Cioloş, către Dăncilă: Aţi fost în concediu când statul şi-a agresat cetăţenii. Demisionaţi dumneavoastră, dacă Dragnea nu mai are legătură cu realitatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fondatorul partidului Mişcarea România Împreună, Dacian Cioloş, i-a adresat vineri o scrisoare deschisă premierului Viorica Dăncilă prin care îi cere urgent demisia. Acesta a motivat solicitarea spunând că prim-ministrul „a fost în concediu când statul şi-a agresat propriii cetăţeni” şi că lipsa sa de reacţie în cazul încălcării drepturilor omului nu este compatibilă cu funcţia.

Fostul premier tehnocrat Dacian Cioloş îi cere demisia prim-ministrului Viorica Dăncilă, precizând că aceasta ar fi singura şansă de a demonstra partenerilor europeni că „suntem un stat matur” care poate prelua preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

Cioloş a explicat că „presa internaţională arată o Românie condusă autoritar şi represiv” şi că lipsa de reacţie a Vioricăi Dăncilă în faţa încălcărilor drepturilor omului este incompatibilă cu funcţia. 

 Redăm integral scrisoarea deschisă a lui Dacian Cioloş către premierul Viorica Dăncilă:

„Scrisoare deschisă adresată doamnei prim-ministru Viorica Dăncilă

Aveţi datoria de onoare de a rezolva situaţia tensionată în care se găseşte societatea românească. Primul pas este demisia dumneavoastră de urgenţă. Se împlineşte o săptămână de când statul român, puterea politică, Guvernul României pe care îl conduceţi şi Ministerul de Interne aflat în subordinea dumneavoastră au ales să atace cetăţeni români nevinovaţi, care protestau legitim. Toleranţa şi dialogul sunt părţi esenţiale ale democraţiei. Prin folosirea abuzivă, ilegală şi disproporţionată a violenţei împotriva propriilor cetăţeni, Guvernul PSD-ALDE a căzut un test important, a trecut o limită dincolo de care există o singură soluţie: demisia.

România a cunoscut, în istoria sa recentă, perioade negre, momente violente de nepermis, în urma cărora cetăţenii acestei ţări au fost ucişi sau au avut de înfruntat agresiuni gratuite din partea propriilor conducători. Am crezut cu toţii că acele vremuri au trecut. Sunt convins că, dacă aş fi discutat cu dumneavoastră la Bruxelles, în urmă cu un an sau doi, aţi fi fost de acord că un astfel de moment violent nu mai poate avea loc în România. Cu tristeţe constat că sute de cetăţeni români au fost bătuţi, gazaţi şi jigniţi fără nicio justificare, alta decât că protestau la adresa partidului din care faceţi parte şi la adresa celui care îl conduce în momentul de faţă. Cum violenţele au avut loc în timpul mandatului dumneavoastră, sunteţi pe deplin responsabilă, iar onoarea funcţiei pe care o ocupaţi vă cere să demisionaţi de urgenţă.

Încercaţi să nu vă refugiaţi în retorica minciunii şi a conspiraţiei. Nu o să vă amintesc de datoriile legale pe care le aveţi şi nici nu voi sublinia că este inadmisibil ca prim-ministrul României să le ofere teorii abracadabrante propriilor cetăţeni. Sunt convins că ştiţi toate acestea, chiar dacă partidul din care faceţi parte a promovat un astfel de discurs politic în ultimii doi ani. Există deja dovezi clare că am avut parte de violenţe disproporţionate împotriva cetăţenilor români care îşi exercitau paşnic dreptul de a protesta. Ştim că atacul asupra cetăţenilor din piaţă este o decizie politică prin semnătura prefectului Bucureştiului. Este evident că forţele de ordine nu au intenţionat nicio clipă să îndepărteze provocatorii din piaţă şi, atunci când au încercat să evacueze Piaţa, s-au dedat unor agresiuni inacceptabile. Pentru o minimă reparaţie este nevoie de demisia dumneavoastră de urgenţă.

Suntem în anul Centenarului, o sărbătoare crucială pentru România. Avem de sărbătorit un moment de excepţie în istoria naţională. Vă rog să aveţi decenţa de a le oferi românilor un moment de minimă onoare, astfel încât să nu ajungem pe 1 Decembrie cu un guvern care a girat violenţe împotriva propriilor cetăţeni. Aveţi soluţia la îndemână, apelaţi la ea şi oferiţi poporului român posibilitatea de a-şi recăpăta demnitatea începând cu momentul demisiei dumneavoastră.

Dincolo de semnificaţia demisiei dumneavoastră, vă rog să nu uitaţi că activitatea prim-ministrului României şi, implicit, a întregului executiv trebuie subsumată prevederilor constituţionale. Constituţia României oferă fiecărui cetăţean posibilitatea de a protesta, impune respectarea libertăţii de exprimare şi a libertăţii de a protesta. Prin ce s-a întâmplat în data de 10 august în Piaţa Victoriei, aceste drepturi şi libertăţi au fost încălcate chiar de către propriul Guvern. Un prim-ministru al României nu poate gira astfel de comportamente şi este datoria sa morală să demisioneze imediat.

Aş vrea să vă atrag atenţia, dumneavoastră şi colegilor dumneavoastră din coaliţia majoritară, că nimeni în România nu pune la îndoială rezultatul alegerilor din decembrie 2016, care a permis partidului dumneavoastră să vă desemneze premier. Intenţia protestatarilor nu a fost să înlăture PSD de la guvernare printr-o lovitură de stat sau printr-o formulă nedemocratică. PSD singur a demis două guverne şi doi premieri pe care i-a nominalizat. Demisia dumneavoastră nu înseamnă calcule politice oculte, ci doar redarea demnităţii cetăţenilor români, indiferent că au votat sau nu cu partidul dumneavoastră. Demisionaţi pentru a vă elibera propriii alegători de povara represiunii abătute asupra concetăţenilor lor. Demisionaţi dumneavoastră, dacă Liviu Dragnea nu mai are nicio legătură cu realitatea.

Violenţa intervenţiei forţelor de ordine din noaptea de 10 spre 11 august 2018 împotriva protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei din Capitală a adus România în atenţia întregii lumi – din păcate, nu în felul în care ne-am fi dorit – cu doar câteva luni înainte de preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. Imaginile difuzate în aceste zile de presa naţională şi internaţională arată o Românie condusă autoritar şi represiv, într-un mod incompatibil cu valorile europene şi, implicit, cu asumarea conducerii întregii Uniuni. Înţelegeţi că aveţi şi avem datoria de a demonstra că suntem un stat matur, care îşi poate asuma singur destinul său democratic. Demisionaţi, pentru a da o şansă României de a exercita rezonabil şi demn preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

Ca să înţelegeţi că, dincolo de onoarea personală, este vorba despre exercitarea funcţiei pe care o ocupaţi în concordanţă cu legea, vă rog să ţineţi cont de următoarele aspecte relevante despre ziua de 10 august.

Prim-ministrul României are pârghiile legale necesare şi ar fi trebuit:

Să fie informat înaintea protestului de pe 10 august 2018 cu privire la existenţa unor factori de risc ce ar fi putut justifica desfăşurarea unui dispozitiv de forţe de ordine atât de amplu. Până la acest moment, niciun protest nu a mai determinat o astfel de desfăşurare a forţelor de ordine şi dotarea lor cu mijloace de intervenţie atât de complexe şi agresive;

Să fie informat înainte sau chiar în data de 10 august 2018 cu privire la conţinutul şi calibrarea în timp real a planului de acţiune al forţelor de ordine (respectiv, efectivul forţelor mobilizate, armamentul şi tehnica utilizate, modul de intervenţie);

Să fie informat cu privire la intenţia prefectului Municipiului Bucureşti de a emite un ordin de evacuare a Pieţei Victoria, precum şi cu privire la conţinutul şi efectele acestui ordin;

Să fi solicitat, ulterior intervenţiei din 10 august 2018, explicaţii de la cei direct responsabili cu privire la disproporţia dintre acţiunea forţelor de ordine (evacuarea în mod violent a 100.000 de persoane, ce a dus la vătămarea a mai mult de 500 dintre acestea) şi rezultatele acestei acţiuni (reţinerea a două persoane violente);
Să fi dispus măsuri de control în vederea sancţionării administrative a persoanelor responsabile pentru reprimarea violentă a protestului organizat pe 10 august 2018.

Ei bine, dumneavoastră aţi fost în concediu în ziua în care statul român şi-a agresat propriii cetăţeni. Dacă e să dăm crezare informaţiilor vehiculate de către Jandarmeria Română şi de către liderii partidului din care faceţi parte, exista suspiciunea unor violenţe în Piaţa Victoriei şi dumneavoastră ar fi trebuit să fi fost informată despre acestea de către structurile specializate din Ministerul de Interne. În acest caz, de ce aţi ales să fiţi în concediu? De ce nu aţi fost în ţară, în contact cu propriii cetăţeni, pe care aveţi datoria să îi protejaţi? De ce nu aţi fost în România, pentru a putea interveni şi susţine cetăţenii români care au fost agresaţi de către Jandarmeria Română, transformată peste noapte în forţă de represiune a puterii politice?

Pasivitatea dumneavoastră în a comunica public despre acţiunea din 10-11 august şi în a cere angajarea răspunderii persoanelor cu drept de decizie care au încălcat flagrant drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor români reprezintă o îndepărtare de la idealurile Revoluţiei din decembrie 1989 şi de la parcursul democratic al statului român, ca membru NATO şi UE.

O astfel de atitudine este incompatibilă cu funcţia de prim-ministru. Doamna Viorica Dăncilă, ultimul lucru cu adevărat patriotic pe care îl puteţi oferi poporului român este să demisionaţi de urgenţă.

Cu speranţa că veţi avea curaj,

Dacian Cioloş“

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite