Ciolacu spune că PSD va sesiza CCR pe legile asumate de Guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:
PSD reacţionează la angajarea răspunderii pe legile justiţiei FOTO Inquam / George Călin
PSD reacţionează la angajarea răspunderii pe legile justiţiei FOTO Inquam / George Călin

Liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, afirmă că formaţiunea va sesiza, luni, Curtea Constituţională privind legile asumate de Guvern, precizând că sesizarea va fi "pe formă", nu pe fond.

"În primul rând vorbim de cele două asumări cu care a venit domnul Orban în Parlament, cea pe legile justiţiei şi una în domeniul transporturilor. Nu vom face sesizări pe fond. În primul rând vom face o sesizare pe formă, luni vor fi depuse aceste sesizări. Un lucru care mi se pare normal din două motive: în primul rând a existat un referendum în România ca niciun guvern să nu mai schimbe legile din domeniul justiţiei prin ordonanţe şi prin asumări, şi primul lucru care l-a făcut Guvernul Orban a venit cu asumări pe domeniul justiţiei, şi nu în ultimul rând atâta timp cât există legi în Parlamentul României, mai ales într-o formă finală de dezbatere, nu poţi să vii tu, Guvern, să-ţi asumi şi să treci peste Parlament. Parlamentul României este instituţia care legiferează în orice stat democratic", a spus Ciolacu, sâmbătă, la Antena 3.

Întrebat dacă documentele pe care PSD le va depune la Curtea Constituţională sunt gata, Ciolacu a răspuns afirmativ.

"Luni de dimineaţă, la ora 10, noi avem un Birou Permanent Naţional în care le vom aproba şi vom discuta şi paşii care îi avem de făcut în cazul în care Guvernul Orban va continua acest artificiu de a evita Parlametnul României, şi aici mă refer la ordonanţa 114 şi la legea bugetului", a afirmat Ciolacu.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, afirma, joi, că două dintre proictele pe care Guvernul şi-a asumat răspunderea sunt în procedură parlamentară, ceea ce ar reprezenta un conflict juridic de natură constituţională. PSD va contesta la CCR legea care abrogă OUG 51/ 2019 şi legea care prorogă unele termene din justiţie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite