Ciolacu: „Facturile românilor vor scădea imediat – ca urmare a propunerilor PSD, agreate ieri în coaliţie”. Şi PNL revendică măsurile pentru criza energetică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Inquam Photos/ George Calin
FOTO: Inquam Photos/ George Calin

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a subliniat, printr-o postare pe Facebook, că măsurile propuse de social-democraţi pentru a combate criza energetică din România au fost „agreate de întreaga coaliţie”, motiv pentru care anunţă că facturile „vor scădea imediat”. De cealaltă parte, PNL susţine că soluţiile crizei energetice au fost adoptate la propunerea liberalilor.

UPDATE - Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat că măsurile luate pentru combaterea crizei energetice au fost adoptate la propunerea liberalilor, în şedinţa coaliţiei, iar Biroul Executiv al PNL a acordat, marţi, întreaga susţinere politică pentru acest pachet care va fi adoptat printr-o Ordonanţă de Urgenţă.

„Aseară, la propunerea PNL, au fost adoptate în cadrul coaliţiei soluţiile pentru problemele din zona preţurilor şi facturilor la energie. Din punctul nostru de vedere, este un plan acoperitor care practic extinde o protecţie în ceea ce priveşte populaţia, dar şi zona industrială, zona agenţilor economici”, a spus Stroe, marţi, într-o conferinţă de presă.

El a precizat că este „o versiune îmbunătăţită a pachetului din toamna anului trecut, în linia propunerilor PNL, pentru a acoperi o plajă mult mai mare de beneficiari, pentru a avea efecte mai profunde decât cele existente şi pentru a extinde şi a avea o perioadă mai lungă de protejare”. 

***

Ştirea iniţială:

„Facturile românilor vor SCĂDEA imediat – ca urmare a propunerilor PSD, agreate ieri în coaliţie. Pachetul de măsuri al PSD duce preţul la energie electrică la nivelul de dinainte de liberalizarea sălbatică făcută de dreapta, respectiv 0,68 lei/kWh. De asemenea, am crescut plafonarea la 0,31 lei/kWh şi am aplicat o compensare de 40% la gaze naturale, astfel încât preţurile finale să fie mai mici.

În plus, măsurile PSD au vizat şi creşterea volumele de consum atât la electricitate, cât şi la gaze pentru ca 90% dintre cetăţeni să beneficieze de preţuri scăzute, spre deosebire de doar 20% ca până acum. Propunerile PSD, agreate de întreaga Coaliţie, trebuie să fie adoptate cât mai repede prin ordonanţă de urgenţă de către Guvern, astfel încât să fie aplicate de la 1 februarie (inclusiv la factura din ianuarie)”, a scris liderul PSD, marţi, pe Facebook.

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat că s-a ajuns la un acord în coaliţia de guvernare, după şedinţa de luni seara, astfel încât preţurile la energie şi gaz să fie plafonate de la 1 februarie. În schimb, liderii partidelor aflate la guvernare au decis să nu reducă TVA-ul la 5%, aşa cum ceruseră mai social-democraţii iniţial. De asemenea, prim-ministrul a anunţat că facturile emise greşit vor fi recalculate, iar măsurile anunţate se vor aplica de la 1 februarie până la sfârşitul lunii martie. 

Citeşte şi: PSD prezintă măsurile privind creşterea preţurilor la energie. Oprea: Venim şi cu măsuri legate de facturile emise greşit, să se recalculeze fără penalităţi

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite