Ciolaniada liberală: Guvernul Cîţu porneşte morişca nepotismului de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marcel Vela trimite o persoană din familie pe o funcţie de top de la Bucureşti. FOTO Mediafax
Marcel Vela trimite o persoană din familie pe o funcţie de top de la Bucureşti. FOTO Mediafax

Împărţirea funcţiilor în interiorul PNL arată că, dincolo de promisiunile privind numirea pe bază de competenţe şi merite, liderii din teritoriu îşi trimit în poziţii calde rude sau persoane din anturajul lor.

Organizaţiile liberale din teritoriu decid în aceste zile ce persoane vor propune pentru funcţiile de secretar de stat şi pentru şefiile de agenţii, oficii şi autorităţi. Pe lista pentru funcţii guvernamentale, liderii PNL au strecurat şi persoane cu care au legături de rudenie sau fac parte din anturajul lor, fără a fi clar dacă au şi pregătirea necesară pentru poziţiile propuse.

Surse politice din conducerea PNL au precizat pentru „Adevărul” că una dintre persoanele propuse de organizaţia PNL Caraş-Severin e Andra Pleşa, adică fiica partenerei de viaţă a lui Marcel Vela, fost ministru de Interne şi lider al filialei judeţene. Mai precis, Andra Pleşa e propusă pentru funcţia de vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate (ANPA), aceasta fiind deja validată de Biroul Permanent Judeţean al PNL Caraş-Severin. La alegerile locale din septembrie, Andra Pleşa a pierdut cursa pentru Primăria Caransebeşului în faţa unui candidat independent. Pentru a o ajuta în competiţie, Marcel Vela a deschis lista de la Consiliul Local. Fostul ministru al Internelor a condus Primăria Caransebeş în perioada 2004-2016.

Cristian Buican, lider al PNL Vâlcea şi secretar al Camerei Deputaţilor, are un cuvânt greu de spus în ceea ce priveşte numirile făcute de filiala sa la nivel central. Iar printre funcţiile care revin PNL Vâlcea, Buican a găsit un loc şi pentru finul său, Victor Stănculescu. Finul liderului PNL Vâlcea va fi propus conducerii centrale pentru a fi validat pe funcţia de şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii.

Alexe şi-a trimis consilierul la AFM

Costel Alexe, şef al CJ Iaşi, şi-a impus fostul consilier, Andrei Cazacu, în funcţia de preşedinte al Administraţiei Fondului de Mediu (AFM), decizie deja publicată în Monitorul Oficial. Andrei Cazacu a fost adus prima dată într-o funcţie guvernamentală în noiembrie 2019, fiind numit consilier al ministrului Mediului, adică al lui Alexe. Un an mai târziu a fost făcut secretar de stat al acestei instituţii, după ce Alexe a plecat să conducă CJ Iaşi. Presa locală a scris şi de legăturile de afaceri ale celor doi, aceştia fiind asociaţi într-o firmă care acum e administrată de Raluca Alexe, soţia liderului CJ Iaşi.  

Eternul secretar de stat rămâne

Gigel Paraschiv, secretar de stat în Ministerul Educaţiei, în perioada mai 2012-iulie 2016, apoi din ianuarie 2017 până în prezent, va rămâne pe funcţie, au precizat pentru „Adevărul” surse politice din conducerea PNL. Practic, Gigel Paraschiv a rezistat în mandatele de miniştri ale Educaţiei pe care le-au avut Liviu Pop, Ecaterina Andronescu, Remus Pricopie, Sorin Cîmpeanu, Adrian Curaj, Pavel Năstase, Valentin Popa şi Monica Anisie. Singurul ministru care l-a înlăturat de pe funcţie a fost Mircea Dumitru.

Paraschiv este dorit în funcţie de Sorin Cîmpeanu, cu care a fost coleg în Academia de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale. Potrivit Europa Liberă, Gigel Paraschiv s-a fi înscris şi în PNL, în filiala Prahova. De altfel, rămâne de văzut ce filială îl va asuma, pentru că liberalii au trei funcţii de secretar de stat la Educaţie, acestea fiind ale PNL Sector 3 (unde deja au stabilit persoana propusă), Dâmboviţa şi Constanţa.

În total, PNL are, în urma negocierilor purtate cu celelalte partide ale coaliţiei de guvernare, peste 30 de şefii ale unor agenţii, oficii sau autorităţi naţionale, dar şi un număr asemănător de adjuncţi sau vicepreşedinţi în cadrul acestor instituţii centrale. De asemenea, liberalii au 42 de funcţii de secretar de stat, în timp ce USR-PLUS are dreptul la 26 de secretari de stat, iar UDMR, 12 funcţii de demnitari cu acest statut. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite