Cine sunt deputaţii şi senatorii care au votat împotriva cumpărării rachetelor Patriot. „Prostia omoară! Trebuie să investim în educaţie! Boala omoară!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din totalul de 465 de parlamentari doar un senator şi un deputat au votat împotriva achiziţiei rachetelor Patriot de la americani, în timp ce un ales s-a abţinut de la vot.

Proiectele de lege referitoare de achiziţia a şapte sisteme de rachete sol-aer Patriot au fost adoptate, săptămâna trecută, aproape în unanimitate, fiind doar câteva persoane care s-au opus iniţiativei legislative. „Adevărul“ vă prezintă parlamentarii care nu au fost de acord cu cheltuirea a câteva miliarde de dolari pentru înzestrarea Armatei. 

La Senat, o singură persoană a votat împotriva iniţiativei plecată de la guvern. E vorba de senatoarea PSD Gabriela Creţu. „Deciziile legate de apărare votate astăzi merită o dezbatere publică naţională şi un referendum. Aceasta era o temă adevărată de referendum!  Consider că e o eroare istorică! Cel puţin procedural! Pericolul potenţial este considerat mai grav decât cel real. Prostia omoară! Trebuie să investim în educaţie! Boala omoară! Trebuie să investim in sănătate! Foamea omoară! Trebuie să asigurăm venituri decente tuturor! Infrastructurile care sunt pe cale de distrugere sau absente! Starea lor ne separă şi ne subminează dezvoltarea!  Acestea sunt fenomene reale, actuale, nu potenţiale, care trebuie tratate cu responsabilitate. Ele presupun intervenţia şi finanţarea publice“, a precizat senatoarea PSD, după votul din plenul Senatului. 

Mai mult, Creţu, care deţine şi funcţia de preşedinte a Comisiei de Afaceri Europene de la Senat, a subliniat că ar fi fost mulţi care gândeau ca ea, dar nu şi-au asumat acest lucru. 

Argumentele unui fost USR-ist

Pe de altă parte, la Camera Deputaţilor, împotriva cumpărării de rachete Patriot a votat fostul deputat USR Adrian Dohotaru. Devenit celebru în Parlament după ce a ales să ia o pungă de sticksuri dintr-un coş de gunoi şi să mănânce pentru a atrage atenţia asupra risipei alimentare, Dohotaru a avut mai multe argumente pentru care a votat împotriva rachetelor Patriot: „a) Argumentul asumării obligaţiilor faţă de NATO de a investi a 2% din PIB în Apărare nu este respectat de trei sferturi dintre membri NATO; b) Contractul nu respectă legislaţia privind offset-ul; c)  Alte ţări au negociat un offset mai bun cu firma Rayteon; d) Graba cu care se solicita cheltuirea in avans a sumei de 750 milioane de dolari dintr-un total de 4 miliarde de dolari, pentru care suma nu s-a prevazut conform Constituţiei României sursa fondurilor bugetare, nu este justificată; e) Consimţământul în România este prefabricat, nu există dezbateri în profunzime pe strategia de Apărare ori pe acest contract;  f) România face eforturi uriaşe pentru a combate corupţia“.

De asemenea, fostul deputat USR a subliniat că nu este o poziţionare  anti-NATO sau anti-UE, nici pro-Rusia. 

Abţinere a unui deputat care în vară jignea românii

Nu în ultimul rând, Miron Ignat, deputat al minorităţilor care vara trecută declara pentru presa rusă că „românii se spală în troacă“, s-a abţinut de la vot. „Românii ne invidiază. Doar lipovenii sunt muncitori. La noi, casele sunt frumoase, peste tot este curat, satele sunt îngrijite. În satele lipovene nu este nicio curte fără baie, pe când românii se spală în troacă“, declara Miron Igant pentru agenţia rusă TASS.   

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite