Cine conduce România (XII)

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ce înţelegem despre conducătorii noştri, la prima citire a CV-urilor lor oficiale de pe site-ul Parlamentului, cel puţin. Mai jos sunt reacţiile şi comentariile lui George Butunoiu, project architect Politoscop, la citirea acestora.

Parlamentul României 2016-2020: Deputaţii (în funcţie la momentul analizei, august 2020) 251-280 din 319, în ordine alfabetică.

ROTARU Alexandru

1989 (31 ani) - Deputat PSD 2016-2020

Un "CV" făcut în bătaie de joc, chiar dacă nu avea mare lucru de spus, pentru că după scoală (o facultate de construcţii şi două mastere, unul la stat şi unul la privat), domnul Alexandru Rotaru a ajuns direct deputat, la 27 de ani!

ROTARU Răzvan Ilie

1977 (43 ani) - Deputat PSD 2016-2020

Domnul Răzvan Ilie Rotaru are competente manageriale în atenţiel, şi e singurul care are această rară calitate, nu am mai găsit-o în CV-ul niciunui alt parlamentar! Şi în scrierea unor texte simple cu multe greşeli – ca să ajutăm şi noi la completarea CV-ului dânsului. Şi-a luat bacalaureatul la 21 de ani, dar a meritat, pentru că a primit o diplomă cu seria R, şi ale cărei cifre însumate dau exact 15: Diplomă de Bacalaureat Seria R Nr.0012048. Încă şi mai important este că şi diploma sa de licenţă de la Târgu Jiu, în drept, are exact acelaşi număr de zerouri ca şi cea de bacalaureat, tot 3: Diplomă de Licenţă Seria V Nr.0068830. Însă are seria V, pentru că a fost făcută după bacalaureat, la ceva ani, aşa cum şi litera V e după litera R în alfabet!

Dar domnul Răzvan Ilie Rotaru nu s-a oprit aici: a mai fost câte o zi sau două la nişte workshop-uri, şi acum le expune pe toate în CV. Iar după o săptămână la Ministerul Tineretului şi Sportului Şcoala de Vară "De 2 X Mai Competent", domnul Răzvan Ilie Rotaru şi-a dublat volumul de leadership, din câte se înţelege. Păcat că nu a găsit şi o firmă de limbi străine cu tehnici la fel de miraculoase... :(

Domnul Răzvan Ilie Rotaru a fost foarte scrupulos cu prezentarea informaţiilor, însă chiar când ne interesa cel mai tare, adică pe unde a lucrat, ne lasă brusc în suspans: 5 ani administrator societate comercială, punct! Dar redevine brusc vorbăreţ şi precis când ne scrie despre activitatea sa din Strada Izvor, nr. 2-4, sector 5, Bucureşti. Exact după ce şi-a dublat leadershipul, începe să-l consilieze pe domnul parlamentar Costică Macaleţi! Care domn parlamentar pare să fi înţeles mai greu ce ar fi trebuit să asimileze, aşa că domnul Răzvan Ilie Rotaru s-a străduit 4 ani ca să-l facă să înţeleagă! A avut multe activităţi domnul Răzvan Ilie Rotaru acolo, cum ar fi "Elaboraredocumentespecifice" sau activităţi sociale în numele "cabinetuluiparlamentar".

Se pare că domnul Răzvan Ilie Rotaru s-a gândit că nu-l credem pe cuvânt când a scris că şi-a luat bacalaureatul şi chiar şi o diplomă de licenţă la Târgu Jiu, aşa că a simţit nevoia să vină cu dovezi suplimentare. Aşa şi cu jobul de Comisar şef de la Gardă Naţională de Mediu, Comisariatul Judeţean Botoşani, a ţinut să precizeze că este vorba despre cea din str. Vânătorilor, nr.2, Botoşani, că nu cumva să ne imaginăm noi că a lucrat la vreo gardă de mediu concurentă! Acolo s-a ocupat cu Asigurarea controlului implementării profesionste, uniforme şi integrate a politicii Guvernului de aplicare a legislaţiei naţionale "amortizate" ca cea comunitară în domeniul protecţiei mediului şi cu alte lucruri prevăzute în legislaşia specifică în vigoare.

Domnul Răzvan Ilie Rotaru are bune competente de comunicare, dar presupun că se referă la cele verbale, nu la cele puse pe hârtie. De asemenea, are abilităţi de ordonare, de puncualitate şi atenţiel, aducând ca dovadă că "în prezent coordonez e o echipă de 8 persoane"...

SĂFTOIU Ana Adriana

1967 (53 ani) - Deputat PNL 2016-2020

Un profil de jurnalist şi de consultant, nu sunt multe de analizat şi de comentat la doamna Adriana Săftoiu. Facultate de litere cu o mică întârziere la Universitatea Bucureşti, probabil că referindu-se la Universitatea din Bucureşti. Ziarist la început, apoi la Guvern, la Cotroceni, deputat cred că a uitat şi dânsa de când...

SĂMĂRTINEAN Cornel Mircea

1967 (53 ani) - Deputat PMP 2016-2020

Inginer mecanic la Timişoara, aproape la timp, după care 16 ani preşedinte la o firmă de lenjerie intimă de damă, perioada în care domnul Cornel Mircea Sămărtinean s-a pregătit pentru a prelua postul de director general al aeroportului din Timişoara. Pe care l-a părăsit apoi pentru o lungă carieră de deputat vorbitor de italiană, iar engleza conform evaluării de mai jos...

ŞARAPATIN Elvira

1952 (68 ani) - Deputat PSD 2016-2020

Aparent 2 sau 3 facultăţi, deşi nu scrie nimic despre licenţe, 3 ani la Academia Naţională de Educaţie Fizică şi Sport şi 4 la drept la Târgu Jiu, după care 37 de ani profesoară la Târgu Jiu, consilier judeţean, deputat. Partea cu limbile străine din CV-ul doamnei Elvira Şarapatin e cea mai interesantă din tot CV-ul.

SCHELEAN ŞOMFELEAN Valeria Diana

1981 (39 ani) - Deputat PNL 2016-2020

Studii de drept la Nicolae Titulescu şi, în paralel, o facultate de la ASE în 6 ani. Avocată de atunci, deputat vorbitoare de engleză de 8 ani.

SEBESTYEN Csaba Istvan

1963 (57 ani) - Deputat UDMR 2016-2020

Domnul Csaba Istvan Sebestyen e vicepreşedinte la Confederaţia Asociaţiilor Ţăreneşti din România, probabil ca o concurenţă a Confederaţiei Asociaţiilor Ţărăneşti din România. În rest, un "CV" făcut pe telefon cu degetul mare, în timp ce îşi bea cafeaua cu mâna cealaltă, presupun: director sc Altagra srl, administrator sc Gazda Editura Cluj srl etc.

SEFER Cristian George

1970 (50 ani) - Deputat PSD 2016-2020

Unul dintre cei câţiva "parlamentari-fantomă" din România, nu găseşti nicio informaţie relevantă despre dânsul. Nu are CV pe site-ul Parlamentului, nu am văzut nici pe Internet. Ori e ceva în neregulă cu dânsul, şi a avut grijă să-şi şteargă toate urmele, ori e cu totul antisocial. Oricum, o mare dovadă de dispreţ faţă de cei pe care îi reprezintă, şi faţă de cetăţenii români, în general. Cu atât mai mult cu cât aproape toţi ceilalţi colegi ai săi respectă măcar nişte reguli minimale de politeţe politică şi socială publicându-si CV-urile, chiar dacă adesea stângaci şi pline de greşeli...

SEIDLER Cristian Gabriel

1981 (39 ani) - Deputat USR 2016-2020

Domnul Cristian Gabriel Seidler este un parlamentar Proprietar şi utilizator de bicicletă, dar poate conduce şi automobilul, dacă vrea, pentru că are permis. Domnul Cristian Gabriel Seidler e recrutor, ca şi mine, dar îşi face CV-ul fix pe dos faţă de cum mi l-aş face eu pe al meu, sau eu pe al său...

ŞERBAN Ciprian Constantin

1985 (35 ani) - Deputat PSD 2016-2020

Domnul Ciprian Constantin Şerban termină ASE-ul pe la 30 de ani, după care conduce două firme private în Roznov, aparent ale sale, asupra activităţii cărora păstrează o discreţie absolută. După care deputat la 31 de ani, din grupul celor care ar face mai bine să se abţină să vorbească într-o limbă străină, ca să nu-şi rănească stima de sine.

SERES Denes

1953 (67 ani) - Deputat UDMR 2016-2020

Domnul Denes Seres are două fete căsătorite şi o soţie, toate trei cu nume interesante. Termină o facultate de drept la 27 de ani, dar o termină la Babeş-Bolyai, unde cu totul neobişnuit era să intri din prima, pentru că se făcea carte adevărată atunci. Jurist 10 ani la Sălaj, după care aproape 30 deputat şi senator.

SIGHIARTĂU Robert Ionatan

1989 (31 ani) - Deputat PNL 2016-2020

Ca să se deosebească de ceilalţi deputaţi, domnul Robert Ionatan Sighiartău şi-a făcut CV-ul jumătate în română şi jumătate în engleză. Dar nu pe orizontală, cum ar crede mulţi, ci pe verticală: jumătatea din stânga în engleză, cea din dreapta în romană.

Domnul deputat Robert Ionatan Sighiartău are multe Organisational / managerial skills, cum ar fi Căutarea şi colectarea informaţiilor. Iar după ce le găseşte, le colectează şi apoi le pune pe toate în CV, cum a făcut, de pildă, cu Principal subjects/occupational skills covered din secţiunea EDUCATION AND TRAINING a resumé-ul său la BACHELOR ÎN EUROPEAN ECONOMY, BABES-BOLYAI UNIVERSITY OF CLUJ-NAPOCA - FACULTATEA DE STUDII EUROPENE, MANAGEMENTUL INSTITUŢIILOR EUROPENE:

  • Istoria integrării europene
  • Economie
  • Teoria generală a dreptului Bazele managementului
  • Instituţiile UE
  • European Communication (sem.sp.)
  • Limba modernă aplicată în sfera publică (I)
  • Bazele informaticii
  • Dezvoltare regională
  • Negocieri internaţionale
  • Concepte şi metodologii în ştiinţele sociale
  • Istoria relaţiilor internaţionale
  • Introducere în ştiinţe politice
  • Introducere în geopolitică
  • Ideologii politice în epoca contemporană
  • Europa în politica internaţională
  • Filosofia unificării europene Negocieri europene
  • Dreptul Uniunii Europene
  • Ideea europeană. Introducere în Studii Europene
  • Instituţii şi organizaţii internaţionale (sem.sp.)
  • Sisteme economice contemporane
  • Sociologia şi analiza relaţiilor internaţionale
  • Teorii ale relaţiilor internaţionale
  • Project Cycle Management
  • Europenizarea României
  • Antropologia Europei
  • Guvernanta UE
  • Politică externă şi diplomaţie
  • Politici comune în UE
  • Teorii ale integrării europene

De asemenea, are certificat de "Formare managerial" în Spiritul antreprenorial-factorul creşterii performanţei managerilor în sectorul AUTO, la care a studiat "Dezvoltarea gândirii strategice şi spiritului competitive" şi "noi tehnici modern". Are un certificat de Comunicare verbală şi non-verbală de la Şcoala de predicare CIREŞARII şi multe altele.

Domnul Robert Ionatan Sighiartău a căutat şi a colectat toate informaţiile despre ce a lucrat dânsul pe perioada studenţiei, dar absolut nimic despre ce s-a mai întâmplat după aceea, până să îşi ia un job de deputat la 27 de ani.

Astfel, ca student, domnul Robert Ionatan Sighiartău a lucrat la mai multe adrese: în Str. Calea Moldovei nr.22 cod poştal 420096, Bistriţa, Bistriţa-Năsăud, România şi în Str.Libertăţii, nr. 62, Bistriţa, jud.Bistriţa-Năsăud (probabil că tot România n.r.), iar acolo, aş director general, are ca main activities and responsibilities:

  • Stabileşte obiectivele generale de dezvoltare ale firmei
  • Aproba bugetul şi rectificările acestuia
  • Identifică oportunităţi de afaceri
  • Reprezintă firma în relaţiile protocolare cu furnizor, client şi alte organizaţii
  • Asigură reţeaua de relaţii necesară dezvoltării activităţii firmei
  • Organizarea şi susţinerea de şedinţe
  • Îmbunătăţirea eficienţei organizaţiei prin optimizarea organizării acesteia
  • Urmărirea conformităţii cu principiile contabile şi dispoziţiile juridice
  • Stabilirea obiectivelor de dezvoltare împreună cu Directorii departamentelor în subordine
  • Identificarea modalităţilor de dezvoltare a serviciilor oferite de companie în "concordant" cu tendinţele pieţei
  • Dezvoltarea de relaţii "positive" cu personaje-cheie în vederea întăririi poziţiei firmei
  • Participare la elaborarea şi implementarea sistemelor de raportare şi a sistemului de calitate
  • Negociază şi conciliază situaţiile conflictuale apărute în relaţiile "interpersonal".

Cât about English, Mr. Robert Ionatan Sighiartău seems să se descurce, and even to drive o maşină...

SIMION Lucian Eduard

1961 (59 ani) - Deputat PSD 2016-2020

Credeam că doamna Camelia Gavrilă are cel mai lung CV dintre deputaţi, cu 11 pagini, însă domnul Lucian Eduard Simion a ţinut să-i ia faţa, şi a făcut unul de 12!

Şi da, se vede că a vrut cu orice preţ să aibă cel mai lung CV din Parlament, pentru că a şi trişat uneori, tocmai ca să aibă conţinut suplimentar. De pildă, la secţiunea Limba(i) străină(e) cunoscută(e), a introdus două limbi necunoscute (engleză şi rusă), numai ca să apară două rânduri în plus în CV!

În rest, inginer mecanic la Politehnica din Bucureşti, adeverinţe de participare şi certificate fără număr. Director la câteva firme private în Tulcea imediat după revoluţie, domnul Lucian Eduard Simion simte apoi Chemarea către joburile de la stat, şi acolo rămâne: Inspector la protecţia consumatorilor, director cu deşeurile la consiliul local, prefect, guvernator al Deltei, deputat...

SIMIONCA Ionuţ

1984 (36 ani) - Deputat PMP 2016-2020

Domnul Ionuţ Simionca e responsabil, ambiţios şi "perseverant", dovadă că nu s-a dat bătut şi a reuşit, totuşi, să termine facultatea de zootehnie după 9 ani. Ca student, domnul Ionuţ Simionca a fost în SUA şi a condus două companii acolo, ca manager general şi preşedinte, după care, cu diploma atât de mult muncită în buzunar, se întoarce şi conduce mai multe firme în România. După care se mută la stat, pe un job de deputat la 32 de ani, vorbitor de mai multe limbi străine.

ŞIMON Gheorghe

1961 (59 ani) - Deputat PSD 2016-2020

Facultatea la Cluj, inginer la Vişeu şi la Baia Mare, conduce şi nişte afaceri private despre care nu vrea să ştim ce sunt, deputat de aproape 10 ani, discret în ceea ce priveşte numărul de limbi străine cunoscute.

SIMONIS Alfred Robert

1985 (35 ani) - Deputat PSD 2016-2020

Domnul Alfred Robert Simonis ne cere nouă să-i completăm CV-ul, dar pe mine m-a pus în încurcătura şi nu am reuşit să-l ajut...

Cu limbile străine şi cu restul văd că s-a descurcat singur, totuşi, deşi foarte expeditiv şi scump la vorbă. Liceu cu program sportiv şi dreptul la Tibiscus, o universitate privată acum în lichidare, director la SC BAYKOZ COM&DIST SRL, după care, la 27 de ani, simte că a bătut Ceasul pentru mutatul la stat şi preia conducerea Aeroportului din Timişoara. Apoi a unei filiale Transelectrica, firma de mentenanţă a reţelelor electrice! După care, jobul de deputat a venit de la sine la 31 de ani, desigur...

ŞIŞCU George

1965 (55 ani) - Deputat PNL 2016-2020

Ofiţer mecanic la Institutul de Marină Constanţa (presupun că asta înseamnă inginerie), peste 20 de ani în "Sector privat în domeniile comerţ, agricultură şi reciclări deşeuri", fără a se deranja să dea câteva detalii, după care simte Chemarea către joburile de la stat, deputat.

Domnul George Şiscu are bune competenţe de comunicare dobândite prin experienţa proprie de conducere – în limba română, adăugăm noi după ce am citit CV-ul.

SITTERLI Ovidiu Ioan

1972 (48 ani) - Deputat PNL 2016-2020

E interesantă secţiunea de limbi străine din CV-ul domnului Ovidiu Ioan Sitterli:

În rest, e mai puţin evaziv. Drept la Sibiu şi master după 10 ani, apoi jurist şi prefect la stat vreo 20 de ani, deputat...

SOCOTAR Gheorghe Dinu

1961 (59 ani) - Deputat PSD 2016-2020

Soţia domnului Gheorghe Dinu Socotar e ingineră de mecanică fină, iar fiica sa are acum 26 de ani şi două prenume frumoase, unite cu liniuţă. Domnul Gheorghe Dinu Socotar a terminat electrotehnica la Iaşi în vremea în care se făcea carte, dar nu prea se făcea engleză. După 20 de ani mai face un master în ştiinţele despre sectorul public, şi apoi un doctorat în inginerie când încă nu era deputat, ceea ce arata că l-a luat chiar în serios. Are o firmă de telecomunicaţii în Sângeorgiu de Pădure, Mureş, pe care o conduce de 25 de ani şi cu care face şi proiecte de cercetare, ceea ce vezi foarte rar în companiile private, într-adevăr!

SOLOMON Adrian

1977 (43 ani) - Deputat PSD 2016-2020

Domnul Adrian Solomon este membru al Academiei Bârlădene, de la dezbaterile căreia însă trebuie să lipsească atunci când sunt ţinute în engleză, dar poate participa când sunt în franceză. Facultate de istorie la Iaşi, la stat, profesor de istorie pentru scurt timp, viceprimar la Bârlad mai mult, şi deputat şi mai mult, de 12 ani.

ŞOTCAN Teodora

1963 (57 ani) - Deputat PSD 2016-2020

Doamna Teodora Şotcan e expertă într-o multitudine de domenii în care se dau adeverinţe de trecut în CV: în management educaţional, în achiziţii publice, în domeniul şcoală incluzivă - şcoală europeană, în programul naţional de dezvoltare a competenţelor de evaluare ale cadrelor didactice, în management şi finanţare a proiectului de reformă a învăţământului preuniversitar etc. Toate acestea după facultatea de chimie industrială de la Politehnica din Bucureşti.

10 ani profesoară la un liceu industrial din Târgu Ocna, 16 ani diverse funcţii şi activităţi la alt liceu, tot din Târgu Ocna, apoi la Inspectoratul Şcolar Judeţean, Bacău (România), deputat. Cât priveşte limbile străine, doamna profesoară Teodora Şotcan a fost un exemplu despre cum nu ar trebui să faci lucrurile pentru elevii din Târgu Ocnă.

ŞOVA Lucian

1960 (60 ani) - Deputat PSD 2016-2020

Domnul Lucian Sova are o atitudine "pozitiă" şi cunoaşte Windows XP. A făcut o facultate de autovehicule rutiere la Braşov, la vremea ei, după care sare 5 ani din CV-ul său şi începe direct cu ce a făcut de la revoluţie încoace. Care activitate e uşor de descris, pentru că ori de câte ori domnul Lucian Şova nu era consilier de ministru, director general în ministere, secretar de stat sau chiar ministru, se retrăgea la S.C. COMINFORTRANS S.A. în Bacău, care pare să-i fi asigurat un job pe viaţă. În ultimii aproape 10 ani, domnul Lucian Şova nu s-a mai folosit de acest privilegiu, pentru că e deputat vorbitor de engleză şi franceză.

ŞOVĂIALĂ Constantin

1960 (60 ani) - Deputat PNL 2016-2020

Unul dintre cei câţiva "parlamentari-fantomă" din România, nu găseşti nicio informaţie relevantă despre dânsul. Nu are CV pe site-ul Parlamentului, nu am văzut nici pe Internet. Ori e ceva în neregulă cu dânsul, şi a avut grijă să-şi şteargă toate urmele, ori e cu totul antisocial. Oricum, o mare dovadă de dispreţ faţă de cei pe care îi reprezintă, şi faţă de cetăţenii români, în general. Cu atât mai mult cu cât aproape toţi ceilalţi colegi ai săi respectă măcar nişte reguli minimale de politeţe politică şi socială publicându-şi CV-urile, chiar dacă adesea stângaci şi pline de greşeli...

SPÂNU Ion

1953 (67 ani) - Deputat Pro Romania 2016-2020

Domnul Ion Spânu e recomandat de competenţele sale organizaţionale pentru un post de deputat pentru că "am negociat şi semnat contracte inclusiv contracte de muncă". Domnul Ion Spânu e satisfăcut de felul în care vorbeşte engleză şi franceză. Domnul Ion Spânu face o facultate de ştiinţe economice la Timişoara şi la secţiunea "alte studii" din CV menţionează:

FSN,FDSN,PDSR Preşedinte

Vicepreşedinte

PSD  Trezorier

PSD  Consilier judeţean

CJ Caraş-Severin                    Vicepreşedinte

Prefectura Caras severin Subprefect

Cu aceste studii în buzunar, domnul Ion Spânu lucrează la Peco Caras Severin peste 20 de ani, după care administrează diverse activităţi şi ape ale judeţului, şi apoi pe ale ţării, din fotoliul de deputat.

STAMATIAN Vasile Florin

1952 (68 ani) - Deputat PNL 2016-2020

Unul dintre cei mai cunoscuţi şi mai respectaţi doctori din ţară, cu faimă mult dincolo de Clujul său în care a studiat şi a lucrat toată viaţa. Domnul Academician Florin Stamatian are o carieră impresionantă, probabil cea mai impresionantă şi mai onorantă din tot Parlamentul României. Promotor al cercetării fundamentale în medicină, membru al Academiei Române de Ştiinţe Medicale, profesor conducător de doctorate serioase şi grele, şef de clinică, director de institut de cercetare medicală fundamentală, fondator, preşedinte sau preşedinte de onoare, membru activ al mai multor societăţi academice şi profesionale prestigioase, româneşti şi internaţionale, autor prolific, cu activităţi de pionierat şi cu tehnologii avansate în domeniul său medical, vorbitor de engleză, franceza şi italiană, domnul Profesor Florin Stamatian a adunat mai mult respect din partea noastră decât trei sferturi dintre colegii săi de Parlament puşi unii peste alţii.

STAN Viorel

1957 (63 ani) - Deputat PSD 2016-2020

A trebuit să mă duc să mă odihnesc jumătate de ceas după ce m-am luptat cu CV-ul domnului Viorel Stan. Cu cele 16 pagini scris mărunt + 2 de anexe, domnul Viorel Stan conduce până acum în competiţia Cel Mai Lung CV De Parlamentar, ediţia 2016-2020!

Dar ce a avut domnul Viorel Stan de spus într-o astfel de broşurică? Păi, 11 pagini sunt cu educaţia sa. După ce ne lămurim din câteva rânduri că a făcut un liceu industrial la Roman, chimie 4 ani la Politehnica din Iaşi, master şi un doctorat în management după alţi 30 de ani, începem să parcurgem lista de cursuri şi cursuleţe care dau adeverinţe de participare şi certificate, atât de drag de pus în CV-uri de către parlamentarii noştri. De pildă, domnul Viorel Stan a învăţat în 3 zile la Casa Corpului Didactic Neamţ cum se fac Activităţile practice: asistenţa la lecţie, analiza lecţiei, întocmirea procesului verbal de inspecţie, analiza şi discutarea acestuia. Altă dată, Organizaţia "Salvaţi Copiii' l-a învăţat pe domnul Viorel Stan, în 5 zile, următoarele:

  • Utilizarea adecvată a cunoştinţelor de didactică generală pentru disciplinarea clasei;
  • Organizarea adecvată a activităţilor didactice în funcţie de specificul nevoilor elevilor;
  • Adoptarea de strategii didactice interactive;
  • Utilizarea optimă a factorilor spaţio-temporali în vederea eficientizării procesului instructiv-educativ prin organizarea unor contexte de învăţare favorabile dezvoltării copilului;
  • Colaborarea cu părinţii în scopul realizării unui autentic parteneriat în educaţie;
  • Crearea unui climat bazat pe promovarea principiilor disciplinei pozitive;
  • Utilizarea metodelor şi tehnicilor de cunoaştere şi adaptare a elevilor şi de adaptare a procesului educativ la nevoile specifice ale acestora.

Iar ASOCIAŢIA ROMÂNĂ A TINERILOR CU INIŢIATIVĂ a reuşit performanţa de a-i dezvolta domnului Viorel Stan, la 58 de ani, competente pe care alţii se străduie o jumătate de viaţă să şi le formeze:

  • Competenţe de conducere(leadership);
  • Competente pentru elaborarea, implementarea, monitorizarea şi evaluarea politicilor de dezvoltare instituţională;
  • Competenţe strategice;
  • Competenţe de planificare;
  • Competenţe de organizare şi coordonare;
  • Competenţe de gestiune şi administrare a resurselor, inclusiv programare bugetară;
  • Competenţe de comunicare, de negociere;
  • Competenţe de rezolvare a conflictelor;
  • Competenţe de influenţare a comportamentului uman;
  • Competenţe de motivare a angajaţilor;
  • Competenţe de gestionare a schimbărilor;
  • Competenţe de monitorizare;
  • Competenţe de control;
  • Competenţe de evaluare.

Aşadar, înarmat cu toate aceste cunoştinţe şi competente, domnul Viorel Stan începe o carieră de profesor de liceu industrial, de la care se mută după 10 ani la unul teoretic, din Str. B-dul Republicii Nr. 1-3, Roman, Jud. Neamţ în Str. Mihai Eminescu Nr.4, Roman ,Jud. Neamţ. După alţi 10 ani se mută în Str. Lt. Drăghiescu Nr. 4 A, Piatra Neamţ - 610125, Jud. Neamţ la inspectoratul şcolar, după care pendulează între străzile Mihai Eminescu şi Lt. Drăghiescu până se mută în Parlamentul României, unde are nişte activităţi şi responsabilităţi Conf. Constituţiei României.

Secţiunea cu limbile străine din CV-ul domnului Viorel Stan e mult mai scurtă decât celelalte: franceză bine şi engleză prost. Dar compensează cu 4 pagini de alte competenţe, structurate frumos pe capitole, pe clase şi grupuri de competente, adică:

  • Aptitudini şi competenţe personale dobândite în cursul vieţii şi carierei, dar care nu sunt recunoscute neapărat printr-un certificat sau o diplomă
  • Aptitudini şi competenţe artistice (Muzică, desen, pictură, literatură etc.
  • Aptitudini şi competenţe sociale; Locuiţi şi munciţi cu alte persoane, într-un mediu multicultural, ocupaţi o poziţie în care comunicarea este importantă sau desfăşuraţi o activitate în care munca de echipă este esenţială, (de exemplu cultură, sport, etc.)
  • Aptitudini şi competenţe organizatorice; exemplu coordonaţi sau conduceţi activitatea altor persoane, proiecte şi gestionaţi bugete; la locul de muncă, în acţiuni voluntare (de exemplu în domenii culturale sau sportive) sau la domiciliu.
  • Aptitudini şi competenţe tehnice (utilizare calculator, anumite tipuri de echipamente, maşini etc.)
  • Permis de conducere
  • Alte aptitudini şi competenţe
  • Competenţe care nu au mai fost menţionate anterior
  • Informaţii suplimentare
  • Anexă

Nu le mai listez şi pe acestea, ca să nu depăşesc memoria computerului, dar le puteţi găsi pe site-ul

Parlamentului, acolo au servere mult mai performante...

STANCIU VIZITEU Lucian Daniel

1984 (36 ani) - Deputat USR 2016-2020

Domnul Lucian Daniel Stanciu Viziteu are una dintre cele mai valoroase educaţii formale pe care le-am văzut eu în cei 30 de ani de când fac recrutare. Impresionantă prin calitate, desigur, dar mai ales prin densitate şi coerentă. La 29 de ani, când mulţi dintre colegii domnului Lucian Daniel Stanciu Viziteu încă se gândeau de la care furnizor să-şi cumpere diploma de licenţă, dânsul era deja absolvent olimpic de liceu de top, de Automatica la Universitatea Politehnică Bucureşti, de două mastere în Franţa, în statistică şi în finanţe, şi a unui doctorat summa cum laudae în finanţe la Universitatea din Grenoble.

A apucat să lucreze doar doi ani după întoarcerea din Franţa în proiecte multidisciplinare pentru clienţi internaţionali (finanţe, statistică şi informatică), pentru că a intrat în Parlament la vârsta de 32 de ani.

STANCU Florinel

1967 (53 ani) - Deputat Pro Romania 2016-2020

Facultate de mecanică la Craiova, apoi un master, după mai mult de 10 ani, dar e interesant că l-a făcut când încă era şeful reparaţiilor locomotivelor de la Electroputere, şi nu prin vreun consiliu judeţean. Domnul Florinel Stancu lasă locomotivele pentru asigurări şi ingineria pentru alţii, după care descoperă consiliile judeţene şi consiliile de administraţie cu care acestea vin aproape întotdeauna la pachet. Deputat vorbitor de ceva engleză, apoi.

STĂNESCU Alexandru

1961 (59 ani) - Deputat PSD 2016-2020

Liceu industrial la Craiova, facultate de mecanică agricolă la Politehnica din Bucureşti, bune abilităţi de comunicare, dar nu în engleză. Cariera domnului Alexandru Stănescu e limpede: inginer la Agromec Vişina 7 ani, apoi aproape 20 la Agromec Bucinişu, deputat de vreo 10 ani...

STATIVĂ Irinel Ioan

1973 (47 ani) - Deputat PSD 2016-2020

Unul dintre cei câţiva "parlamentari-fantomă" din România, nu găseşti nicio informaţie relevantă despre dânsul. Nu are CV pe site-ul Parlamentului, nu am văzut nici pe Internet. Ori e ceva în neregulă cu dânsul, şi a avut grijă să-şi şteargă toate urmele, ori e cu totul antisocial. Oricum, o mare dovadă de dispreţ faţă de cei pe care îi reprezintă, şi faţă de cetăţenii români, în general. Cu atât mai mult cu cât aproape toţi ceilalţi colegi ai săi respectă măcar nişte reguli minimale de politeţe politică şi socială publicându-şi CV-urile, chiar dacă adesea stângaci şi pline de greşeli...

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite