Cine pierde şi cine câştigă electoral după mutarea prost calculată a preşedintelui Iohannis?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Indiscutabil, primul care pierde este însuşi dl. Klaus Iohannis. Conform datelor unui sondaj de tip omnibus dat publicităţii înainte de decizia revocării din funcţia de procuror şef a DNA a doamnei Laura Codruţa Kὄvesi, preşedintele ar fi dispus, încă din primul tur, de 43% dintre sufragiile electoratului.

Este foarte posibil că astăzi opţiunile de vot în favoarea domniei sale să se fi redus drastic. Chiar la jumătate.

Este pierderea aceasta ireversibilă? Puţin probabil. Nicidecum aşa după cum pretind vorbeţii de pe la România tv şi Antena 3, gen Bogdan Chirieac şi Dumitru Pelican, care nu mai departe decât vineri seara apreciau că dl. Iohannis nu ar mai avea chiar nici o şansă şi chiar va renunţa de bună voie la candidatură. Până la prezidenţialele la care dl. Iohannis şi-a anunţat deja candidatura, iar PNL a comunicat chiar înainte că îl va susţine,  mai este aproape un an şi jumătate. Viaţa politică românească va mai cunoaşte destule momente tensionate, unele chiar de maximă încercare, elanul distructiv al PSD şi al lui Liviu Dragnea se dovedesc de neoprit, iar dacă dl. Iohannis va şti să le opună rezistenţă, are toate şansele să recupereze. Sigur, în primul rând domnia sa trebuie să fie mai combativ, mai cu reacţie, mai dinamic, însă nu-i mai puţin adevărat că are stringentă nevoie de consilieri adevăraţi. Or, astăzi, dacă facem excepţie de dl. Bogdan Aurescu, după demisia doamnei Simina Tănăsescu, nu prea văd ce nume cât de cât proeminente îi pun la dispoziţie sfaturi şi opţiuni preşedintelui Iohannis. Dl. Iohannis are grabnică nevoie să-şi învioreze personalul din imediata lui apropiere.

Gura păcătosului adevărat grăit-a. Din demiterea d-nei Kὄvesi, dl. Liviu Nicolae Dragnea nu va câştiga electoral nimic. În sondajul CURS suferise o scădere dramatică, de abia dacă mai avea un firav 12%. Se prea poate ca plecarea d-nei Kὄvesi să îi întărească d-lui Dragnea poziţia în partid, creşterea va fi şi mai serioasă dacă legile justiţiei, modificările la Codul penal şi Codul de procedură penală vor deveni lege, însă sporirea de popularitate se va manifesta doar în rândurile penalilor din PSD, nicidecum în rândul oamenilor cinstiţi. Întotdeauna scorul electoral al d-lui Dragnea a fost net inferior celui al partidului şi cred că nici măcar electoratul captiv al pretinşilor social-democraţi român nu îi va da votul domnului Dragnea, 3, 6 ani de închisoare.

Doamna Gabriela Firea a pierdut electoral imens după apariţia necugetată de pe Arena Naţională, Nu ştiu dacă va putea să recupereze şi încă şi mai nesigur sunt dacă va fi lăsată să o facă de însuşi domnul Liviu Nicolae Dragnea. Insul e prea individualist, prea însetat de putere, prea dornic să se vadă aşezat în fruntea bucatelor şi, mai presus de toate, prea lipsit de minte ca să îi acorde un eventual sprijin unei posibile dorinţe de candidatură venite din partea primarului general al Capitalei.

Aşa după cum spuneam într-un comentariu precedent, dl, Călin Popescu-Tăriceanu nu va dobândi în nici un caz statutul de candidat al coaliţiei. De altfel, este foarte posibil ca praful şi pulberea să se aleagă de respectiva coaliţie chiar mai repede de data definitivării listelor de candidaţi. Dl. Tăriceanu avea în sondajul CURS 22% din sufragii şi, în condiţiile în care PSD se va dovedi incapabil să prezinte un candidat credibil, are toate şansele de a prinde turul al doilea. Se va afla faţă în faţă cu dl. Klaus Iohannis. De la care este foarte posibil să roadă electoral chiar în perioada următoare. Nu cred însă că va putea să îl înfrângă.

În ceea ce o priveşte pe d-na Laura Codruţa Kὄvesi, căreia sunt voci ce şi-au exprimat dorinţa de a-i acorda votul, trebuie să spunem mai întâi că domnia-sa nu a schiţat nici cel mai mic gest de pe urma căruia s-ar putea deduce că s-ar dori prezidenţiabilă. Nu mă îndoiesc că va avea oferte de la mai multe partide, mai mult sau mai puţin de dreapta (din câte se pare, USR i-a făcut deja una), de a candida în Parlament, pe un loc de deputat sau de senator, însă mi se pare puţin probabil ca vreo formaţiune politică să îi propună în mod serios candidatura la funcţia supremă. Dl. Dan Barna, preşedintele USR, a introdus, de altfel, în spusele sale o doză de ambiguitate şi de prudenţă. Se pare că există şi o seamă de probleme legale legate de o eventuală intrare în politică a fostei şefe a DNA. În cei un an şi jumătate care mai sunt până la prezidenţiale, d-na Kὄvesi s-ar putea chiar să piardă din popularitate. În calitate de candidat independent, doamna Laura Codruţa Kὄvesi va avea şanse de reuşită foarte scăzute. Va simţi lipsa susţinerii şi a logisticii. D-na Kὄvesi va fi copleşită la propriu de numeroase oferte de job-uri. Multe în străinătate, la organisme europene care îi vor oferi salarii cu multe, foarte multe zerouri. Să nu uităm! Este românul cu cea mai bună imagine în străinătate. În nici un caz nu cred că se va întoarce simplu procuror la Sibiu, după încetarea delegării la Parchetul general. Cred că va alege în chip pragmatic.

Aşa că, până la urmă, nu e exclus să avem o finală Iohannis-Tăriceanu.

Text apărut concomitent pe site-ul contributors. ro  şi pe blogurile adevărul.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite