Cine este Dan Nica, propus pentru funcţia de comisar european: vechi lider PSD, cercetat în dosarul Microsoft, afirmaţii controversate la Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentarul PSD Dan Nica va fi propus de Guvern pentru funcţia de comisar european. Nica, fost ministru al Comunicaţiilor în Guvernul Năstase, a fost cercetat în dosarul Microsoft, însă, între timp, faptele s-au prescris. Nici la Bruxelles nu se bucură de o imagine prea bună după ce a fost prins că a minţit în plenul Parlamentului European în legătură cu procentul celor achitaţi după ce au fost trimişi în judecată pentru corupţie.

Dan Nica, preşedintele organizaţiei PSD Galaţi şi fost vicepreşedinte al PSD s-a născut la 2 iulie 1960, în Panciu, judeţul Vrancea. Este căsătorit şi are un copil.

A absolvit în 1985 Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii din Iaşi, specializându-se în domeniul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor la mai multe cursuri urmate în Franţa, Austria, Suedia, Canada.

În perioada 2004-2005 a fost membru al Biroului Coordonator al PSD, iar din 2003 şi până în prezent, preşedinte al Organizaţiei Judeţene PSD Galaţi.

Între 1999 şi 2004 a fost membru în Biroul Executiv Central al PSD.

Dan Nica a mai deţinut, în perioada 2000-2004, funcţia de ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, în Guvernul condus de Adrian Năstase.

În Guvernul Boc I, PDL-PSD, Dan Nica a deţinut funcţia de vicepremier şi ministru al Administraţiei şi Internelor. El a fost validat în februarie 2009 la conducerea MAI, după demisia lui Liviu Dragnea şi a deţinut această funcţie până la sfârşitul lunii septembrie 2009.

Premierul de atunci Emil Boc a propus coaliţiei PSD-PDL, în septembrie 2009, înlocuirea lui Dan Nica la Interne, invocând o declaraţie a acestuia referitoare la posibilitatea fraudării alegerilor prezidenţiale cu ajutorul turismului electoral. PSD a protestat, dar cu toate astea Nica a fost revocat şi drept consecinţă miniştrii PSD şi-au depus demisiile, la 1 octombrie 2009.

În prezent, Nica are o imagine şifonată la Bruxelles, după problemele penale din dosarul Microsoft, unde faptele s-au prescris, dar şi din cauza afirmaţiilor controversate susţinute în plenul PE. „98% din cei trimişi în judecată pentru corupţie au fost achitaţi în România”, spunea Dan Nica anul trecut, deşi procentul real e de doar 10%.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite