Cioloş, după întrevederea cu Juncker: Locul României în viitoarea UE depinde de gradul de ambiţie, de credibilitate şi de angajamentul ca stat responsabil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul premier Dacian Cioloş a avut, luni şi marţi, mai multe întâlniri, la Bruxelles, cu oficiali europeni. După întrevederea cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, unde a discutat despre o Europă cu una sau mai mult e viteze, Cioloş a precizat că locul României în viitoarea Uniune Europeană va depinde de mai mulţi factori.

„Ieri şi astăzi am avut mai multe întâlniri la Bruxelles cu membri ai Comisiei Europene, întâlniri in cadrul cărora am abordat teme de actualitate pentru România, în contextul lansării dezbaterilor privind viitorul UE post-Brexit. Am discutat cu Preşedintele Comisiei europene, Jean Claude Juncker despre cele cinci scenarii prezentate în Carta Alba privind viitorul Uniunii şi am primit confirmarea că scenariul Europei cercurilor concentrice este văzut de Comisie într-un sens cât se poate de inclusiv şi deschis statelor membre care îşi doresc mai multă integrare. Cu alte cuvinte, locul României în viitoarea UE va depinde de gradul de ambiţie, de credibilitate şi de angajamentul pe care ni-l vom asuma ca stat membru responsabil al familiei europene“, a precizat Dacian Cioloş, într-un mesaj publicat pe Facebook . 

Totodată, fostul premier a vorbit şi de întrevederea pe care a avut-o cu comisarul Phil Hogan, responsabil pentru agricultură şi dezvoltare rurală.  „Am avut, de asemenea, o discuţie foarte bună cu comisarul Phil Hogan, responsabil pentru agricultură şi dezvoltare rurală, în cadrul căreia m-am bucurat să constat susţinerea sa pentru unele aspecte cheie ale Politicii Agricole Comune care sunt de interes special pentru România precum distribuţia echitabilă a fondurilor PAC atît intre statele membre cât şi în interiorul statelor membre precum şi măsuri de simplificare şi de sprijin pentru micii fermieri“, a mai spus Cioloş. 

Întrevederea cu Dombrovskis

Fostul şef al Guvernului s-a văzut şi cu vicepreşedintele Valdis Dombrovskis, responsabil pentru zona euro şi dialog social. „Am convenit asupra ideii că România nu poate fi parte din grupul statelor membre de prim plan atîta timp cât rămîne in afara zonei Euro. Este nevoie ca România să îşi definească clar obiectivul de aderare la euro concomitent cu recredibilizarea politicilor fiscale şi bugetare care sunt in acest moment sub atenta monitorizare a Comisiei în special din cauza riscurilor reale de depăşire a deficitului bugetar peste limita de 3% dar şi din cauza altor măsuri de creşteri nesustenabile a cheltuielilor publice“, a mai spus fostul premier. 

Dacian Cioloş a vorbit şi de viitorul Republicii Moldova şi sprijinul acesteia de către UE, această discuţie fiind purtată cu comisarul Johannes Hahn. Miercuri şi joi Cioloş se va întâlni cu comisarii Frans Timmermans, Elzbieta Bienkowska, Jyrki Katainen, Gunther Oettinger, precum şi cu Preşedintele Parlamentului European Antonio Tajani şi negociatorul-şef al Comisiei pentru Brexit Michel Barnier. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite