Pe cine pregăteşte ALDE pentru europarlamentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eurodeputata ALDE Norica Nicolai ar putea să fie cap de listă la alegerile europarlamentare.
Eurodeputata ALDE Norica Nicolai ar putea să fie cap de listă la alegerile europarlamentare.

Printre candidaţii ALDE la alegerile europarlamentare s-ar număra, potrivit unor surse, şi doi foşti miniştri liberali, unul dintre aceştia fiind fostul ministru al Transporturilor, Ioan Ovidiu Silaghi. Deşi lista nu este încă publică şi definitivă, mai multe persoane din conducerea partidului au susţinut că europarlamentarul Norica Nicolai ar rămâne cap de listă.

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat recent că alegerile europarlamentare reprezintă o prioritate pentru formaţiunea politică pe care o conduce. Deşi lista candidaţilor nu este definitivă,  vicepreşedintele ALDE Andrei Gerea a declarat, pe 6 august, eurodeputata Norica Nicolai ar putea fi cap de listă.

Persoane din interiorul partidului au confirmat recent că pe lângă candidatura preşedintelui Consiliului Naţional ALDE, Norica Nicolai, pe listă s-ar mai putea afla şi doi foşti miniştri PNL. Astfel, fostul ministru al Transporturilor, Ioan Ovidiu Silaghi, ar figura pe „lista scurtă”, relatează Mediafax. Potrivit aceleiaşi surse, şi eurodeputatul Ramona Mănescu şi soţul acesteia, fostul primar al Sectorului 6 din Capitală, Rareş Mănescu, s-ar arăta interesaţi de un loc eligibil pe lista ALDE la europarlamentare.

Călin Popescu Tăriceanu a mai explicat, la începutul lunii iulie, că este posibil ca ALDE să nu candideze pe listă comună cu PSD la alegerile europarlamentare, ţinând cont că cele două partide fac parte din grupuri parlamentare europene diferite. Cu toate acestea, şefa partidului liberal austriac NEOS – Noua Austrie şi Forumul Liberal, Beate Meinl-Reislinger, a cerut luni, în mod oficial, excluderea partidului lui Călin Popescu Tăriceanu din familia europeană ALDE. Aceasta ar fi motivat solicitarea prin refuzul ALDE de a se retrage din coaliţia de guvernare sau de a se delimita de parteneriatul cu PSD, o formaţiune „zguduită de scandaluri de corupţie”.

La rândul său, ALDE a transmis, într-un mesaj postat pe Facebook în limba engleză, că nu poate fi acuzat de iliberalism un partid care luptă pentru apărarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti împotriva abuzurilor „statului paralel” format din reprezentanţi ai serviciilor secrete şi ai procuraturii. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite