Cioloş: Regret decizia pe care a luat-o Parlamentul în privinţa modului în care se tratează plagiatele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Dacian Cioloş FOTO Inquam Photo
Premierul Dacian Cioloş FOTO Inquam Photo

Premierul Dacian Cioloş a declarat că regretă decizia pe care a luat-o Parlamentul în privinţa modului în care se tratează plagiatele, dar şi demisia lui Viorel Barbu de la conducerea CNATDCU, despre care a afirmat că este un profesionist care şi-a dovedit verticalitatea, neutralitatea şi profesionalismul în modul în care a condus această instituţie.

”Regret decizia pe care a luat-o Parlamentul în privinţa modului în care se tratează plagiatele. Ştiţi că am luat nişte măsuri prin OUG în urmă cu ceva vreme tocmai pentru a crea un cadru clar, profesional, obiectiv de tratare a acestor cazuri de plagiat. Nimeni nu contestă, nici eu nu contest nevoia, importanţa, utilitatea implicării directe a universităţilor în tratarea acestor cazuri de plagiat, dar avem nevoie, dincolo de implicarea universităţilor, şi de un cadru de recurs a deciziilor universităţilor, tocmai pentru a obiectiva acest proces de decizie vizavi de plagiate”, a declarat premierul Dacian Cioloş.

El a precizat că sunt foarte multe şcoli doctorale în România şi gradul sau calitatea modului în care se tratează lucrările de doctorat este foarte diferit de la o universitate la alta, afirmând că tocmai din acest motiv Ministerul Educaţiei are în curs o reacreditare a şcolilor doctorale în România, pentru a exista asigurarea că toate universităţile care au şcoli doctorale pot să asigure acelaşi standard minim de calitate a elaborării şi deciziei privind lucrările de doctorat.

”Consider că ar trebui făcută o legătură între autonomia universitară şi dreptul şi obligaţia universităţilor de a decide asupra plagiatelor şi acreditarea pe care trebuie să o aibă sau reacreditarea, tocmai pentru a ne asigura că această autonomie universitară este asigurată într-un cadru clar, cu responsabilitate şi că există în toate universităţile care au dreptul de a conduce şi de a elabora lucrări de doctorat că există calitatea profesională ştiinţifică pentru a face acest lucru şi stabilirea acestor lucruri se face şi prin această reacreditare”, a spus Cioloş.

Şeful Executivului şi-a exprimat regretul pentru demisia lui Viorel Barbu de la conducerea CNATDCU.

”Regret demisia domnului Barbu de la conducerea CNATDCU, un profesionist care şi-a dovedit verticalitatea şi neutralitatea, profesionalismul în modul în care a condus CNATDCU până acum. Sper să găsim în România un echilibru instituţional în privinţa asumării în mod obiectiv şi profesionist a evaluării tezelor de doctorat”, a arătat premierul, dând asigurări că Guvernul va face tot ceea ce este posibil pentru ca mediul universitar şi de cercetare din România ”să fie ferit de imaginea aceasta cu impact negativ foarte mare a plagiatului şi a imposturii în cercetare”.

”Nu o lege poate să decidă dacă o lucrare de doctorat este ştiinţifică sau nu, ci doar oameni de ştiinţă oneşti, obiectivi, recunoscuţi şi profesionişti. Cred că aici trebuie să ajungem”, a concluzionat Cioloş.

Preşedintele CNATDCU, Viorel Barbu, a demisionat, acesta declarând, marţi, pentru News.ro că a renunţat la funcţie în condiţiile în care Senatul a votat legea privind plagiatul, iar el nu vrea să conducă o "instituţie decorativă".

"Mi-am dat demisia. Nu are rost să rămân în fruntea unei instituţii decorative", a declarat Viorel Barbu, pentru News.ro.

El a precizat că a luat decizia de a demisiona din funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional pentru Atestarea Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) după votul din Senat privind plagiatul.

Viorel Barbu era la conducerea CNATDCU din 16 iunie, când a fost ales prin votul membrilor Consiliului. El a fost ales la conducerea CNATDCU după ce în 10 iunie ministrul Educaţiei aprobase noua componenţă a acestui for.

Senatorii a respins, luni, cu 90 voturi pentru, 12 împotrivă şi şase abţineri cererea de reexaminare privind Legea de adoptare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului privind plagiatul, fiind menţinute modificările comisiei de învăţământ, prin care acordarea sau retragerea titlului de doctor va fi făcută de Senatul universităţilor, nu de ministrul Educaţiei, CNATDCU rămânând o instanţă de recurs. Proiectul a trecut de Senat, în calitate de for decizional, cu un raport de adoptare în forma iniţială a legii, fiind respinsă cererea de reexaminare a şefului statului, după ce şi la Camera Deputaţilor cererea preşedintelui a fost respinsă, nefiind întrunit numărul necesar de voturi.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite