Cine sunt parlamentarii care vor controla SRI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PSD l-a instalat în fruntea Comisiei de Control al SRI pe Adrian Ţuţuianu, fost preşedinte al CJ Dâmboviţa, anchetat de procurorii DNA. Componenţa comisiei SIE încă nu a fost decisă, din cauza neînţelegerilor dintre PSD şi PNL

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a votat, ieri, Comisia pentru controlul activităţii Serviciului Român de Informaţii (SRI). Respectând algoritmul parlamentar, din totalul de nouă membri, PSD va avea patru oameni, PNL-doi, USR, UDMR şi ALDE câte unul. Aşadar, coaliţia PSD-ALDE va avea majoritate şi în Comisia SRI. Ba chiar una liniştitoare, dacă mai adăugăm şi votul UDMR, partid care susţine PSD în Parlament, deşi, pe hârtie, e în Opoziţie.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea n-a mai păstrat niciun parlamentar PSD din vechea Comisie de Control al  SRI. „A spus că separă apele? Aşa a făcut“, au comentat surse din PSD pentru „Adevărul“, cu trimitere la faptul că liderul PSD a susţinut, insistent, că social-democraţii aflaţi în anturajul serviciilor de informaţii nu vor primi funcţii cu greutate nici în Guvern, nici în Parlament. Astfel, noua Comisie care va chema la raport SRI va fi condusă de Adrian Ţuţuianu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Dâmboviţa. 

Fostul preşedinte al CJ Dâmboviţa este unul dintre oamenii fideli lui Dragnea. De altfel, Ţuţuianu a fost la un pas de a ajunge ministru al Dezvoltării Regionale (cel mai bogat minister), dacă Sevil Shhaideh ar fi ajuns premier. Întrebat dacă e de părere că a avut vreodată telefonul ascultat, Ţuţuianu a spus: „Cu siguranţă!“. În afară de Ţuţuianu, Liviu Dragnea a mai trimis în comisia SRI alţi trei parlamentari de încredere, dar cvasi-anonimi: Doina Fedorovici, Horia Nasra şi Radu Babuş.

Vicepreşedintele Comisiei va fi Gheorghe Cupşa, propus pe ultima sută de metri de ALDE, în condiţiile în care Călin Popescu Tăriceanu şi-ar fi dorit să facă parte din forul care controlează SRI, în special din raţiuni de imagine: Tăriceanu este unul dintre cei mai acerbi critici ai „instituţiilor de forţă“, mai exact SRI şi DNA. Potrivit unor surse politice, Dragnea i-a cerut lui Tăriceanu să numească pe altcineva, întrucât „nu dă bine“ ca preşedintele Senatului să fie şi membru în Comisia de Control al SRI.

PNL, cel mai numeros partid de Opoziţie, a mizat pe experienţă. L-a desemnat pe Cezar Preda, fost membru în Comisia SRI şi în legislatura trecută, şi pe Cristian Chirteş, parlamentar aflat la al doilea mandat. Între 2012 şi 2016, Chirteş a făcut parte din Comisia de Agricultură a Camerei Deputaţilor. UDMR a venit cu Verestoy Attila, „cel care se află în Parlament dinainte să existe SRI“, după cum a glumit unul dintre colegii săi, aluzie la faptul că Verestoy Attila este neîntrerupt în Parlament încă din 1990. USR merge pe mâna lui Manuel Costescu, parlamentar de Diaspora şi fost secretar de stat în Ministerul Economiei în timpul guvernării Cioloş. Nicuşor Dan a ales cu greu un parlamentar pe care să-l trimită în Comisia SRI, întrucât „nu se înghesuia nimeni“, după cum a recunoscut liderul USR la Adevărul Live.  Întrebat de ce nu s-a dus chiar el în Comisia SRI, Nicuşor Dan a răspuns: „E o zonă pe care nu o intuiesc foarte bine. Comisia de administraţie publică mi se potriveşte mult mai bine“.

PMP a rămas pe dinafară

Partidul lui Traian Băsescu nu va avea reprezentant nici în Comisia de control SRI, nici în cea pentru controlul SIE. Decizia, deşi aparent imorală, respectă totuşi prevederile regulamentare. Cum locurile în cele două comisii se împart după  numărul de parlamentari, PMP a rămas pe dinafară, întrucât este cea mai mică formaţiune din Parlament. 

Deputatul PMP Robert Turcescu a acuzat conducerea Parlamentului de „abuz”. „Astăzi văd în această şedinţă a Camerelor reunite că avem în configuraţia politică despre care vorbeam şi USR, ALDE, PSD, PNL şi UDMR, dar şi PMP. Faptul că PMP, prin jocul desfăşurat în această dimineaţă între anumiţi lideri politici, nu primeşte niciun loc nici în Comisia SRI, nici în Comisia SIE, considerăm că este un abuz. Considerăm că într-un Parlament în care se vorbea despre restabilirea rolului Parlamentului, despre nevoia de a avea un adevărat control parlamentar asupra serviciilor de informaţii, ceee ce se întâmplă astăzi este un abuz. Prin urmare, grupul parlamentar al PMP va refuza să participe la o astfel de mascaradă, la un astfel de abuz. Ne retragem de la această şedinţă de plen. O zi bună!”, a anunţat Robert Turcescu, după care parlamentarii PMP au ieşit din sală. „Mulţumesc, domnul deputat. Jos mascarada, jos abuzul!“, a comentat, ironic, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

Primul pas: audierea lui Hellvig

Componenţa Comisiei de Control al SRI vine şi în contextul scandalului iscat de fostul deputat Sebastian Ghiţă, care a prezentat imagini din timpul unor vacanţe exotice cu Florian Coldea, prim-adjunctul şefului SRI, între timp suspendat din funcţie. „Cred că în Comisia SRI Hellvig va avea posibilitatea să răspundă la întrebări şi să lămurească multe lucruri care trebuie lămurite“, a declarat Liviu Dragnea. „O să chemăm conducerea SRI la audieri. Voi face tot ce pot ca acest control să fie efectiv, iar SRI să funcţioneze în limita legală“, a spus şi Adrian Ţuţuianu, noul preşedinte al Comisiei.

Comisia pentru controlul SRI

  •  Adrian Ţuţuianu (PSD) - preşedinte
  • Ioan Cupşa (ALDE) - vicepreşedinte
  • Verestoy Attila (UDMR) - secretar
  • Doina Fedorovici (PSD)
  • Horia Nasra (PSD)
  • Radu Babuş (PSD)
  • Cezar Preda (PNL)
  • Cristian Chirteş (PNL)
  • Manuel Costescu (USR)
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite