Ciolacu insistă cu impozitul progresiv, deşi nu îl vede adoptat în perioada următoare. Despre carburanţi: „Avem al doilea cel mai mic preţ din Europa”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Inquam Photos/ Ilona Andrei
FOTO: Inquam Photos/ Ilona Andrei

Marcel Ciolacu insistă cu introducerea impozitării progresive, precizând că 99% dintre statele Europei functionează pe baza acestui sistem de taxare. Liderul PSD şi-a mai temperat discursul, precizând că implementarea impozitului progresiv nu va avea loc anul acesta şi nici anul viitor, însă „este o bază de discuţie”. În ceea ce priveşte carburanţii, Ciolacu a precizat că „avem al doilea cel mai mic preţ din Europa”.

Întrebat marţi, la Parlament, cum vede măsurile fiscale pe care coaliţia ar trebui să le adopte în perioada următoare, în contextul în care PNL nu este de acord cu introducerea unei taxe de solidaritate şi nici cu impozitul progresiv, măsuri susţinute de social-democraţi, Ciolacu a transmis: 

„Mi-aş dori să ieşim din zona de sloganuri. Dacă vrem să ne comparăm cu Rusia, rămânem cu taxa unică. Dacă vrem să ne comparăm cu Europa, vedem că 99% din ţările din Europa au impozitare progresivă. Nu va fi implementată anul acesta impozitarea progresivă şi cred că nici anul viitor, dar este o bază de discuţie. (...) Trebuie să vedem cum construim viitorul, să ieşim din zona de sloganuri, să ne rupem de ideea că distrugem mediul de afaceri. Nu am văzut mediu de afaceri distrus nici în Franţa, nici în Italia, nici în Polonia, niciunde în Europa unde există impozit progresiv. Trebuie să începem să creionăm, să discutăm public, în coaliţie, cu partenerii sociali, cu mediul de afaceri, o perspectivă de viitor a românilor. Este pentru prima oară când o coaliţie îşi asumă acest lucru, atât PSD, PNL, cât şi UDMR”.

Liderul PSD a prezentat şi varianta introducerii, pe viitor, a unui sistem de impozitare comun în toate ţările Uniunii. „Această provocare pe care o avem acum cu criza economică, criza energetică, conflictul total nejustificat din Ucraina, am venit după pandemie, poate este nevoie să venim cu o viziune europeană peste tot, astfel încât să avem un cadrul concurenţial adecvat în interiorul UE. Lucrurile sunt într-o dinamică”, a explicat Ciolacu. 

Despre preţul carburanţilor: „Acum avem un preţ stabil, care nu mai creşte”

În ceea ce priveşte combaterea creşterii preţurilor la carburanţi, Marcel Ciolacu a precizat că mai pot fi luate „multe măsuri” în acest sens, pe lângă compensarea de 50 de bani anunţată de guvernanţi. „La acciză nu mai putem interveni, pentru că suntem la un minimum agreat de Comisia Europeană”, a punctat social-demcoratul.

„Am venit cu aceşti 5 lei la 10 litri, este o măsură discutată, am avut fiecare opinii, am zis să vedem cum funcţionează şi apoi ne întâlnim, cred că miercuri, din nou, în coaliţie şi vom discuta asupra efectelor. (...) Important este că acum avem un preţ stabil, care nu mai creşte. Dimpotrivă, a scăzut. Avem al doilea preţ din UE, după Ungaria, unde au plafonat şi au raţionalizat”, a mai spus Ciolacu.

Întrebat dacă a mai fost discutată în coaliţie şi supraimpozitarea pensiilor speciale, liderul PSD a declarat: „Este incorect să ieşi la pensie şi să ai venituri mai mari decât ai avut când erai în activitate. Părerea mea e că trebuie să venim cu impozitare de peste 90%. Trebuie să facem o analiză”.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite