Cine ne sunt deontologii?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Era de aşteptat ca după ce a pierdut, fie şi numai în primă instanţă, procesul intentat istoricului şi cercetătorului CNSAS Mădălin Hodor care l-a acuzat că a fost colaborator/sursă al Securităţii şi a fost legendat sub numele de “Coroiu”, cancerul presei româneşti post-decembriste, dl. Ion Cristoiu, să se retragă definitiv din viaţa publică.

Mă gândeam că va alege să îşi petreacă restul zilelor în Găgesţi-Sat sau Găgesţi-Vale ori în sălile de lectură ale Bibliotecii Academiei. Că doar tot e ilustra lui persoană un fel de academician cu răspundere limitată. Dl. Cristoiu a fost făcut ori s-a făcut membru al unei aşa-zise Academii a Oamenilor de Ştiinţă. Pentru ce merite ştiinţifice oare, pentru editorialele agramate de pe cristoiublog sau din Evenimentul zilei, pentru bâlbăielile de la felurite posturi de televiziune sau pentru notele livrate, fie şi prin intermdiari, poliţiei politice comuniste? Sigur e doar că ia şi de acolo o indemnizaţie.

Dar nu, putea oare el, dl. Ion Cristoiu, zis Coroiu, să piardă bănuţii pe care PSD i-i achită fie prin intermediul agenţiei Mediafax a d-lui Adrian Sârbu, fie cu ajutorul agenţiei de plăţi numită Societatea Română de Televiziune, acolo unde casieră principală încă mai este d-na Doina Gradea? Nu putea, aşa că cel puţin o dată pe săptămână pelticul domn Coroiu apare în compania lui Ionuţ Cristache pe tot mai întunecatul, mai stingherul, mai lipsit de credibilitate, mai părăsit de telespectatori ecran al TVR 1.

Tot din vechea presă comunistă şi tot din vechea Securitate provine alt deontolog. Fostul puşcăriaş şi senator liberal Sorin Roşca- Stănescu. Pare-se că el are o cotă de piaţă mai mică drept pentru care este mai răruţ invitat să ne intoxice la TVR. În schimb se manifestă ca un sconcs la Antenele voiculesciene sau la România tv a fugitului Ghiţă.

Alături de el se produce zilnic odrasla de fost general securist Bogdan Chirieac, cel care pe vremea în care era mare jurnalist la Adevărul când nu scria un editorial de politică externă,  era implicat până în gât în afacerea Motorola ori îi exaspera pe şefii săi Dumitru Tinu şi Cristian Tudor Popescu mergând la câte un Crăciun în compania unui prim-ministru. Astăzi, atât el cât şi companionul lui de la dcnews, Val Vâlcu, fac propagandă contra cost şi nu pe bani puţini în beneficiul PSD şi combat Opoziţia, manifestanţii, pe cei din mişcarea # rezist, presa liberă şi nesubvenţionată de partidul d-lui Liviu Nicolae Dragnea.

Aş putea să continui enumerarea. Căci nu trebuie omişi nici Cornel Nistorescu, nici deghizaţii de la luju.ro, Savaliuc şi Anghelescu, nici Buşcu şi toată sleahta lui mizeră de la Caţavencii, nici greu suportabilul Ioşca şi Nu Mai Ştiu Cum de la Ştiri pe surse.

Mă opresc aici fiindcă nu pot să nu îi rezerv spaţiul cuvenit erinicei doamne Lucia Hossu-Longin. Care zilele trecute iar a ieşit în spaţiul public, crezându-se îndreptăţită să îi urecheze pe tinerii ziarişti. Care nu ar fi arătat respectul cuvenit foştilor deţinuţi politici care au acceptat să semneze, în momentul eliberării din închisoare, Pactul cu Securitatea (bine, asta înţeleg), dar au acceptat şi să se pună acum în slujba PSD. Nu vreau să vorbesc astăzi, în Sâmbăta Mare, despre felul în care i-a respectat pe foştii deţinuţi politici autoarea Memorialului durerii. Vreau doar să spun că nu e îndreptăţită defel să dea sfaturi nimănui o cetăţeană care nu a fost capabilă să îşi educe propriii copii.

Iată. Din 2016, unul dintre fiii d-nei Longin îşi îngăduie să îmi adreseze vorbe injurioase utilizând serviciul de mesaje de la contul meu de pe facebook. Aceasta fiindcă uzez de libertatea să îi critic şi să spun adevărul despre ilustra-i mamă. Despre care nu cred deloc că ar fi o personalitate a României. Pentru simplul motiv că, înainte de a-i plânge pe foştii deţinuţi politici, aceeaşi doamnă Lucia Hossu-Longin l-a elogiat pe Nicolae Ceauşescu în emisiunile Cântarea României de la TVR al cărei redactor a fost.

Zilele trecute dl. Emil Hossu Longin, astăzi redactor, într-o vreme chiar director al Departamentului Sport din TVR, nu doar că m-a injuriat, ci a şi trecut la ameninţări cu recursul la violenţă fizică. Îl anunţ pe această cale pe respectivul domn că am depus o reclamaţie la Comisia de Etică şi Arbitraj din SRTV. Comisie din partea căreia aştept un răspuns şi analizez serios posibilitatea de a depune pe numele lui o plângere penală. Iar pe d-na Hossu-Longin, cu tot respectul pe care îl datorez vârstei domniei sale,  o rog să încerce să fie un pic mai rezervată. Măcar în Săptămâna Mare. Şi poate că îşi găseşte timp şi să îşi educe odrasla. Când trebuia nu a făcut-o fiind ocupată cu munca de partid la Scânteia tineretului.

Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro  şi pe blogurile adevărul.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite