Cine sunt candidaţii infiltraţi de Dan Voiculescu pe listele PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul PSD Marcel Ciolacu a refuzat o alianţă la parlamentare cu PPUSL, partidul controlat de Dan Voiculescu, însă tot a oferit câteva locuri eligibile pentru oamenii manevraţi din umbră de „Domn' Profesor”. E preţul plătit pentru prezenţa permanentă la Antena 3 - trecut, prezent şi viitor

PPUSL a depus liste separate de candidaţi pentru alegerile parlamentare din decembrie, însă are şanse infime să treacă pragul electoral de 5%. PPUSL se zbate în marja de eroare, în ciuda faptului că partidul controlat de Dan Voiculescu e mediatizat asiduu de Antena 3. Pentru a avea în continuare pârghii de influenţă în Parlament, Dan Voiculescu a plantat câţiva oameni de încredere pe listele PSD. Marcel Ciolacu a refuzat o alianţă oficială cu PPUSL, care ar fi rupt din mandatele social-democraţilor, însă în final a oferit câteva locuri eligibile pentru locotenenţii lui Voiculescu, astfel încât parneteriatul dintre PSD şi trustul Intact să rămână intact.

Graţiela Gavrilescu, liderul PPUSL Prahova, a primit loc eligibil pe listele PSD pentru Camera Deputaţilor. Va bifa al cincilea mandat de parlamentar, fiind unul dintre traseiştii notorii din politica românească. Gavrilescu şi-a început cariera politică în urmă cu 20 de ani în PUR, partidul fondat de Dan Voiculescu, transformat ulterior în Partidul Conservator (PC). În 2004 a trecut la PNL, devine viceprimar al Ploieştului şi apoi parlamentar. E liberală timp de 10 ani. În 2014, pleacă alături de Călin Popescu Tăriceanu în PLR, devenit ulterior ALDE. Triceanu a rupt la acel moment PNL cu scopul de a rămâne la guvernare alături de Victor Ponta şi PSD. Graţiela Gavrilescu e ministru în guvernările succesive PSD-ALDE, până în toamna anului 2019, când Călin Popescu Tăriceanu decide să scoată partidul de la guvernare. În acel moment, Graţiela Gavrilescu îl trădează şi pe Tăriceanu, preferând să rămână cu Viorica Dăncilă. Pică odată cu PSD la moţiunea de cenzură, apoi se întoarce la prima dragoste politică - Dan Voiculescu, care n-o lasă din braţe.

Daniel Zamfir a fost mai întâi membru PD, apoi a trecut la PNL, partid care l-a făcut deputat (2012) şi apoi senator (2016). A intrat în conflict cu Ludovic Orban şi a plecat la Tăriceanu, pe care l-a abandonat ulterior pentru PSD. A prins locul 4 pe lista social-democraţilor pentru Senat în Bucureşti, fiind unul dintre apropiaţii Gabrielei Firea, tot pe filiera Antena 3. Daniel Zamfir este căsătorit cu Oana Stancu, angajată a trustului Intact. De altfel, Zamfir este nelipsit din platourile Antena 3. Pentru a junge din nou în Parlament, PSD trebuie să obţină cel puţin 25% în Bucureşti, în condiţiile în care la alegerile locale a luat peste 30%.

Steluţa Gustica Cătăniciu a ajuns deputat în 2012 pe listele USL, din partea PNL. Ulterior s-a lepădat de liberali şi l-a urmat pe Călin Popescu Tăriceanu la ALDE, partid pe listele căruia a câştigat încă un mandat de parlamentar în 2016. S-a remarcat prin vehemenţa cu care a susţinut mutilarea legislaţiei penale în favoarea lui Liviu Dragnea. Alături de Eugen Nicolicea şi Florin Iordache, a făcut parte din plutonul de jurişti PSD-ALDE care au măcelărit legile Justiţiei. A fost plantată de Dan Voiculescu pe lista PSD Bihor, după o învârteală mai amplă. Ioan Mang, liderul PSD Bihor, a fost bătut măr de liberalul Ilie Bolojan la alegerile locale pentru şefia Consiliului Judeţean. În ciuda înfrângerii, Marcel Ciolacu i-a permis lui Mang să deschidă lista la Camera Deputaţilor, cu condiţia să-i ofere a doua poziţie (eligibilă) Steluţei Cătăniciu, impusă de patronul Antenei 3. Trocul a funcţionat. Ca să-şi salveze pielea, Mang şi-a sacrificat un apropiat din partid şi a cedat locul doi pentru PPUSL.

Vlad Popescu, fiul lui Cristian Popescu Piedone, a primit un loc eligibil din partea PSD la Suceava, tot la cerinţa lui Dan Voiculescu. Piedone a câştigat Primăria Sectorului 5 din partea PPUSL, fiind unul dintre apropiaţii lui Domn' Profesor, prin urmare a revendicat o sinecură pentru copil. Piedone e condamnat în primă instanţă la 8 ani şi jumătate de închisoare cu executare în dosarul Colectiv, deci are şanse mici să-şi ducă mandatul de primar la final. Însă Piedone junior va rămâne în Parlament până în 2024 doar pentru că e băiatul lu' tata. Cel care a tras sforile a fost Eugen Bejinariu, liderul din umbră al PSD Suceava, parlamentar din 2004 şi politician influent încă de pe vremea lui Adrian Năstase. Bejinariu va deschide lista PSD la Camera Deputaţilor şi la alegerile din decembrie. Primarul municipiului Fălticeni, Cătălin Coman, vicepreşedinte al PSD Suceava, s-a revoltat din cauza lui Piedone junior. „Este o bătaie de joc la adresa tuturor membrilor PSD din Suceava. Nu am fost consultaţi, candidaţii nu au fost supuşi votului politic. Statutul partidului a fost încălcat”, a declarat Cătălin Coman, care a anunţat că nu va trage pentru partid la parlamentare. Parteneriatul dintre Piedone şi Voiculescu e, de fapt, un schimb de sinecuri. Spre exemplu, fostul judecător CCR Petre Lăzăroiu, unul dintre apropiaţii patronului Intact, va deveni consilierul lui Piedione la Sectorul 5.

Oana Florea a condus fundaţia lui Dan Voiculescu până în 2016, când a fost propulsată în Parlament în urma unei înţelegeri între Liviu Dragnea şi patronul Antenei 3. În Parlament a făcut parte din Comisia Juridică, fiind apropiată de Eugen Nicolicea, de la care ”a învăţat” meserie. Chiar şi colegii de partid o ”alintă” Nicolicea în fustă, susţin surse din conducerea PSD pentru Adevărul. Oana Florea a condus Comisia parlamentară care a anchetat alegerile prezidenţiale din 2009, concluzia fiind: Mircea Geoană, preşedinte! Dan Voiculescu a reuşit să o impună din nou pe lista PSD în Bucureşti, chiar în faţa unor social-democraţi cu vechime în partid, ca Petre Florin Manole.

Ciolacu a dus mai departe tradiţia începută de Năstase
”Adevărul” a scris la mijlocul lunii septembrie că liderul PSD Marcel Ciolacu va oferi locuri eligibile, la bucată, pentru apropiaţii lui Dan Voiculescu.”Iliescu, Năstase, Ponta şi Dragnea nu au putut să-i spună nu lui Dan Voiculescu în ultimii 20 de ani. Nu sunt eu mai şmecher decât ei”, le-a spus Marcel Ciolacu colegilor de partid. Şi n-a fost.  Dan Voiculescu şi-a extins influenţa şi peste graniţe: controlează aproape jumătate din grupul eurodeputaţilor PSD. La alegerile europarlamentare din 2019, patronul trustului Intact a primit de la Liviu Dragnea patru locuri eligibile pentru Bruxelles pe lista social-democraţilor, oferind la schimb susţinere mediatică. În final, PSD a obţinut doar 8 mandate de europarlamentar, plus unu după ieşirea Marii Britanii din UE. Eurodeputaţii controlaţi de Dan Voiculescu sunt: Maria Grapini, Carmen Avram, Tudor Ciuhodaru şi Cristian Terheş, ultimul părăsind deja familia socialiştilor europeni.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite