Cine se ocupă de protecţia Laurei Codruţa Kovesi după plecarea din fruntea DNA. MAI nu are atribuţii directe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laura Codruţa Kovesi
Laura Codruţa Kovesi

Conform legii, SPP asigură protecţia foştilor demnitari, cu aprobarea CSAT. Deşi ministrul de Interne Carmen Dan spune că a refuzat să-i repartizeze un aghionat fostei şefe DNA, MAI nu are atribuţii legale în protecţia Lauei Codruţa Kovesi. Paza Jandarmeriei intervine doar în situaţii excepţionale.

SPP, cu aprobarea CSAT, este singura instituţie care asigură protecţia unui demnitar sau fost demnitar, MAI neavând atribuţii directe, arată legile de funcţionare ale SPP (1/1998) şi Jandarmeriei (550/2004). SPP s-a ocupat de protecţia Laurei Codruţa Kovesi cât timp a condus Parchetul General şi DNA şi tot SPP o păzeşte pe Kovesi, coform legii, până la o nouă decizie CSAT, fie ea favorabilă sau defavorabilă fostei şefe DNA. Deşi ministrul de Interne Carmen Dan a anunţat că s-a opus ca Laura Codruţa Kovesi să mai primească protecţie, MAI are doar competenţe indirecte.

Legea de funcţionare a Jandarmeriei (550/2004) prevede doar „asigurarea temporară a protecţiei unor persoane, obiective, bunuri, valori şi transporturi speciale“. Spre exemplu, Jandarmeria nu se ocupă de protecţia miniştrilor PSD-ALDE nici după ce aceştia au renunţat la SPP, la cerinţa lui Liviu Dragnea.

O altă lege invocată de Carmen Dan - 333/2003, privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor – prevede că MAI asigură „protecţia magistraţilor, a poliţiştilor şi jandarmilor, precum şi a membrilor de familie ai acestora, în cazurile în care viaţa, integritatea corporală sau avutul acestor persoane sunt supuse unor ameninţări“.

Deci singura instituţie care are atribuţii directe pentru a asigura paza demnitarilor şi foştilor dmenitari rămâne SPP. Totuşi, Carmen Dan poate pune beţe în roate. În viitoarea şedinţă CSAT, unde se va decide dacă Laura Coduţa Kovesi poate beneficia în continuare de protecţie şi pază, ministrul de Interne, ca membru al CSAT, poate vota împotrivă. Iar votul său ar cântări decisiv, în condiţiile în care hotărârile CSAT se adoptă numai prin consensul tuturor membrilor. 

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat, în urmă cu două săptămâni, că Poliţia şi Jandarmeria îi pot oferi protecţie Laurei Codruţa Kovesi.

„Fiecare membru al CSAT are libertatea propriilor opţiuni. Aşa cum ştiţi, comunicarea se face de la nivelul Administraţiei prezidenţiale, însă eu admit că exprimându-mi opţiunea am spus de asemenea că există alternativă pentru paza şi protecţia persoanelor care nu mai sunt demnitari, inclusiv în situaţia în care aceştia se simt ameninţaţi sau sunt într-o situaţie de pericol. Există prevedere în sensul acesta şi legea 303, ca şi legea 550 de organizare şi funcţionare a Jandarmeriei Române precizează foarte clar care sunt competenţele acestei instituţii”, a spus Carmen Dan când a fost întrebată de ce nu a răspuns favorabil la cererea fostei şefe a DNA.


 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite