Cioloş: Pe Tăriceanu îl bântuie un coşmar cu mulţi licurici. Îşi asumă răspunderea pentru decuplarea României de UE şi a izolării în fundătura Vişegrad?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul premier Dacian Cioloş critică decizia ministrului de Externe Teodor Meleşcanu, girat politic de Călin Popescu Tăriceanu, de a bloca o declaraţie comună a UE prin care urma să fie criticată mutarea ambasadei SUA la Ierusalim. Dacian Cioloş avertizează că România se decuplează de UE şi intră în zona Grupului de la Vişegrad, format din ţări euro-sceptice.

„Constat că pe dl Tăriceanu îl bântuie un coşmar cu mulţi licurici. Asta îmi aminteşte de propunerea sa intempestivă, fără consultare instituţională sau diplomatică, de retragere a trupelor româneşti din Irak, în vara anului 2006. A fost o ieşire surprinzătoare, care a creat suspans în parteneriatul transatlantic, moment din fericire repede depăşit prin decizia CSAT. Dl Tăriceanu îmi dă ca exemple poziţiile d-nei Merkel şi ale d-lui Macron. Şi eu m-aş bucura ca România să aibă statura Germaniei sau a Franţei în UE, daca nu prin economia ei, măcar prin statura liderilor săi politici. Pe de altă parte, Dl. Tăriceanu pare a fi aproape continuu intr-un exerciţiu de produs fracturi logice pe cât de populiste pe atât de ipocrite. Cum explică atunci dl Tăriceanu decizia ministrului de Externe, colegul său de partid, de a bloca o declaraţie comună europeană prin care urma să fie criticată mutarea ambasadei americane la Ierusalim? Cum a ajuns România să voteze alături de Ungaria şi Cehia, în contradicţie cu restul UE? Cu cine s-a consultat dl Meleşcanu în prealabil?“, a scris Dacian Cioloş pe Facebook. 

„Este un moment grav, care riscă să devină unul de cotitură în politica externă a României. Îşi asumă dl Tăriceanu&comp răspunderea pentru decuplarea României de UE şi a izolării în fundătura Vişegrad?“, a continuat fostul premier. 

Călin Popescu Tăriceanu i-a răspuns vineri fostului premier Dacian Cioloş la mesajul postat de acesta pe Facebook, potrivit căruia dacă România nu va lua lumină de la Bruxelles, atunci care ar putea fi locul din care o va face. Liderul ALDE a afirmat ironic că Dacian Cioloş „încă nu a depăşit mentalitatea celor care vorbeau despre licurici” , explicând că Germania şi Franţa nu au ajuns puteri importante punându-şi astfel de întrebări.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite