Ciolacu începe să fie cocoşat de presiunea baronilor PSD. Ce reproşuri a încasat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marcel Ciolacu, într-o postură periculoasă istoric şi politic: în mijlocul baronilor moldoveni
Marcel Ciolacu, într-o postură periculoasă istoric şi politic: în mijlocul baronilor moldoveni

Moţiunea de cenzură, legea carantinei şi, în general, atitudinea prea blândă faţă de preşedintele Klaus Iohannis sunt principalele reproşuri pe care Marcel Ciolacu le-a încasat de la baronii PSD, în special cei din zona Moldovei. Ciolacu încearcă din răsputeri să ţină partidul unit înainte de Congres, însă divizarea e tot mai pregnantă

Taberele din PSD încep să prindă contur cu o lună înainte de Congres. În şedinţa Comitetului Executiv (CEX), mai mulţi lideri din teritoriu au cerut ca PSD să nu voteze proiectul de lege iniţiat de Guvern privind carantina şi izolarea. Cei mai vocali au fost Ionel Arsene (Neamţ) şi Dumitru Buzatu (Vaslui).

„Prin această lege se îngrădesc foarte mult din drepturile şi libertăţile cetăţenilor. Nu vreau să fiu luat de pe stradă de poliţia medicală”, a spus Arsene, la finalul şedinţei. De asemenea, fostul premier Viorica Dăncilă a susţinut că PSD nu trebuie să-şi asume proiectul legislativ, pentru a nu face pe plac Guvernului Orban şi preşedintelui Klaus Iohannis. În replică, Marcel Ciolacu a avertizat că în cazul în care Parlamentul (dominat de PSD) nu adoptă legea şi numărul de îmbolnăviri creşte, tot PSD va deconta politic la alegerile locale şi parlamentare. Liderul interimar al PSD le-a transmis liderilor de organizaţii că, în lipsa unei legi a carantinei, preşedintele Iohannis va reimpune starea de urgenţă şi PSD va fi obligat să aprobe decretul prezidenţial în Parlament, deci lovitura de imagine va fi şi mai puternică pentru partid, au relatat surse din conducerea PSD pentru Adevărul. 

În final, cele două tabere au ajuns la un compromis: PSD va susţine legea iniţiată de Guvernul Orban, însă după dezbateri ample. „Nu se va vota legea în Senat, până când premierul şi ministrul Sănătăţii nu vor veni să lămurească toate aspectele în discuţie, în acest moment”, afirmat Ciolacu. Liderul PSD a fost pus într-o situaţie delicată chiar de propriul partid. Proiectul de lege privind carantina a fost modificat şi adoptat de Camera Deputaţilor, forul pe care îl conduce Marcel Ciolacu. Apoi, la Senat, unde tot PSD are majoritatea, Robert Cazanciuc a blocat dezbaterile. „Nu sunt şeful domnului Cazanciuc”, s-a repliat Ciolacu, deşi, în calitate de lider al PSD, îl are ca subordonat şi pe Robert Cazanciuc, preşedintele interimar al Senatului. „La Senat există grupul ultra-conservator din partid pe care Marcel Cioalcu nu-l controlează. În Senat sunt Şerban Nicolae, Robert Cazanciuc, Titus Corlăţean, Eugen Teodorovici, oameni care-l domină pe Ciolacu”, explică surse din conducerea partidului. Ca o notă tragicomică, discuţia din PSD pe tema epidemiei a venit exact în ziua în care tatăl fostului premier Mihai Tudose a murit infectat cu coronavirus. Avea 82 de ani.

Moţiunea de cenzură, o himeră politică

Baronii PSD i-au reproşat lui Marcel Ciolacu faptul că nu a depus încă moţiune de cenzură împotriva Guvernului Orban. „Trebuie să trântim Guvernul cât mai repede pentru a da un semnal de forţă în teritoriu. Mulţi dintre primarii noştri sunt cu bagajele făcute şi vor să plece la PNL înainte de locale. Dacă dăm jos Guvernul, aratăm că încă mai avem forţă în Parlament, că mai contăm politic”, a susţinut unul dintre liderii PSD din Moldova. De cealaltă parte, Marcel Ciolacu a susţinut că răfuiala politică în timpul stării de alertă aduce prejudicii pentru PSD. Problema e că Guvernul Orban va prelungi starea de alertă pentru încă o lună, aşadar restricţiile vor fi ridicate abia după mijlocul lunii august, cu câteva zile înainte să înceapă campania electorală pentru alegerile locale. ”Dacă aşteptăm încă o lună degeaba o mai depunem”, a comentat unul dintre baronii PSD. Preşedintele inerimar al PSD ezită deocamdată să vină cu moţiune pentru a nu oferi Guvernului Orban şansa victimizării în plină pandemie, susţin surse apropiate lui Marcel Ciolacu. „Depunerea moţiunii de cenzură ţine de mai mulţi factori. În primul rând să treacă. Eu am spus că în momentul când vom depune moţiunea, ea trece 100%. Momentul e o decizie politică. În acest moment PSD are 204 voturi. Ca să treacă trebuiesc 233”, a declarat Marcel Ciolacu. Însă nu voturile sunt problema: PSD se bazează pe ALDE şi pe ProRomânia, aşadar strange suficiente voturi cât să trântească Executivul.

Orlando a început atacul

Eugen Teodorovici, fost preşedinte executiv al PSD în era Dăncilă, şi-a anunţat candidatura pentru funcţia de preşedinte al partidului. Fostul ministru de Finanţe a susţinut că, sub actuala conducere, „cel mai mare partid din România ţine morţiş să devină cel mai mic”, trimitere directă la Marcel Ciolacu şi Paul Stănescu. De altfel, Teodorovici încearcă să exploateze una din marile nemulţumiri ale baronilor PSD: atitudinea extrem de blândă pe care Ciolacu a afişat-o faţă de preşedintele Klaus Iohannis. ”Nu poţi da din coadă pe lângă preşedintele Iohannis în timp ce preşedintele Iohannis calcă în picioare PSD”, a afirmat Teodorovici.

Întrebat cum vede competiţia cu Eugen Teodorovici, liderul interimar al PSD a răspuns: „Mă bucur. Eu i-am cerut public să candideze”. Cât despre data Congresului, Ciolacu a precizat: „Când va fi o prioritate pentru români şi pentru partid. În acest moment am avut alte decizii prioritare”. Până să aibă contracandidat, Marcel Ciolacu a susţinut în repetate rânduri că PSD trebuie să aibă o conducere legitimă înaintea alegerilor locale.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite