Cioloş îşi ghiceşte viitorul în politică. Ce spun specialiştii despre opţiunile fostului premier

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul premier Dacian Cioloş vrea să revină pe scena politică, însă nu ştie care e cea mai bună variantă: intrarea într-un partid vechi, înfiinţarea unuia nou sau printr-o organizaţie neguvernamentală. „Adevărul“ a vorbit cu mai mulţi specialişti care au explicat varianta dezirabilă pentru fostul premier.

Fostul lider de la Palatul Victoria e determinat, după o pauză de două luni, să revină în prim-planul politicii româneşti. Dacian Cioloş a precizat într-un interviu acordat Europa FM  că ia în calcul trei variante: să stea „în afara partidelor“ şi să îşi aducă contribuţia în alte feluri de organizare, să intre într-un partid şi de a încerca „prin propriul exemplu“ să arate că se poate face şi altfel de politică, dar şi „soluţia de a face un alt partid“. Această ultimă variantă ar fi cel mai puţin probabilă, a precizat Cioloş.

„Mă gândesc la toate soluţiile.  Analizând stadiul în care sunt, mă duce cu gândul că în ultimii ani au apărut partide noi în România, dar cam toate au rămas acolo, se zbat să intre în Parlament. Unele dintre ele nici nu au reuşit. Pe de altă parte, partidele mai vechi pe care le avem şi-au pierdut încrederea. Mă întreb dacă soluţia e ca de fiecare dată să faci un partid nou, rămânând în aceeaşi politică, sau să găseşti modalitatea prin care să schimbi modul în care se face politică, indiferent de partid“, a afirmat fostul premier.

Lipsa de experienţă

„Adevărul“ a stat de vorbă cu mai mulţi analişti politici şi sociologi pentru a vedea care dintre variantele propuse de Cioloş l-ar avantaja şi care nu. „Nu ştiu care din partidele vechi l-ar primi. Opţiunea partidului nou e dificilă. Şansele ca acest partid să funcţioneze sunt reduse. Cioloş nu a câştigat niciodată un rând de alegeri. Nu prea are treabă cu lumea politică. Da, numirea într-o funcţie e mai uşoară. Cred că Dacian Cioloş doar şi-a arătat disponibilitatea, dar după ce a ieşit jenant, adică susţinând două partide cu toate că spunea că nu face politică, e greu să revină“, a declarat sociologul Alfred Bulai. Acesta susţine că o parte din imaginea negativă a lui Cioloş e cauzată de faptul că a spus că nu va face politică şi totuşi a participat la mitinguri ale partidelor şi a îndemnat lumea să voteze în două partide.

La rândul său, analistul politic George Rîpă, preşedintele Centrului de Analiză Strategică Aplicată, exclude din start politica făcută din afara partidelor. „Din afara partidelor nu se face politică. Nu cred că Dacian Cioloş şi echipa sa sunt capabili să înfiinţeze un partid cu care să facă performanţă electorală. Singura şansă rămâne deci de a intra într-un partid şi de a încerca acolo, pas cu pas, să-şi impună viziunea“, arată analistul politic Rîpă.

Impunerea

Intrarea lui Cioloş într-un partid e privită cu scepticism de specialişti, în condiţiile în care în ultimele luni fostul premier a oscilat între a sta departe de scena politică şi susţinerea asumată nu a unei formaţiuni, ci a două. „Cred că mai degrabă Cioloş poate fi impus. Însă, dacă plombezi un şef în PNL, cu toate că el nu are nicio treabă cu partidul, nu va face purici mulţi. Un partid e greu de condus. E o glumă să crezi că un om fără experienţă poate conduce un partid destul de mare. Doamna Gorghiu, care a fost impusă, avea vechime în PNL, avea oameni de încredere în jur“, explică Alfred Bulai.

Analistul politic Rîpă consideră că o primă opţiune ar trebui să fie PNL, însă nu direct la şefia partidului. „Înainte de a răspunde noi dacă lui Dacian Cioloş i s-ar potrivi mai bine PNL sau USR, fostul premier trebuie să ne spună clar, răspicat, dacă se consideră un politician de dreapta care se revendică din valorile libertăţii sau dacă se consideră doar un lider ce poate asigura o guvernare onestă, incoruptibilă şi predictibilă, fără a avea însă o viziune asupra viitorului României şi fără a-şi asuma clar un set de valori ideologice şi morale. În primul caz, trebuie să se îndrepte spre PNL, în al doilea, spre USR. Nu cred că Dacian Cioloş trebuie să înceapă de la lipit afişe, aşa cum i-au recomandat unii tineri exaltaţi din PNL, dar nici să vizeze direct funcţia de preşedinte, căci asta ar scinda organizaţia în care s-ar duce“, arată analistul politic.

Opţiunea intrării într-un partid existent e cea mai bună. La PNL, în condiţiile de acum, e o pâine de mâncat, ei fiind în căutare de lider George Jiglău, analist politic

Pe de altă parte, sociologul Bulai subliniază faptul că fostul premier ar putea fi acceptat mai uşor în USR.  „Dacian Cioloş ar putea mai repede să fie plombat la USR. Ei au o criză de leadership mai mare. Însă, lui Nicuşor Dan, pe măsură ce trece timpul şi devine vedetă, nu cred că îi convine să vină unul mai popular, care sigur ar vrea să fie şef de partid“, conchide Bulai. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite