Cioloş reclamă că delegaţii USR-PLUS nu au acces la şedinţele dinaintea votului:  Nu vom accepta tertipuri care să pună în pericol corecta desfăşurare a alegerilor

Cioloş reclamă că delegaţii USR-PLUS nu au acces la şedinţele dinaintea votului:  Nu vom accepta tertipuri care să pună în pericol corecta desfăşurare a alegerilor

Foto Eduard Enea

Liderul PLUS, Dacian Cioloş, reclamă, într-o postare pe Facebook, că delegaţilor Alianţei 2020 USR PLUS nu li s-a permis accesul la şedinţele pregătitoare votului, în mai multe secţii de votare din Bucureşti şi din ţară. Cioloş avertizează că formaţiunea sa politică este pregătită să apeleze la orice mijloace legale pentru a proteja corectitudinea votului.

Ştiri pe aceeaşi temă

„În această după-amiază, delegaţii USR PLUS nu au fost primiţi la şedinţele pregătitoare votului în mai multe secţii de votare din Bucureşti şi din câteva judeţe, deşi au fost îndeplinite toate procedurile legale prealabile.
 
Este un prim semnal de alarmă în ceea ce priveşte corectitudinea votului de mâine.
 
Vreau să fiu foarte clar: nu vom accepta tertipuri de niciun fel care să pună în pericol corecta desfăşurare a alegerilor în toate secţiile de votare din ţară. Cerem să fie respectate toate normele privitoare la dreptul la vot şi la corectitudinea votului. Suntem gata să apelăm la orice mijloace legale pentru a proteja aceste valori.
 
Îndemn reprezentanţii noştri în secţiile de votare să nu se lase intimidaţi atunci când ştiu că au legea de partea lor“, a scris Dacian Cioloş pe Facebook.
 
 
Duminică vor avea loc alegerile europarlamentare, organizate în acelaşi timp cu referendumul pentru justiţie, cetăţenii urmând să voteze în aceleaşi secţii, pe trei buletine separate, două pentru referendum şi unul pentru europarlamentare.
 
Ministrul de Interne, Carmen Dan, a transmis, sâmbătă, conducerii BEC o propunere scrisă privind transmiterea unei circulare către toate secţiile de votare din ţară prin care personalul din secţii să fie informat despre măsurile menite să prevină frauda la vot.
 
Ministrul a dat şi exemple de acţiuni ce pot fi considerate fraudă: părăsirea secţiei cu buletinul de vot sau abandonarea acestuia în cabină.
 
„În scopul punerii în aplicare, cu eficienţă, a prevederilor legale privind alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European şi a Referendumului naţional din data de 26 mai 2019, respectiv a bunei organizări şi desfăşurări a activităţilor/operaţiunilor specifice procesului electoral/misiunilor specifice din spera de competenţă a Ministerului Afacerilor Interne, vă aducem la cunoştinţă câteva aspecte identificate cu privire la consemnarea rezultatelor votării întocmite de birourile electorale ale secţiilor de votare care ar putea să nu respecte cheile de control din cadrul proceselor-verbale privind rezultatele votării şi care impun unele clarificări suplimentare din partea Biroului Electoral Central, cum ar fi:
- părăsirea localului de vot cu buletinul de vot;
 
- lăsarea buletului de vot în cabina de vot;
 
- neintroducerea de către alegători în urnele de vot a buletinelor de vot primite;
 
- înmânarea mai multor buletine de vot de acelaşi tip alegătorului, precum şi introducerea acestora în urna de vot”, scrie în documentul transmis de ministrul de Interne, Carmen Dan, conducerii Biroului Electoral Central şi obţinut de Mediafax.
 
Potrivit aceleiaşi surse, Carmen Dan propune Biroului Electoral Central stabilirea unor măsuri suplimentare pentru a fi prevenită frauda prin emiterea unei circulare către birourile electorale ale secţiilor de votare, prin care să se aducă la cunoştinţă preşedinţilor şi locţiitorilor acestora, inclusiv prin intermediul Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal, următoarele:
 
- faptul că membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare trebuie să informeze alegătorii cu privire la obligaţia de a introduce în urnele de vot buletinele de vot primite, precum şi cu privire la eventualele consecinţe contravenţionale/penale ale nerespectării acestei obligaţii;
 
- obligaţia de a comunica personalului de pază situaţiile în care alegătorii nu introduc buletinele de vot în urnele de vot, având în vedere că personalul de pază se află în afara sălii unde se votează.
 
„Totodată, vă rugăm să stabiliţi şi să ne comunicaţi procedura de urmat în cazul în care cheile de control prevăzute de procesele-verbale privind rezultatele votării nu pot fi respectate din cauza acţiunilor ilegale menţionate mai sus, ţinând cont de impactul unor astfel de situaţii asupra graficului centralizării rezultatelor votării şi al predării către birourile electorale judeţene sau de sector a materialelor electorale din secţiile de votare, aşa cum acesta este prevăzut de lege şi de deciziile Biroului Electoral Central”, se mai arată în document.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: