Premierul desemnat Dacian Cioloş a anunţat duminică după amiază lista de miniştri din echipa guvernamentală. Din noul Guvern fac parte specialişti care au lucrat în Comisia Europeană, printre aceştia fiind: Achim Irimescu sau Anca Paliu Dragu. De asemenea, un apropiat al PSD, sociologul Vasile Dâncu, va fi vicepremier şi ministru al Dezvoltării Regionale.
Vasile Dâncu, vicepremier şi ministrul Dezvoltării Regionale
Profesorul şi sociologul Vasile Dâncu, propus de Cioloş pentru a prelua funcţie de ministru al Dezvoltării Regionale şi cea de vicepremier, s-a înscris în PSD Cluj, în 1999 pentru ca în anul imediat următor să ajungă în poziţia de ministru al Informaţiilor Publice, la propunerea premierului Adrian Năstase. Doctor în sociologie, Vasile Dâncu este preşedintele Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), unul din puţinele institute de sondare care l-au dat pe Klaus Iohannis câştigător la alegerilor prezidenţiale în momentul închiderii urnelor. Vasile Dâncu a ocupat funcţia de ministru timp de trei ani, apoi, în 2004, a ajuns senator pe listele PSD.
Dâncu a fost şi observator si deputat în Parlamentul European, membru al Comisiei pentru Dezvoltare Regională. Hobby-urile sale sunt fotbalul, tenisul, literatura şi muzica. De la preluarea funcţiei de preşedinte interimar al PSD de către Liviu Dragnea, Vasile Dâncu a devenit principalul sfătuitor al noului şef al PSD. Cele mai multe idei de reformare a partidului pe care le-a anunţat Dragnea i-au aparţinut, de fapt, lui Dâncu.
Costin Borc, ministru al Economiei
Costin Grigore Borc, noul ministru al Economiei, Comerţului şi Turismului, este născut în 1965 (50 ani) şi este actualul director general al filialei din România a Lafarge Ciment, ocupând înainte aceeaşi funcţie la reprezentanţa din Serbia a companiei. El a fost şeful cancelariei lui Radu Vasile, prim-ministru al României în mandatul lui Emil Constantinescu.
Anca Paliu Dragu, ministru de Finanţe
Anca Paliu Dragu (42 de ani), economist în cadrul Comisiei Europene, este propusă pentru a prelua portofoliul Finanţelor Publice. Anca Paliu Dragu este analist economic la Comisia Europeană din februarie 2013, iar înainte, în perioada septembrie 2001 – ianuarie 2013, a fost economist la FMI, în cadrul biroului regional pentru România şi Bulgaria.
Din 1996 şi până în 2011, Paliu Dragu a fost economist la Banca Naţională a României. A absolvit Facultatea de Finanţe din cadrul Academiei de Studii Economice (ASE), un program de master pe politici publice şi instituţii europene la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) şi a obţinut titlul de doctor în finanţe la ASE. De asemenea, a urmat un program de studii de economie şi afaceri internaţionale la Universitatea George Washington.
Victor Grigorescu, ministrul Energiei
Victor Grigorescu este consultant în politici publice, specializat în politica comercială comună a UE şi energie. Este membru al Consiliului de administraţie la Electrica SA. Are 8 ani de experienţă în administraţia publică românească, inclusiv în cadrul Reprezentanţei Permanente a României pe lângă UE.
În perioada 2007-2011, a ocupat poziţia de secretar II în cadrul reprezentanţei Permanente a României pe lângă UE, secţia comercială, cu responsabilităţi în domeniul politicii comerciale comune a UE. În 2014, a lucrat în cadrul Departamentului pentru Energie, între altele, în poziţia de consilier al ministrului delegat pentru Energie.
Cristina Guseth, ministrul Justiţiei
Cristina Guseth are o experienţă îndelungată în relaţia cu presa, începând din anul 1990 când, în cadrul Fundaţiei Soros, a coordonat în principal programele pentru presă. Din 1996, ca director al Fundaţiei Freedom House România, a continuat această activitate cu programe dedicate jurnaliştilor. În perioada 2005-2007, a lucrat cu delegaţia Comisiei Europene în România în calitate de manager al componentei de media relations.
În 2006 a înfiinţat propria agenţie de comunicare, Personna, prin intermediul căreia a derulat diferite campanii şi proiecte de relaţii publice. În anul 2005, Cristina Guseth a fost inclusă în enciclopedia „1000 Peace Women Across the Globe” a Asociaţiei “1000 Women for the Nobel Peace Prize 2005”. A primit în anul 2011 distincţia de Femeia Anului în România, pentru acţiunile de promovare şi apărare a valorilor democraţiei.
Adrian Curaj, ministrul Educaţiei
Adrian Curaj (foto dreapta), propus pentru Ministerul Educaţiei, este director general al Unităţii Executive pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI). Profesorul universitar Adrian Curaj a fost consilier guvernamental pe IT şi cercetare al fostului premier Călin Popescu Tăriceanu. A demisionat odată cu schimbarea Guvernului. Adrian Curaj a fost numit de Emil Boc la conducerea Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică în decembrie 2009, dar a fost eliberat din funcţie la mai puţin de un an şi înlocuit cu Dragoş Ciuparu, recent înscris în PDL.
Mihnea Motoc, ministru al Apărării Naţionale
Mihnea Motoc este din august ambasador al României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. Viitorul ministru al Apărării Naţionale şi-a începutcariera diplomatică în 1991. Între 1999 şi 2001 a fost ambasador în Olanda, iar în perioada 2003-2008, a fost reprezentant permanent al României pe lângă ONU. Diplomatul Motoc a fost numit în aprilie 2008 Reprezentant Permanent al României la Uniunea Europeană, funcţie deţinută până la începutul acestei veri. Motoc este căsătorit cu Iulia Motoc, judecătoare la CEDO şi fostă judecătoare la CCR.
Lazăr Comănescu, ministru al Afacerilor Externe
Lazăr Comnescu este actualul consilier prezidenţial pe probleme de politică externă. Diplomat de carieră, Lazăr Comănescu şi început activitatea în Ministerul Afacerilor Externe în urmă cu aproape patru decenii la Departamentul Organizaţii Economice Internaţionale. Între 1998 şi 2001 a fost şeful Misiunii României pe lângă NATO şi UE, iar între 2001-2007 a fost şeful Misiunii României pe lângă UE. După aderare, în 2007, până la 14 aprilie 2008, a fost Reprezentantul Permanent al României pe lângă UE.
Comănescu a fost ministru al Afacerilor Externe între aprilie 2008 şi decembrie 2008, în Guvernul Tăriceanu. La doar câteva luni după experienţa guvernamentală a fost numit ambasador în Germania. În februarie, Klaus Iohannis a semnat decretul rechemare al lui Comănescu de din Germania şi l-a numit consilier prezidenţial.
Achim Irimescu, ministru al Agriculturii
Fostul secretar de stat din Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu, preia funcţia de ministru al Agriculturii în Guvernul Cioloş. Funcţia pe care a deţinut-o până de curând a fost cea de ministru-consilier în cadrul Reprezentanţei Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană, şef secţie agricultură, reprezentant al României în Comitetul Special Agricol.
Achim Irimescu a mai lucrat în minister în perioada august 1990 - noiembrie 1998, ca şef serviciu şi consilier superior, între 2012 şi 2014 a fost secretar de stat în această instituţie.
Petre Tobă este varianta lui Dacian Cioloş pentru Minsterul de Interne. Tobă a fost numit de la începutul anului 2009 în fruntea Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR). Acesta şi-a început cariera în MAI în 1990, în timpul guvernării Năstase, 2000-2004, deţinând primele funcţii importante: adjunct al Directorului General şi şef al Direcţiei Poliţiei de Sigurantă Publică din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti.
În perioada 2005-2009, a fost numit, iniţial Director general adjunct al Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, ulterior adjunct al Inspectorului General al Poliţiei Române în cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Andrei Baciu, ministru propus pentru Sănătate - a fost retras, duminică seara, după ce presa a relatat despre o serie de fotografii în care Baciu apărea în chiloţi
Doctorul Andrei Baciu, propunerea premierului Dacian Cioloş pentru portofoliul Sănătăţii, este chirurg şi şi-a desfăşurat activitatea în Franţa. În momentul în care a revenit în România, Andrei Baciu a preluat coordonarea unei campanii, „Drepturile Pacienţilor”, demarată de europarlamentarul Cristian Buşoi, fostul şef al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).
Patriciu Achimaş Cadariu, noua propunere pentru Ministerul Sănătăţii

Noua propunere a premierului ales Dacian Cioloş pentru Ministerul Sănătăţii este medicul ginecolog Patriciu Achimaş Cadariu.
La 38 de ani, după specializări în ţară şi străinătate, Patriciu Achimaş-Cadariu conduce de doi ani Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” din Cluj-Napoca (IOCN), una dintre cele mai performante instituţii de profil din România şi din Europa.
Mai exact, doctorul Achimaş-Cădariu Patriciu (foto) este medic primar ginecolog, supraspecializat în ginecologie oncologică şi chirurgie oncologică. Medicul a finalizat un masterat în oncologie la Universitatea Ulm din Germania şi este doctor în ştiinţe medicale, fiind şi cadru didactia la UMF Cluj.
Cristina Paşca Palmer, ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor
Cristiana Paşca Palmer, şef al unităţii de mediu din cadrul Comisiei Europene, este propunerea lui Dacian Cioloş pentru ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.
Cristiana Paşca Palmer a absolvit în 1996 Facultatea de Ştiinţe Naturale din Cadrul Universităţii din Bucureşti, după care a urmat un master de Ştiinţă, Sisteme Ecologice şi Management al Capitalul Natural, tot în cadrul UB (1996-1997). Studiile şi le-a continuat în străinătate cu un Master în Administraţia Publică la Universitatea Harvard - Kennedy School of Government.
Aura Răducu, ministru al Fondurilor Europene
Aura Răducu, ministrul propus pentru Fondurile Europene, este expert în finanţări europene şi internaţionale al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Propunerea lui Cioloş pentru acest minister are o bogată experienţă în ceea ce priveşte fondurile europene. Înainte de perioada petrecută la BERD, ea a lucrat ca manager de program şi politici UE în Direcţia Generală Politici Regionale (DG REGIO) a Comisiei Europene.
Elisabeta Lipă, ministru al Tineretului şi Sportului
Elisabeta Lipă (51 de ani), persoană propusă pentru funcia de ministru al Tineretului şi Sportului, ocupă în acest moment funcţiile de preşedinte al Clubului Sportiv Dinamo, preşedinte al Federaţiei Române de Canotaj şi vicepreşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român.

Claudia Ana Moarcăş, ministru al Muncii
Claudia Moarcăş este propunerea lui Dacian Cioloş pentru Ministerul Muncii. Aceasta este, din octombrie 2012, profesor universitar la Facultatea de Drept. Aceasta predă discipline precum Dreptul muncii, Dreptul securităţii sociale şi Drept social european. În 2001-2002, a fost adjunct al Avocatului Poporului, în 2001 fiind şi secretar general adjunct in Ministerul Afacerilor Externe.
Marius Raul Bostan, ministru pentru Societatea Informaţională
Marius Raul Bostan, noul ministru pentru Societatea Informaţională este fost membru PNŢ-CD, fondator al VMB Partners şi membru în CA al Telekom, numit de Ministerul pentru Societatea Informaţională, în februarie acest an.
Vlad Alexandrescu, ministru al Culturii



Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: