Cine a câştigat dezbaterea de la B1 TV

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atât Victor Ponta, cât şi Klaus Iohannis sunt jucători de moral. Acest lucru a fost evident în seara aceasta. Iohannis a fost pregătit pentru dezbatere şi acest lucru i-a generat siguranţă. Ponta a fost şicanat şi acest lucru l-a surprins, generând unele momente în care premierul nu a părut atât de sigur de sine.

Aşteptările sunt cele care fac şi desfac dezbaterile între candidaţi. Finaliştii alegerilor prezidenţiale, fiecare cu o notorietate de peste 95%, luptă atât unul împotriva celuilalt, cât şi împotriva percepţiei pe care analiştii şi alegătorii şi-au format-o despre ei. De la început, Ponta a fost considerat un debater mai bun decât Iohannis. Ştacheta a fost deci întotdeauna mai sus pentru candidatul PSD.

Din prisma acestui punct de plecare, aşteptările au făcut şi au desfăcut şi dezbaterea de la B1 TV. Spuneam că, la Realitatea TV, Ponta şi Iohannis s-au comportat ca doi boxeri care s-au tatonat, dar au amânat loviturile. În fapt, dacă este să spunem adevărul, Iohannis mai degrabă a refuzat lupta. Dar, pentru cei care văd în politică un sport şi o luptă, loviturile au venit astăzi.

Rezumatul este că Iohannis a câştigat jocul aşteptărilor (setate ieri seară tot de el foarte jos) şi a punctat, egalând scorul general al dezbaterilor. A fost probabil ultimul moment important al campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale. Informaţiile de până acum vehiculate în spaţiul public şi confirmate de către Radu Tudor, realizator Antena 3, sunt că Iohannis nu va participa la dezbaterea organizată de această televiziune de ştiri. Momentul "acum ori niciodată" nu a venit nici la B1TV, iar şansa ca el să aibă loc până vineri noaptea este foarte redusă. Se pare că glonţul de argint este prea scump pentru acest sezon de dezbateri electorale.

Klaus Iohannis a intrat în dezbatere cu aşteptări minime în ceea ce-l priveşte şi acest lucru a lucrat în favoarea sa. După turul I, analiştii proiectaseră aşteptări foarte mari asupra lui Iohannis şi au dorit de la acesta să fie călăul lui Victor Ponta. Dar, după întâlnirea de la Realitatea TV, o lume s-a prăbuşit şi percepţia dominantă în rândul elitelor de dreapta a fost cea a unui dezastru pentru candidatul ACL. Sub impulsul emoţionalului, s-a impus imaginea unor alegeri decise cu câteva zile înaintea votului.

Prestaţia lui Iohannis de la B1TV a fost deci marcată de nevoia de a şterge impresia confruntării de la Realitatea TV. Iohannis a fost împins şi a decis să fie mai agresiv, să preia iniţiativa şi să arate că poate fi combativ. A trebuit să joace o partitură pe care nu a mai jucat-o până acum. Percepţia că a câştigat dezbaterea se datorează faptului că nimeni nu se aştepta ca Iohannis să poată juca un altfel de rol. La B1TV, candidatul ACL a avut elementul supriză total de partea sa. El a performat în primul rând în raport cu propria persoană, cu prestaţia din seara precedentă. Impresia a fost, mai ales pentru susţinătorii săi, că poate, că nu este chiar totul pierdut, că merită mers la vot. Acest succes conjunctural l-a impus în faţa lui Ponta, nu altceva.

Victor Ponta a intrat în dezbatere cu aşteptări mai mari decât Klaus Iohannis şi acest lucru a fost în defavoarea sa. Până la urmă, era nu doar favoritul, era nu doar debaterul mai bun, ci şi cel care îl dominase fără echivoc pe challengerul Iohannis la Realitatea TV. Victor Ponta a transmis toată ziua mesaje că este relaxat, participând la un eveniment în Olt, deci lăsând să se înţeleagă că este total stăpân pe situaţie. Totuşi, premierul trebuia să-şi egaleze performanţa de la Realitatea TV; acesta era marele pariu pentru Victor Ponta. Pariul nu a fost câştigat de către candidatul PSD, iar explicaţia are mai puţin de-a face cu raţionalul decât cu emoţionalul. Intrarea în joc a lui Iohannis, la B1TV, contra unui premier egal cu sine însuşi a  generat automat  ideea unei defensive şi a unui recul pentru candidatul PSD.

Ce a mers şi ce nu a mers pentru Ponta

Victor Ponta a căutat să păstreze strategia de la Realitatea TV. A folosit aceeaşi tactică în ceea ce priveşte apelul la informaţiile punctuale şi la ampla documentare de care a beneficiat. Însă oponentul lui Ponta nu a fost acelaşi ca ieri, deci tacticile nu au mai fost la fel de eficiente.

Faptul că au existat momente în care premierul a fost defensiv şi a apelat la ruperi de ritm a generat percepţia că loviturile lui Iohannis şi-au atins ţinta. Victor Ponta a reuşit rar să dea mesaje clare, eschivând cu explicaţii procedurale pe teme punctuale. Foarte puţini trebuie să fi fost cei care se aşteptau să-l vadă pe Victor Ponta în defensivă, lucru care s-a întâmplat de mai multe ori în timpul emisiunii.

Poate cea mai semnificativă eroare a lui Victor Ponta a fost că s-a lăsat scos din ritm şi că, în câteva rânduri, şi-a pierdut calmul. Atitudinea lui Iohannis a fost uneori surprinzătoare pentru Ponta, deşi schimbarea de atitudine era perfect raţională după ce s-a întâmplat la Realitatea TV. A existat o inadecvare, în sensul în care premierul nu s-a aşteptat ca Iohannis să fie mult diferit de cel pe care l-a avut alături marţi seara.  Aici a fost o eroare.

Ce a mers şi ce nu a mers pentru Iohannis

Klaus Ioannis de la B1 TV nu a fost acelaşi Klaus Iohannis de la Realitatea TV. Modul în care peste noapte Klaus Iohannis s-a dat peste cap, a învăţat cum să livreze mesaje, cum să se uite în cameră şi cum să-şi dozeze atacurile şi răspunsurile a demonstrat un atribut nou al candidatului ACL: acela de a fi surprinzător. Faptul că a fost pregătit pentru această dezbatere s-a simţit atât în conţinutul mesajelor, dar mai ales în atitudinea candidatului ACL.

Totuşi, stângăciile nu au lipsit din prestaţia candidatului ACL. Deşi chestiunea parlamentarilor ACL cu probleme a apărut şi la Realitatea TV, Iohannis nu a avut nici acum un răspuns mai bun. Concentrarea pe legea amnistiei şi graţierii a fost o tactică bună, dar nu un panaceu. În plus, Iohannis a reuşit să fructifice prea puţine din oportunităţile care i s-au ivit, a reuşit prea puţin să întoarcă mesajele adversarului în favoarea sa. Au funcţionat mai bine însă temele de acasă.

Concluzii

Atât Victor Ponta, cât şi Klaus Iohannis sunt jucători de moral. Acest lucru a fost evident în seara aceasta. Iohannis a fost pregătit pentru dezbatere şi acest lucru i-a generat siguranţă. Ponta a fost şicanat şi acest lucru l-a surprins, generând unele momente în care premierul nu a părut atât de sigur de sine.

Trăgând linie după aceste două dezbateri, ne întrebăm firesc dacă ele pot modifica destinul unei curse în care Ponta a avut un avantaj clar după turul I. Se poate naşte acel val care să-l facă pe Iohannis Preşedinte? Riscând, îndrăznim să spunem că suntem departe de o mare surpriză. Iohannis ar avea nevoie de mult mai mult pentru a pune probleme candidatului PSD, iar timpul pe care îl are la dispoziţie este foarte scurt. Nu mai este timp pentru o lebădă neagră.

Greul cade acum pe umerii susţinătorilor ACL, care, deşi au primit astăzi argumente pentru a se mobiliza la vot, trebuie să demonstreze duminică de ce sunt în stare. Şansele unei răsturnări de situaţie, deşi există, sunt însă mici.

Organizarea dezbaterii

Spre deosebire de Realitatea TV, care a făcut un show tv, dezbaterea de la B1 a fost organizată infinit mai bine, după un format clasic, cu declaraţii de început şi de final, cu răspunsuri şi drepturi la replică. Mădălina Puşcalău îi poate da lecţii de moderare lui Rareş Bogdan.

Totuşi, impactul mediatic al evenimentului de la B1TV este mai redus decât cel de la Realitatea TV. Astăzi doar Digi 24 a preluat dezbaterea. Antena 3, Realitatea TV şi România TV au preferat să continue programul obişnuit, comentând constant evenimentele de la B1TV. Este încă o lovitură pentru Iohannis: mulţi spectatori au rămas şi vor rămâne cu percepţia prestaţiei slabe de la Rareş Bogdan.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite