Cine sunt oamenii care l-au lăsat pe Ciolacu cu ochii în soare la moţiune. Răfuielile personale au bătut interesul de partid

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marcel Ciolacu începe să-şi arate faţa de „tătuc” în PSD. FOTO Mediafax
Marcel Ciolacu începe să-şi arate faţa de „tătuc” în PSD. FOTO Mediafax

Marcel Ciolacu a trecut la primele execuţii în PSD după eşecul de la moţiunea de cenzură, printre capetele căzute fiind cele ale unor aleşi care au vrut să se răzbune pe conducerea actuală a partidului sau au bătut palma cu PNL.

Cap de listă pentru excluderile decise de Consiliul Politic Naţional este deputatul Cătălin Rădulescu, cunoscut şi ca „Deputatul AKM”, aflat în conflict cu noua conducere a PSD. Social-democratul a invocat faptul că a avut probleme medicale. 

Potrivit lui Rădulescu, acesta ar fi expectorat „sânge” ceea ce l-a îngrijorat şi l-a determinat să meargă la spital. „Eu nu mă duc în Parlamentul României ca să mor sau să-mi las familia pe drumuri, pentru că vrea Simonis sau Ciolacu”, a precizat Rădulescu într-o intervenţie la Digi24. 

Pe de altă parte, Marcel Ciolacu a explicat faptul că Rădulescu l-a anunţat că are ficatul şi splina „un pic mărite”, în timp ce liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a punctat faptul că liberalii ar fi stat de vorbă cu colegul lor pentru a absenta. „Deputatul AKM” a negat faptul că ar fi avut vreo înţelegere cu liberalii, iar despre Simonis a spus ce e un „mincinos ordinar”.

Rădulescu e deputat la al treilea mandat. Deputatul a devenit cunoscut mai ales după ce într-un interviu pentru „Adevărul”, în martie 2017, a declarat că forţele de ordine ar trebui să pună tunurile de apă pe protestatarii pe care i-a făcut proşti. „Pentru ce se mai duc oamenii în Piaţa Victoriei acum şi de ce noi nu ieşim împotriva lor cu tunurile cu apă dacă nu mai au motiv? Nu putem să transformăm un loc în maidan. (...) Nu poţi în fiecare zi un loc să-l transformi într-un maidan. Să stea ca proştii în fiecare seară acolo? N-au de lucru, n-au copii, n-au familii? Nu au ieşit pentru nicio ordonanţă. Au fost scoşi în stradă şi manipulaţi groaznic”, declara Rădulescu la o lună după OUG 13.  De asemenea, acesta s-a remarcat prin depunerea mai multor proiecte de lege care mutilau legislaţia penală sau prin care erau schimbate legile Justiţiei.

Un parlamentar care a lipsit pentru a se răzbuna pe partidul său e Dan Ciocan. Deputatul de Olt s-a certat de anul trecut cu Paul Stănescu şi a fost înlocuit de la şefia PSD Caracal. Din acest motiv Ciocan nu s-a prezentat la vot.

A treia persoană de pe lista neagră a fost senatoarea Roxana Paţurcă. Aceasta are soţul în PNl, acesta fiind primar liberal, ceea ce explică lipsa de la moţiune. Nu în ultimul rând deputatul Adrian Todor, apropiat de Dorel Căprar (fost preşedinte PSD Arad, plecat la PPU-SL), a subliniat că era în carantină, iar Ciolacu ştia.

Carmen Dan, iertată

Nici fostul ministru Carmen Dan nu s-a prezentat la vot, dar a scăpat de excludere pentru moment, în apărarea sa fiind depuse documente care justificau absenţa. Carmen Dan a invocat faptul că o persoană cu care a avut contact, adică mama sa, a fost depistată pozitiv cu coronavirus, ceea ce a forţat-o să stea izolată acasă. Pe de altă parte, fostul ministru, om de încredere al lui Liviu Dragnea, are şanse minime să mai prindă un loc de parlamentar la alegerile din  toamnă.

Întrebat despre excluderi şi eşecul de la moţiune, Robert Cazanciuc a pasat vina tot pe tabăra liberală şi a subliniat că e „o tragedie” faptul că PNL a rămas la putere, în timp ce despre neputinţa PSD de a asigura cvorumul de şedinţă, a refuzat să vorbească.

Primele critici la adresa lui Ciolacu

Pe de altă parte, senatorul Şerban Nicolae a fost cel care a dat startul criticilor la adresa lui Marcel Ciolacu şi a echipei care se angajase să trântească Guvernul Orban, dar nici nu a fost în stare să meargă până la vot. „O mare şi nescuzabilă ruşine”, a scris Şerban Nicolae pe pagina de Facebook. Senatorul şi-a anunţat şi demisia de la şefia Comisiei juridice din Senat, fiind nemulţumit de faptul că Marcel Ciolacu nu a dat undă verde pentru tranşarea situaţiei de la şefia acestui for, adică ocuparea funcţiei de preşedinte. În primăvară senatorii PSD l-au nominalizat pe Şerban Nicolae pentru această funcţie, dar Ciolacu a blocat numirea pe motiv că e nevoie de un vot al conducerii partidului. Deţinerea unei asemenea funcţii ar însemna un nou pol de putere în rândul PSD.

La beregata lui Marcel Ciolacu a sărit şi Codrin Ştefănescu, fost secretar general al PSD. „Sunteţi slabi şi vânduti, Marcele! Şi se vede limpede că lumina zilei! Ai vrut sā ajungi un fel de Liviu Dragnea, dar nu eşti nici umbră lui pe timp de noapte! Pentru cā el nu ne-a pus niciodată într-o astfel de situaţie ridicolā! Şi vorba lui Şerban Nicolae: e o mare şi nescuzabilā ruşine”, a scris Ştefănescu pe Facebook.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite