Cine sunt persoanele care apar în imaginile prezentate de PSD ca dovadă a presupusei fraude. Comunicatul oficial al Biroului Electoral al Sectorului 1

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Captură Video
FOTO Captură Video

Biroul Electoral Sector 1 Bucureşti a transmis joi un comunicat de presă în care prezintă toate datele despre persoanele care apar în imaginile difuzate de Antena 3 şi RTV, despre care liderii PSD susţin că ar reprezenta dovada unei presupuse fraude a alegerilor din Capitală.

Potrivit informării Biroului Electoral, persoana care apare în primul set de imagini şi umblă la saci este un angajat al primăriei Sectorului 1 - personal tehnic auxiliar în secţia de vot. Totodată, mai apar preşedintele Biroului Electoral şi preşedintele secţiei de votare, precum şi reprezentanţi au USR-PLUS care au cerut să participe la procedură, aşa cum prevede legea.

Comunicatul Integral al BES 1:

Având în vedere informaţiile şi imaginile apărute în spaţiul public, prin care se induce ideea că membri ai Birorului Electoral al Circumscripţiei Electorale Sector 1 ar fi facilitat sustragerea din încăperea securizată a unor saci cu voturi, întreaga prezentare în spaţiul public începând cu seara zilei de 30.09.2020 fiind denaturată în scopul inducerii în eroare a publicului,vă aducem la cunoştinţă următoarele:

Cu titlu preliminar facem precizarea că toţi membrii Biroului Electoral al Circumscripţiei Electorale Sector 1 şi-au desfăşurat activitatea în mod continuu, începând cu data de 27.09.2020, ora 06.00 şi până la data de 29.09.2020, în jurul orei 03.00. Activitatea a fost reluata la data de 29.09.2020, în jurul orei 09.30 şi s-a finalizat la data de 30.09.2020, în jurul orei 01.30.

În perioada dintre 29.09.2020, ora 03.00 şi 30.09.2020, ora 09.30, în care sediul Biroului Electoral al Circumscripţiei Electorale Sector 1 a fost închis, acesta a fost păzit de către o persoană din cadrul Jandarmeriei. Mai mult, pentru a evita orice suspiciune, împreună cu jandarmul au stat atât membrul Biroului Electoral al Circumscripţiei Electorale Sector 1 din partea PSD, cât şi doi candidaţi din cadrul USR.

Accesul în încăperea în care sunt depozitate materialele electorale se face doar la cererea preşedintelui sau a locţiitorului Biroului Electoral al Circumscripţiei Electorale Sector 1, jandarmul întocmind de fiecare dată un proces-verbal de predare-primire a încăperii.

În imaginile prezentate publicului, imagini filmate în noaptea de 28/29.09.2020, apare preşedintele Biroului Electoral al Circumscripţiei Electorale Sector 1 care, împreună cu preşedintele secţiei de votare, au intrat în cameră pentru a ridica sacul care conţine semnăturile votanţilor. Alături de aceştia se aflau şi reprezentanţi USR-PLUS, care în conformitate cu dispoziţiile art. 98 alin. 4 din Legea nr. 115/2015, au solicitat să participe la procedură, cerere admisă de către preşedintetocmai pentru a se asigura transparenţa procesului electoral.

Activităţile desfăşurate în interiorul încăperii au avut ca obiect exclusiv ridicarea unui sac care conţinea lista cu semnăturile votanţilor, sac care a fost înmânat preşedintelui secţiei de votare. Ulterior, semnăturile de pe listele electorale au fost numărate din nou de către preşedintele secţiei de votare, sub coordonarea unui membru al Biroului Electoral al Circumscripţiei Electorale Sector 1, pentru a verifica dacă acestea coincid cu semnăturile notate pe procesul-verbal de consemnare a rezultatelor votării, conform dispoziţiilor art. 6 din hotărârea nr. 98 din 15.09.2020 a Biroului Electoral Central.

Persoana care apare în imagini căutând printre saci face parte din personalul tehnic auxiliar al Biroului Electoral al Circumscripţiei Electorale Sector 1 şi lucrează în cadrul Primăriei Sector 1, fiind desemnată în această calitate în conformitate cu dispoziţiile art. 121 alin. 22 din Legea 115 din 2015.

Facem precizarea că la secţiile de votare unde au fost constatate probleme, s-a procedat fie la renumărarea buletinelor de vot, fie la renumărarea semnăturilor alegătorilor sau a buletinelor de vot anulate, pentru a se verifica dacă datele consemnate în procesul-verbal reflectă realitatea, în conformitate cu prevederile hotărârii nr. 98 din 15.09.2020 a Biroului Electoral Central.

Persoana care apare în alt cadru al filmării, într-un colţ al încăperii şi aşază un sac, este un membru al Biroului Electoral al Circumscripţiei Electorale Sector 1, iar acel sac conţine procesele-verbale ale unei secţii de votare. Procesele-verbale de la toate secţiile de votare la care au fost probleme, în sensul că nu se reuşea închiderea cheilor, au fost depozitate în acel colţ, preşedinţii secţiilor de votare fiind sunaţi ulterior, pentru a se prezenta la sediul Biroului Electoral al Circumscripţiei Electorale Sector 1 în vederea rezolvării problemelor şi validării rezultatelor secţiei.

Renumărarea voturilor valabil exprimate a avut loc exclusiv în interiorul acelei încăperi, în prezenţa preşedintelui secţiei de votare şi a cel puţin unui membru al Biroului Electoral al Circumscripţiei Electorale Sector 1. În unele cazuri, preşedintele a fost însoţit de membri ai secţiei de votare respective. În niciun caz, saci conţinând buletine de vot nu au părăsit încăperea.

Mai mult, urmare a prezentei unui număr ridicat de preşedinţi ai secţiilor de votare, candidaţi şi observatori în incinta Biroului Electoral al Circumscripţiei Electorale Sector 1, prin adresele din data de 29.09.2020, preşedintele Biroului Electoral al Circumscripţiei Electorale Sector 1 a solicitat Jandarmeriei suplimentarea nr posturilor de paza amplasate în proximitatea sălii unde erau depozitate buletinele de vot, listele şi rechizitele.

Referitor la prezenta dlui Dan Barna în incinta sediului Biroului Electoral al Circumscripţiei Electorale Sector 1, precizăm că acesta s-a prezentat în noaptea de 28/29.09.2020 pentru a solicita informaţii cu privire la stadiul verificării proceselor-verbale de consemnare a rezultatelor alegerilor, posibilitate pe care o avea orice persoană, întrucât în acea încăpere se afla şi registratura Biroului Electoral al Circumscripţiei Electorale Sector 1. Mai mult, persoanele ce apar în poza diseminată în spaţiul public, fac parte din personalul tehnic auxiliar ce se ocupă de evidenţa secţiilor de votare care au fost finalizate.

Vezi şi: USR demontează acuzele PSD privind fraudarea votului: Omul cu sacii e şoferul lui Tudorache. Au încercat să prostească bucureştenii cu nişte imagini banale

Reacţia Biroului Electoral vine după ce Antena 3 a difuzat miercuri noaptea imagini în care apar persoane despre care s-a afirmat că ar fi membri ai USR-PLUS şi care umblă la sacii cu voturi, păziţi de jandarmi, în Sectorul 1. Ulterior, primarul în funcţie al Capitalei Gabriela Firea şi Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, au cerut anularea alegerilor din Bucureşti.

Antena 3 prezintă presupusa fraudă de la Sectorul 1 VIDEO Youtube / Antena 3

Cu toate astea, Jandarmeria Bucureşti a transmis mai apoi că nu s-a intrat în zona securizată în care sunt păstrate voturile, în timp ce Inspectoratul General al Poliţiei Române anunţa că verifică situaţia.

„Încăperea în care sunt depozitate materialele electorale este asigurată cu post permanent de protecţie. Accesul în zona respectivă este restricţionat pe timpul cât aceasta este sigilată şi permis doar celor care au acest drept. Persoanele care au intrat în clădirea în care se află şi Biroul Electoral, au fost legitimate şi nu li s-a permis accesul în zonă acestea părăsind incinta. Nimeni nu a pătruns în zona restricţionată”, a transmis, miercuri seară, Jandarmeria Bucureşti.

A doua zi, USR a ţinut o conferinţă de presă în care a demontat acuzaţiile PSD, explicând că persoana care mută sacii este chiar şoferul lui Daniel Tudorache şi că în cameră erau prezenţi reprezentanţi de la toate partidele.

„Azi noapte PSD a jucat o carte disperată pe televiziunile de casă încercând să prostească bucureştenii că nişte imagini banale, fireşti, din activitatea Biroului Electoral Sector 1 sunt dovada unui complot absurd”, a precizat Barna.

De cealaltă parte, Daniel Tudorache neagă că şoferul său ar fi fost în incinta biroului electoral, cu toate că fişa de prezenţă spune contrariul, în timp ce Gabriela Firea vorbea despre „un complot diabolic” întocmit de PNL, sugerând că Nicuşor Dan ar fi primit voturile acesteia. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite