Cinism. PSD susţine legea recursului compensatoriu chiar şi după crima de la Mediaş: „Efectele erau aceleaşi şi dacă ar fi stat un an în plus în închisoare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Crima de la Mediaş nu poate fi pusă pe seama Legii recursului compensatoriu, adoptată de majoritatea PSD-ALDE-UDMR, susţine deputatul PSD Oana Florea. „Efectele cred că ar fi fost aceleaşi şi dacă ar fi stat un an în plus în închisoare. Cât să îi ţii acolo ca să ai garanţia că îi recuperezi?“, se întreabă Oana Florea. Recidivistul din Alba care a înjunghiat mortal un tânăr în Mediaş a beneficiat de 408 zile scăzute din pedeapsă.

„Efectele cred că ar fi fost aceleaşi şi dacă ar fi stat un an în plus în închisoare. Cât să îi ţii acolo ca să ai garanţia că îi recuperezi? Înainte să ne plângem de milă trebuie să ne gândim la soluţii. Faptul că iei un om din societate, un om periculos, indiferent ce infracţiuni ar fi făcut şi îl ţii acolo, îl tratezi aproape ca pe un animal şi ai pretenţia, când îi dai drumul, să se comporte ca un om”, a declarat Oana Florea, deputat PSD, pentru Digi24.

Tot de legea recursului compensatoriu a beneficiat şi tâlharul care a atacat o tânără în scara unui bloc din Alba Iulia în luna noiembrie anul trecut.  La acea vreme, Deputaţii PSD Florin Iordache şi Nicuşor Halici nu au vreo remuşcare.

„E vorba de genomul uman“

Întrebat de „Adevărul“ dacă simte vreo responsabilitate morală faţă de victima de la Alba Iulia, în condiţiile în care se numără printre parlamentarii care au votat legea recursului compensatoriu, deputatul PSD Florin Iordache a spus: „În niciun caz. Legile sunt făcute pentru a fi respectate. De legea recursului compensatoriu au beneficiat mii de oameni, nu doar acest nebun care a încălcat legea“.

Nici deputatul PSD Nicuşor Halici, preşedintele Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, nu avea vreun regret. „Şi dacă nu exista legea recursului compensatoriu, cel care a lovit-o pe tânără n-ar mai mai fi făcut acest gest când s-ar fi eliberat la termen? Nu are nicio legătură gestul cu legea. E vorba de genomul uman, cu părere de rău o spun, cu regrete. Până la urmă, ne-a obligat CEDO să facem acestă lege. Dacă nu, ar trebui să plătim“, a  spus Nicuşor Halici pentru „Adevărul“. 

Traseul legii

Legea recursului compensatoriu a fost gândită de Raluca Prună, ministru al Justiţiei în timpul Guvernul Cioloş, după ce România pierduse mai multe procese la CEDO pentru condiţiile proaste din închisori.

Ca statul să nu mai plătească despăgubiri financiare pentru deţinuţi, Raluca Prună a propus un mecanism de scurtare a pedepselor. Astfel, fiecare condamnat primea 3 zile compensatorii la fiecare 30 de zile executate în condiţii neconforme cu standardele CEDO, adică într-o suprafaţă mai mică de 3 mp. Între timp, PSD a câştigat alegerile parlamentare, iar în ianuarie 2017, Ministerul Justiţiei, condus de Florin Iordache, a trimis spre Parlament proiectul scris de Raluca Prună. În Parlament, majoritatea PSD-ALDE- UDMR a dublat numărul de zile compensatorii. Aşadar, fiecare deţinut primea o diminuare a pedepsei cu 6 zile la fiecare 30 executate.

În plus, în Parlament a fost redefinită sintagma de „condiţii necorespunzătoare“, astfel încât „e practic imposibil ca o cerere de liberare condiţionată să fie respinsă în condiţiile în care peste 90% din penitenciare au fost declarate ca necorespunzătoare condiţiilor de detenţie“ după cum apreciază avocatul Adrian Cuculis. Practic, o graţiere mascată. Legea a intrat în vigoare în forma adoptată de majoritatea PSD. Rezultatul: peste 13.000 de deţinuţi au fost eliberaţi din penitenciarele din România înainte de termen, în baza recursului compensatoriu, a anunţat Sorin Dumitraşcu, liderul sindicatelor din penitenciare, precizând că sunt cifre furnizate de Administraţia Penitenciarelor.

De la tentativă de omor la omor

Recidivistul din Alba care a înjunghiat mortal în noaptea de sâmbătă spre duminică un tânăr în faţa unui club din Mediaş a beneficiat de 408 de zile câştigate în urma aplicării legii privind recursul compensatoriu. Rusu Marius, în vârstă de 30 de ani, a fost eliberat condiţionat în luna mai 2018, după aproape 10 ani de închisoare. Rusu Marius a fost condamnat în 2010, la 13 ani de închisoare, pentru tentativă de omor şi tentativă de omor deosebit de grav.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite