Cioloş combate cu cifre fanteziile lui Vâlcov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Darius Vâlcov, consilierul Vioricăi Dăncilă, condamnat în primă instanţă la 8 ani de închisoare pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile ocupate, a declarat luni seara, într-o emisiune televizată, că inflaţia în România din decembrie 2016 ajunsese la 4,8%, PSD reuşind în doar doi ani de guvernare să o aducă la 3%.

Cu toate acestea, Dacian Cioloş îl contrazice şi explică pe site-ul partidului RO+ că, în momentul preluării guvernării de către PSD-ALDE, România traversa o perioadă de deflaţie.  

Fostul premier a punctat că în perioada guvernării tehnocrate puterea de cumpărare a românilor era mai mare, iar preţurile erau în scădere, contrar celor spuse de Vâlcov. Totodată, fondatorul RO+, a mai adăugat şi că inflaţia în România în acest moment nu e nici măcar la 4,8% aşa cum a menţionat consilierul economic al premierului Dăncilă, ci a urcat, potrivit datelor INS, la 5,4%. 

„Darius Vâlcov a minţit în direct la Antena 3 că inflaţia în decembrie 2016 (Guvernarea Ciolos) a fost de 4,8%! În emisiunea Sinteza Zilei cu Mihai Gâdea, acesta a susţinut, fără să fie contrazis, că astăzi inflaţia este la un nivel de 3%. Cifrele oficiale ale Institutului Naţional de Statistică arată că în iunie 2018 inflaţia este la un nivel de 5,4%. Cifrele oficiale ale INS arata şi că în acea perioadă România traversa o perioadă de deflaţie, de scădere a preţurilor, nicidecum de creştere. Conform INS, preţurile de consum, măsurate prin indicele preţurilor de consum, au fost mai mici cu 0,5% în luna decembrie 2016 comparativ cu luna decembrie 2015”, a scris fostul premier technocrat, Dacian Cioloş.

Definiţia inflaţiei: cu un leu se poate cumpăra mai puţin

De asemenea, Ro+, partidul condus de Cioloş, explică ce înseamnă inflaţia şi compară rată medie a preţurilor de consum din ultimele 12 luni, faţă de anul precedent. „Inflaţia înseamnă o creştere generalizată a preţurilor bunurilor şi serviciilor, nu doar ale unor articole specifice. În consecinţă, atunci când avem inflaţie, cu un leu se poate cumpăra mai puţin, respectiv un leu valorează mai puţin decât valora anterior (de obicei, în anul precedent) . Mai mult decât atât, rată medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (ianuarie 2016-decembrie 2016) faţă de precedentele 12 luni (ianuarie 2015-decembrie 2015) a fost de -1,5%", mai precizează Ro+.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite