Cine sunt liberalii care pun pe hârtie proiectul de guvernare al marelui PNL

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălin Predoiu şi Mihai Răzvan Ungureanu ar putea ajunge la Palatul Victoria
Cătălin Predoiu şi Mihai Răzvan Ungureanu ar putea ajunge la Palatul Victoria

Liberalii s-au împărţit pe domenii şi, coordonaţi de Cătălin Predoiu, premierul din umbră al defunctului PDL, lucrează la un proiect politic pentru intrarea la guvernare. Mulţi dintre cei care gândesc noua strategia politică a PNL sunt oameni care tot s-au perindat prin guverne în ultimii 10 ani.

PNL a câştigat Preşedinţia, iar următorul pas este intrarea la guvernare. Fiind departe însă de a forma o nouă majoritate în Parlament, liderii PNL s-au strâns în echipe şi au început să lucreze, în avans, la un program de guvernare concret. Să ne arate ce vor face atunci când vor prelua frâiele Guvernului. PDL are un Guvern din umbră, condus de Cătălin Predoiu, pe care, conform înţelegerii, Klaus Iohannis ar trebui să-l numească premier atunci când Guvernul Ponta va pica. Iar ceilalţi membri ai cabinetului din umbră al PDL au fost dublaţi cu oameni din vechiul PNL. Împreună, se vor ocupa de strategia pe domeniile în care sunt specialişti, iar când se va pune problema să intre la guvernare, unul dintre ei va deveni ministru oficial. „Nu plecăm la treabă pe un teren gol.Există politici elaborate deja în cadrul partidului, dar trebuie puse în acord cu dinamica pe care ne-o oferă guvernarea proastă a domnului Ponta“, a spus Cătălin Predoiu, după prima întâlnire cu liberalii.

Ministerul de Interne. Traian Igaş, fost ministru de Interne în Guvernul Boc, şi Victor Paul Dobre, ministru delegat pentru Administraţie în timpul referendumului din 2012, vor pune la punct un plan de reorganizare pentru Interne.

Ministerul de Externe. Mihai Răzvan Ungureanu, fost ministru de Externe în Guvernul Tăriceanu, şi Radu Carp, ministru de Externe în cabinetul din umbră al PDL, se vor axa pe problemele diasporei.

Dezvoltare Regională. Strategia pentru portofoliul cu cel mai mare buget, care finanţează, practic, toate proiectele locale, a fost lăsat pe mâna lui Marian Petrache, preşedinţele CJ Ilfov, care va lucra în tandem cu Alin Tişe de la PDL.

Justiţie. Cel mai sensibil portofoliu din întreg Cabinetul a căzut în sarcina Alinei Gorghiu, parlamentar cu studii de drept, care are mari şanse să preia portofoliul de ministru în cazul în care PNL ajunge la Guvernare, şi a eurodeputatului PDL, Daniel Buda.

Agricultură. Dan Motreanu, fost ministru al Agriculturii, pentru scurt timp, în Guvernul Tăriceanu, şi necunoscutul cu nume celebru Gheorghe Ştefan vor încerca să pună pe hârtie un proiect de reformă agricolă, care să mai reducă, cât de cât, birocraţia actuală.

Transporturi. Doi foşti miniştri ai Trasporturilor, care de multe ori şi-au aruncat acuze, Anca Boagiu şi Ludovic Orban vor adapta acum nevoile rutiere şi feroviare ale României la politicile UE.

Economie. Lucian Isar, fost ministru delegat pentru mediu de afaceri în primul guvern Ponta, şi Andreea Paul, fostul consilier al premierului Boc, au în atribuţii problemele economice.

Finanţe. Fostul ministru de Finanţe din Guvernul Boc, Gheorghe Ialomiţianu, şi senatorul PNL Iulian Dumitrescu, vor stabili viziunea fiscală a viitorului Guvern PNL.

Apărare. Acest domeniu are un singur responsabil: Teodor Atanasiu, fost ministru al Apărării şi viitor copreşedinte al PNL.

Sănătate. Eugen Nicolaescu, minsitru care a mai ratat două reforme în Sănătate, şi Dragoş Şerban au fost desemnaţi de marele PNL să pună pe hârtie câteva politici în domeniu.

Muncă. Pe lângă măsurile gândite în domeniu, mai interesantă este lupta purtată de Cristina Pocora şi Claudia Boghicevici pentru a prelua, ulterior, şefia ministerului.

Mediu. Sulfina Barbu şi Lucia Varga sunt alte două doamne care aspiră la un fotoliu ministerial.
Educaţie. PNL a repartizat o singură persoană- Raluca Turcan- pentru un proiect care ar trebui să reformeze din temelii un domeniu esenţial.

Cultură. Fostul parlamentar PDL, dramaturgul Radu F. Alexandru va supraveghea departamentul Cultură.

Toţi aceşti oameni enumeraţi mai sus au la dispoziţie două luni pentru a închega un plan de guvernare, având în vedere că PNL se pregăteşte să depună moţiune de cenzură în luna februarie, demers ce i-ar putea aduce la guvernare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite