Cioloş a decis să o susţină pe candidata lui Macron în CE, deşi e acuzată de corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ciolos Macron sibiu 8 mai 2019 foto Bogdan Dinca
Ciolos Macron sibiu 8 mai 2019 foto Bogdan Dinca

Dacian Cioloş, liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European, spune că a acceptat explicaţiile franţuzoaicei Sylvie Goulard despre acuzaţiile de corupţie şi că o va susţine pentru postul de comisar european, scrie Politico.eu.

Dacian Cioloş, liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European, a declarat în presă externă că i-a acceptat explicaţiile colegei Sylvie Goulard, propusă comisar european din partea Franţei şi susţinută de partidul lui Emmanuel Macron, despre acuzaţiile de corupţie şi că o va susţine în PE pentru această candidatura.

Declaraţiile vin în contextul în care acelaşi Cioloş spusese că europarlamentarii USR-PLUS vor evalua la fel toţi candidaţii pentru portofolii în Comisia Europeană, pe criterii care ţin de raportarea la valorile Uniunii Europene şi angajamentul de a respectă aceste valori, integritatea candidatului şi posibilele conflicte de interese. Cu o zi înainte, Cioloş anunţa, pe Facebook, că europarlamentarii Alianţei USR PLUS ”îi vor trata în mod egal pe toţi candidaţii. Şi pe cel român, şi pe cel francez”. 

„Dacian Cioloş (...) a declarat că a prevenit-o pe von der Leyen (propunerea pentru şefia CE - n.red.) să nu accepte nominalizarea Bucureştiului în persoană lui Plumb. Într-un interviu pe care ni l-a acordat miercuri, Cioloş ne-a spus că va vota împotriva candidatei României şi le va cere să facă la fel şi membrilor grupului său (Renew Europe - n.red.)”, scrie Politico, care-l citează pe fostul premier al României. „O cunosc pe Rovana Plumb", a spus Cioloş, respingând sugestia că ar trebui să o sprijine din solidaritate naţională. "Cum pot să fiu sigur că va reprezenta valorile europene?", 

Publicaţia străină notează: "Cioloş spune că a acceptat explicaţiile lui Goulard, membră a familiei sale politice, referitoare la acuzaţiile împotriva ei şi că îi va susţine candidatura pentru că îi este clar că ea a respectat regulile UE, lucru demonstrat de faptul că a returnat fondurile UE (pe care era acuzată că le-a folosit ilegal într-o afacere de angajări fictive - n.red.) ".

Sylvie Goulard a fost aleasă de preşedintele francez Emmanuel Macron pentru a ocupă postul Franţei în Comisia Europeană, care îşi va începe mandatul pe 1 noiembrie. Ea va trebui însă să treacă de audierea din Parlamentul European pentru a obţine acest post. Desemnarea a provocat o oarecare împotrivire, din cauza presupusei sale implicări într-o afacere de angajări fictive de asistenţi de eurodeputaţi ai partidului centrist francez Modem.

Eurodeputata a acestei formaţiuni între 2009 şi 2017, Sylvie Goulard a trebuit să renunţe şi la postul sau de ministru al Armatelor la o luna după numirea ei, în 2017. "Ea a plătit Parlamentului European ceea ce instituţia estima că îi datora", a adăugat o sursă din anturajul sau.

Această rambursare corespunde salariilor şi cheltuielilor asistentului sau parlamentar Stephane Therou şi "priveşte perioada de angajare a asistentului, între 1 iulie 2014 şi 28 februarie 2015", precizează o sursă apropiată de anchetă judiciară franceză.

Sylvie Goulard îşi începea atunci cel de al doilea mandat (alegerile europene au avut loc la sfârşitul lui mai 2014), după o schimbare de circumscripţie. În timpul perioadei citate, "nu există nicio dovadă a muncii" lui Stephane Therou, a adăugat o altă sursă apropiată de dosar.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite