Cine sunt liderii politici cu cele mai multe absenţe la voturile de ridicare a imunităţii în ultimul an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Blaga a votat pentru ridicarea imunităţii lui Gabriel Oprea
Vasile Blaga a votat pentru ridicarea imunităţii lui Gabriel Oprea

Victor Ponta, Gabriel Oprea şi Kelemen Hunor sunt printre liderii de partide care au avut, în ultimul an, cele mai multe absenţe de la şedinţele de plen în care erau votate solicitările DNA, în timp ce Alina Gorghiu şi Vasile Blaga au cea mai bună prezenţă, urmaţi de Călin Popescu Tăriceanu, potrivit unei statistici realizate de News.ro.

În Camera Deputaţilor, de la începutul anului trecut şi până acum, au avut loc 11 voturi în plen pentru încuviinţarea solicitărilor DNA în cazul a nouă deputaţi: Elena Udrea (în două rânduri), Theodor Nicolescu, Ion Ochi, Victor Ponta, Ioan Oltean, Cătălin Teodorescu, Mădălin Voicu, Nicolae Păun (în două rânduri) şi Cristian Rizea.

În ceea ce îl priveşte pe deputatul Victor Ponta, fost lider al PSD şi prim-ministru, acesta a participat la numai două astfel de şedinţe de plen: în iunie 2015, când plenul a decis împotriva urmăririi sale penale, şi în februarie anul acesta, când au fost date voturile privind încuviinţarea arestării şi reţinerii lui Mădălin Voicu.

Liderul UDMR Kelemen Hunor a participat la numai trei şedinţe, în timp ce în alte două cazuri a fost în sală la unul din voturile pentru reţinere şi arestare, însă a părăsit plenul la următorul. Preşedintele UDMR a fost absent la voturile în cazurile lui Theodor Nicolescu, Ion Ochi, Ioan Oltean, Cătălin Teodorescu, Nicolae Păun (la primul vot) şi Cristian Rizea.

Liviu Dragnea a participat la opt dintre cele 11 şedinţe, lipsind de la voturile în cazul Elenei Udrea (din luna februarie 2015), Theodor Nicolescu şi Ion Ochi. De la preluarea preşedinţiei PSD, Dragnea a participat însă la toate voturile privind cererile justiţiei.

Liderul PNL Alina Gorghiu a participat la cele mai multe şedinţe de plen, lipsind doar la una - cea privind primul vot din cazul lui Nicolae Păun, vot care a fost şi invalidat în cele din urmă din lipsă de cvorum şi reluat o săptămână mai târziu.

Astfel, situaţia prezenţei în Camera Deputaţilor este următoarea: Victor Ponta - 2 prezenţe din 11 (una fiind la votul din cazul său), Liviu Dragnea - 8 prezenţe din 11, Alina Gorghiu - 10 prezenţe din 11, Kelemen Hunor - 3 prezenţe din 11, plus alte două cazuri în care nu a participat până la final.

În Senat, de la începutul anului trecut şi până acum, au avut loc 8 voturi, în cazul a 6 senatori: Varujan Vosganian, Ion Ariton, Darius Vâlcov, Dan Şova (de două ori), Gabriel Oprea (de două ori) şi Doina Tudor.

Cea mai bună prezenţă este a liderului PNL Vasile Blaga, care nu a absentat de la niciun astfel de vot, urmat de liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu, care a lipsit doar de la al doilea vot din cazul lui Dan Şova. Călin Popescu Tăriceanu a condus, însă, aceste şedinţe ca preşedinte al Senatului.

În schimb, liderul UNPR Gabriel Oprea a participat la numai trei voturi - toate trei fiind în şedinţe în care se discutau solicitările în cazul său. Astfel, Oprea a participat la două voturi care îl priveau, precum şi la votul din cazul senatorului PNL Doina Tudor, care a urmat unuia dintre voturile din cazul său.

Prezenţa în Senat la aceste voturi este astfel următoarea: Vasile Blaga - 8 prezenţe din 8, Călin Popescu Tăricean - 7 prezenţe din 8, Gabriel Oprea - 3 prezenţe din 8.

În calcularea prezenţei în Senat şi Camera Deputaţilor au fost luaţi în considerare liderii partidelor parlamentare din ultimul an, în baza calităţii lor de deputat sau senator. Prezenţele au fost verificate strict pentru apelurile nominale de dinaintea voturilor cu bile, şi nu în baza participării la şedinţa normală de vot final electronic. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite