Cine conduce România (VI)

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ce înţelegem despre conducătorii noştri, la prima citire a CV-urilor lor oficiale de pe site-ul Parlamentului, cel puţin. Mai jos sunt reacţiile şi comentariile lui George Butunoiu, project architect Politoscop, la citirea acestora.

Parlamentul României 2016-2020: Deputaţii (în funcţie la momentul analizei, august 2020) 91-110 din 319, în ordine alfabetică.

CUPŞA Ioan

1965 (55 ani) - Deputat PNL 2016-2020

Foarte expeditiv domnul Ioan Cupşa. Două facultăţi bune dintr-un foc, la Cluj. Una după alta, mai precis spus. A făcut dreptul în 6 ani, dar i-a plăcut mai mult decât ingineria mecanică, aşa că a rămas avocat până în zilele noastre, când nu se ocupă de binele ţării în Parlament, din 2012 încoace.

DAN Nicuşor Daniel

1969 (51 ani) - Deputat USR 2016-2020

Între timp au aflat mai mulţi că Nicuşor Dan a făcut studii strălucite de matematică, întâi la Universitatea din Bucureşti. A continuat facultatea la Paris, master şi doctorat în matematică tot acolo, unul după altul, fără pauză. S-a întors în România, la Institutul de Matematică al Academiei Române. Dar de ce s-a întors, oare?

DEHELEAN Silviu

1979 (41 ani) - Deputat USR 2016-2020

Domnul Silviu Dehelean a explicat totul în câteva cuvinte: liceu bun, facultate de drept la privat, notar, deputat. Dacă într-o zi se răzgândeşte asupra ultimului item, reia de la penultimul.

DINU  Cristina Elena

1971 (49 ani) - Deputat PSD 2016-2020

Doamna Cristina Elena Dinu are "Abilităţi şi competenţe tehnice în poştă electronică". Plus "o dorinţă de perfecţionare continuă". Plus o diplomă de medicină generală de la Carol Davila din Bucureşti, luată la vremea ei, un master la ASE, unul la Universitatea Ecologică, o facultate de drept de 3 ani la Spiru Haret şi încă vreo câteva certificate şi atestate de diverse mărunţişuri.

După 7 ani, doamna Cristina Elena Dinu lasă medicina pentru un job de subprefect la Giurgiu, dar se întoarce după 4 ani ca manager al spitalului judeţean, apoi al serviciului judeţean de ambulanţă din Giurgiu. Şi deputat după aceea. Când nu citeşte cărţi în engleză, dansează şi compune muzică.

DÎRZU  Ioan

1967 (53 ani) - Deputat PSD 2016-2020

E ciudat domnul Ioan Dîrzu că a dat date destul de exacte despre studii, şi chiar despre locurile de muncă, chiar dacă fără detalii, însă despre doctorat nu a spus nici când şi nici unde l-a făcut. Dacă ar fi fost vreun doctorat în ştiinţe militare sau ceva de acest gen, nici nu l-aş fi luat în seamă, însă e vorba despre un doctorat în medicină veterinară, pe care nu-l pot face cei de la Academia de Poliţie sau de la Colegiul Naţional de Apărare, oricât de mult ar plagia ei. Sunt tare curios să văd care ar fi explicaţia domnului Ioan Dîrzu, dacă va apărea vreodată la suprafaţă.

Profilul e foarte bun, oricum, şi doctoratul e credibil. Cariera agro-veterinară începe la dânsul chiar din liceul agroindustrial, apoi medicina veterinară la Cluj. A făcut şi dreptul la o facultate de stat la Alba Iulia înainte de a fi politician cu funcţii, ceea ce sugerează că a luat-o în serios. Nu scrie dacă a primit şi diplomă, dar presupun că da. Are şi ceva lucrări publicate, deci educaţia e solidă şi respectabilă.

Şi joburile sunt la fel. A început la stat şi a continuat cu funcţii de conducere în companii private mari şi respectabile. Juma-juma, câte 7 ani în fiecare, apoi de 8 ani deputat. Vorbeşte franceza, la engleză scrie "mediu", ceea ce mă face să cred că se descurcă greu, însă poate recupera. Oricum, cu o astfel de carieră pre-politică, se poate întoarce oricând în businessul mare, dacă situaţia o impune.

DOBRE Mircea Titus

1978 (42 ani) - Deputat Pro Romania 2016-2020

Avem, aşadar, şi un specialist în "Atitudinea faţă de Clienţi" printre parlamentari, ceea ce mi se pare remarcabil! Ca o paranteză, una dintre căile prin care te poţi compromite cel mai rapid este să-ţi treci tot felul de mărunţişuri în CV. CV-ul e locul în care fiecare îşi trece lucrurile cele mai importante pe care le-a făcut în viaţă. Trecând o prostioară acolo, nu faci decât să semnalezi că, iată, acesta este nivelul maxim la care am ajuns eu!

Domnul Mircea Titus Dobre a făcut o mare pasiune pentru Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse şi pare decis să nu rateze niciun curs sau cursuleţ făcut de oamenii aceia:

  • Certificat absolvire în Leadership eliberat de Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse şi Ministerul Educaţiei
  • Certificat absolvire în Negociere eliberat de Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse şi Ministerul Educaţiei
  • Certificat absolvire în Comunicare eliberat de Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse şi Ministerul Educaţiei
  • Certificat absolvire în Managementul Inovării şi Transferului Tehnologic eliberat de Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse şi Ministerul Educaţiei
  • Certificat absolvire în Managementul Ciclului de Proiect eliberat de Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse şi Ministerul Educaţiei
  • Certificat de absolvire în Managementul IT al Sarcinilor de Lucru eliberat de Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse şi Ministerul Educaţiei
  • Certificat absolvire în Managementul Relaţiilor cu Clienţii eliberat de Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse şi Ministerul Educaţiei
  • Certificat absolvire în Atitudine faţă de Clienţi eliberat de Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse şi Ministerul Educaţiei

În rest, Spiru Haret şi un "master" la Ovidiu Şincai. Nu e singurul care numeşte "master" ceea ce i s-a întâmplat la Institutul Social-Democrat, aşa că nu mai insist. Mai sunt şi nişte "diplome" în CV-ul domnului Mircea Titus Dobre la nişte şcoli din Strasbourg, în studii politice, turism, hoteluri, restaurante şi limbi străine.

A lucrat 10 ani la Dobre şi Fiii SRL Constantă înainte să ia calea Bucureştiului şi a Parlamentului. Probabil că e un atelier de croitorie, pentru că în bresle se folosesc aceste denumiri. Arată bine îmbrăcat în poză de la Parlament, aşa că mă gândesc că sunt şanse mari să fi ghicit din prima. Altă notă bună, pe lângă ţinută şi vestimentaţie, sunt franceza şi engleza, pe care domnul Mircea Titus Dobre scrie că le cunoaşte.

DOBRE Victor Paul

1952 (68 ani) - Deputat PNL 2016-2020

Domnul Victor Paul Dobre ar fi avut una dintre carierele mari în inginerie mecanică dacă nu ar fi venit revoluţia care a întors multe cu susul în jos, printre care şi viaţa dânsului. Facultatea de Mecanică la vremea ei la Politehnica din Galaţi, inginer la Şantierul Naval, care era o referinţă foarte bună atunci, şef serviciul tehnic la Centrala Industrială Navală. Dar în 1990 ingineria sa se termină brusc, şi apar cuvinte noi în CV-ul domnului Paul Dobre: Secretar general Camera de Comerţ Galaţi, prefect, deputat, deputat, deputat...

De limbile străine nu scrie nimic. Pe vremea aceea se făcea rusă în şcoală, şi câteodată şi franceză, iar engleză numai la Bucureşti. Iar când nu înveţi o limbă străină în şcoală, greu se mai prinde de tine.

DOBRICĂ Ionela Viorela

1989 (31 ani) - Deputat PSD 2016-2020

Un CV care te invită la adânci reflecţii. Bacalaureat, facultate de construcţii, 5 luni consilier la Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, după care 1 an preşedinte al Centrului Naţional de Management pentru Societatea Informaţională, doi ani subsecretar de stat Ministerul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională, apoi deputat, la 27 de ani...

DOBROVICI BACALBAŞA Nicolae

1944 (76 ani) - Deputat PSD 2016-2020

Domnul Nicolae Dobrovici Bacalbaşa a fost un doctor cunoscut şi recunoscut în Galaţi, cu o activitate academică până la profesor universitar, autor de cărţi şi lucrări în domeniul său de activitate, dar nu numai, dânsul fiind şi membru al Uniunii Scriitorilor din România, cu mai multe cărţi publicate. Activitatea politică, începută acum 20 de ani, a contribuit masiv la creşterea notorietăţii sale, care a depăşit repede marginile moldavului judeţ.

DOBROVIE Matei Adrian

1983 (37 ani) - Deputat PNL 2016-2020

Domnul Matei Adrian Dobrovie vrea să ştim mai mult ce gândeşte dânsul, decât cine este şi ce a făcut. Aşa că nu a lăsat vreun CV pe site-ul Parlamentului, ca toţi ceilalţi, ci a pus un narativ pe site-ul său. E bine scris, face o impresie foarte bună după ce citeşti, într-adevăr. Nu am citit articolele sale, dar pare un jurnalist de politică externă educat, bine documentat şi cu multă personalitate.

DOHOTARU Adrian Octavian

1983 (37 ani) - Deputat independent 2016-2020

Şi domnul Adrian Octavian Dohotaru vrea să ştim mai mult ce gândeşte dânsul, decât cine este şi ce a făcut, la fel ca şi alţi câţiva colegi deputaţi. Aşa că nu a lăsat vreun CV pe site-ul Parlamentului, ca toţi ceilalţi, ci ne-a aruncat doar câteva firimituri pe contul său de Facebook. Pe mine nu mă interesează, în acest moment, ce gândeşte domnul Adrian Octavian Dohotaru, ci doar cine este şi cum a ajuns în Parlament. Însă mai mult decât atât nu pot scrie, din păcate...

DRĂGHICI Mircea Gheorghe

1966 (54 ani) - Deputat independent 2016-2020

Subinginer la prima, şi apoi inginer după a doua facultate. Inginer şef de secţie la S.C. IATSA ŞTEFĂNEŞTI încă de pe când era student în anul I la subingineri, după care subprefect al judeţului Argeş şi deputat de trei mandate încoace. Engleză în legislatura următoare, probabil.

DRULĂ Cătălin

1981 (39 ani) - Deputat USR 2016-2020

Informatician cu credentials impresionante: Colegiul Naţional de Informatică "Tudor Vianu", licenţă şi master la Universitatea din Toronto, stagiu de cercetare la Institut National Polytechnique de Grenoble. Inginer software în lucruri complicate până să devină deputat, în 2016.

DUMITRACHE Ileana Cristina

1982 (38 ani) - Deputat PSD 2016-2020

Unul dintre cele mai interesante profiluri din Parlament. De ce a ales să-şi facă un CV deplorabil ca prezentare, e un subiect separat de reflecţie. Doamna Ileana Cristina Dumitrache a început un liceu bun în România şi a continuat în Marea Britanie, după care a rămas acolo pentru o facultate de afaceri şi limbi străine, studii continuate cu un master în marketing şi pictură la Universitatea din Bologna. Întoarsă în Patrie, dintre toate ofertele alege jobul de deputat, pe care îl începe la 26 de ani, fiind la al treilea mandat acum. Vorbeşte bine patru limbi străine, ceea ce o pune pe locul I între deputaţi din acest punct de vedere, şi, cel mai probabil, din tot Parlamentul. Când se va plictisi acolo, are încă toate oportunităţile în faţă, la vârsta şi la educaţia dânsei.

DUNAVA Costel Neculai

1978 (42 ani) - Deputat PSD 2016-2020

Domnul Costel Neculai Dunava are o maşină personală pe care o poate folosi în interes de serviciu, e dispus să-şi schimbe reşedinţa în ţară şi în străinătate şi să călătorească în interes de afaceri peste 50% din timpul de serviciu. Are hobby-uri interesante, precum întâlnirile şi comunităţile, şi poate conduce maşini, motociclete, camioane şi chiar remorci, dacă vrea. Şi mai are o comunicare uşoară cu persoane cu diferite nivele de educaţie – dacă e în limba română, facem noi completarea. Mai are certificate de absolvire domnul Costel Neculai Dunava, cum ar fi cele de la S.C Curs Euro Info S.R.L. din Buşteni, de la S.C. Pacopa S.R.L. din Piatra Neamţ sau de la Colegiului Naţional de Apărare din Bucureşti. În plus, o licenţă în drept şi un master în economie.

Domnul Costel Neculai Dunava a lucrat în multe locuri: în str. Ana Ipătescu, nr. 1, sc. B, ap. 15, Bacău, România, ca tânăr absolvent, apoi în str. Alexei Tolstoi, nr. 69, Bacău, România, în str. Arcadie Şeptilici, nr. 2 M, Bacău, România, după care s-a mutat în str. V. Alecsandri, nr. 37, Bacău, România. Au urmat str. Calea Moldovei, nr. 233, Bacău, România, str. Calea Dr. Alexandru Safran, nr. 145, Bacău, România, Str. Ana Ipătescu, nr. 1, bl. 1, sc. B, ap.15, et. 3, Bacău, România de două ori, Str. Locotenent Drăghiescu, nr. 2-4, Piatra Neamţ, România, şi Strada Izvor, nr. 2-4, sector 5, Bucureşti, România, din 2016 încoace. Peste tot, activităţile şi responsabilităţile principale au fost conform prevederilor legale.

DURBACĂ Eugen

1943 (77 ani) - Deputat PSD 2016-2020

Domnul Eugen Durbaca are acum o vârstă venerabilă de ani şi a uitat să-şi pună CV-ul pe site-ul Parlamentului. Se mai întâmplă... Dar am găsit ceva pe Wikipedia, cum că domnul Eugen Durbacă a fost o personalitate importantă a industriei gălăţene, ajungând să conducă o mare parte din ea pe timpul comuniştilor de dinainte de 1989. Iar după aceea a condus tot Galaţiul din fotoliul de primar, foarte mulţi ani, şi e în Parlament din 2012.

DURUŞ Vlad Emanuel

1990 (30 ani) - Deputat USR 2016-2020

Domnul Vlad Emanuel Duruş avea 26 de ani când a intrat în Parlament, 30 acum, deci toată viaţa înainte ca să înveţe să-şi facă un CV. Aşa, din câte am reuşit să desluşim cu ce am avut la îndemână, vedem că are cunoştinţe în domeniul "etc.", vorbeşte engleză şi se străduie să facă ceva şi cu germana, şi a făcut dreptul cu master la o universitate bună, la Cluj. Avocat, deputat.

ERDEI DOLOCZKI Istvan

1955 (65 ani) - Deputat UDMR 2016-2020

Domnul Istvan Erdei Doloczki s-a căsătorit la 31 de ani şi a făcut primul copil la 32, iar pe al doilea la 37. Fetiţă, băiat – în ordinea aceasta. Numele ambilor copii încep cu C, deşi numele soţiei începe cu E-E (are două prenume). Iar dacă punem şi numele de familie, soţia îşi poate abrevia numele cu EEE, ceea ce nu mulţi unguri pot face. În rest, CV-ul e uşor de citit: 20 de ani inginer la stat, 20 de ani deputat.

FĂDOR Angelica

1977 (43 ani) - Deputat PNL 2016-2020

Doamna Angelica Fădor a lăsat frumoasele plaiuri bucovinene ale Iacobeniului, un sat cu 1842 de locuitori, ca să muncească pentru ţară la Bucureşti, în Palatul Parlamentului. Grupul Şcolar Industrial Vatra Dornei, într-o anumită perioadă, nu se ştie când, apoi dreptul la Dimitrie Cantemir, cândva, master la Suceava, probabil după licenţă. Doamna Angelica Fădor nu s-a putut dezlipi de Iacobeniul său natal mulţi ani. Trei ani suplinitoare la clasele I-VII, 15 ani la primărie, jumătate din timp funcţionar şi cealaltă jumătate primar, după care deputat, ca să poată face transferul de know-how acumulat la şcoala din Iacobeni cât mai rapid şi mai eficient.

FARAGO Petru

1977 (43 ani) - Deputat UDMR 2016-2020

CV-ul domnului Petru Farago e foarte uşor de citit, ca toate cele ale parlamentarilor acestei formaţiuni politice, de altfel. Inginer la un moment dat, nu se ştie când, operator calculator între 2004 şi 2006, apoi referent la biroul parlamentar 145. S-a familiarizat cu locul, cu sălile şi culoarele, cu bufetul Parlamentului, i-a plăcut, aşa că s-a făcut şi dânsul deputat din 2008...

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite