Cine ne apără de BOR?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
ÎPS Teodosie FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
ÎPS Teodosie FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Mă număr printre cei pentru care spiritualitatea contează enorm. Respect credinţele oamenilor, chiar dacă uneori nu le înţeleg. Am citit scrisoarea IPS Teodosie către guvern şi prim-ministru. Am citit şi răspunsul premierului. Sunt uimită, o spun cu toată sinceritatea.

Ştiu că Sfîntul Andrei are o semnificaţie specială pentru români. Dar chemarea IPS Teodosie la celebrarea care-i este dedicată, prin încălcarea legilor statului român în contextul pandemiei, a topit înţelegerea mea a BOR, ca instituţie cu rol constructiv pentru majoritatea românilor. Am auzit în trecut comentarii cu privire la o presupusă conspiraţie împotriva BOR, de unde şi presupuse diverse atacuri. Nu cred în ele. În acest caz, prin acest gest al IPS Teodosie, BOR se discreditează singură, îşi face un mare deserviciu sieşi şi nouă, cetăţenilor.

Aici nu este vorba despre credinţă, nu este vorba despre spiritualitate deşi, în aparenţă, este invocată valoarea simbolică a ritualului. Prin chemarea clerului la adunare pentru celebrarea Sfântului Andrei şi prin autorizarea slujbelor religioase în biserici cu prilejul acestei sfinte sărbători, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie incită clerul, enoriaşii, cetăţenii, la nerespectarea legilor statului. IPS îşi arogă deja o poziţie aflată deasupra statului, prin criticile aduse forţelor de ordine, care şi-au făcut datoria acum două zile în cazuri clare de restricţionări datorate pandemiei, de încălcare a legii. Constanţa este în carantină, iar IPS vrea să se substituie autorităţilor medicale şi de stat care au adoptat măsuri de siguranţă pentru populaţia din şi din afara Constanţei.

Îmi imaginez că IPS Teodosie este un om luminat şi de bună credinţă, care crede necondiţionat în puterea rugăciunii. De ce nu se duce în spitalele din România să aducă alinare celor în nevoie şi să serbeze pe Sfântul Andrei în acest fel?!

Ce îl determină să încalce flagrant legile ţării noastre? Dincolo de a fi un înalt prelat al bisericii, IPS Teodosie este om. Posibil ca această perioadă lungă de timp în care preoţii şi prelaţii nu au avut control asupra activităţilor bisericeşti şi asupra vieţii duhovniceşti a enoriaşilor să-şi fi pus amprenta asupra lor. Poate că frustrarea faptului că nu-şi poate exercita puterea sobornicească de atâta timp a răbufnit exact de Sfântul Andrei!

Pe de altă parte, ştiu că membrii clerului sunt căliţi prin posturi şi rugăciuni, printr-o viaţă cumpătată şi bine cumpănită. Sau aşa ar trebui să fie. Ar trebui să înţeleagă valoarea ştiinţei şi a măsurilor luate de către stat în această perioadă. Şi ar trebui să fie smeriţi.

În cazul de faţă, IPS pune politicienii, guvernul, într-o situaţie foarte delicată. Ştim ce înseamnă alegerile, ştim că orice temă legată de biserică are potenţial exploziv o săptămână înainte de alegeri. Dacă ştim noi, cu atât mai mult ştie IPS Teodosie. Răspunsul prim-ministrului nu s-a lăsat aşteptat şi a fost, previzibil, unul blând şi conciliant cu înaltul prelat, limitându-se la sfaturi.

Sper că IPS va lua în considerare importanţa smereniei în această perioadă de restrişte a întregii ţări, renunţând la orgoliul cu care atacă autorităţile publice. Pentru că BOR este valoroasă pentru români atunci când uneşte şi nu atunci când dezbină; atunci când hrăneşte spiritual oamenii cu blândeţe şi nu când acţionează trufaş şi cu voinţă de putere.

Până când vom simţi noi pilde de smerenie, se pare că trebuie să ne resemnăm. Dar asta nu ne împiedică să ne punem întrebarea: Cine ne apără de BOR? Cu atât mai mult cu cât mulţi dintre noi stăm ca „fraierii” în carantine, ne păzim, respectăm reguli, ne limităm viaţa socială, ne smerim acceptând aceste restricţii. Pentru binele nostru şi al celor din jurul nostru.

În calitate de cetăţeană, mă simt neapărată de statul ale cărui impozite le plătesc regulat. Mă simt ameninţată de această inconştientă chemare la sobor prin sfidarea legilor naturii şi ale statului. Sute de oameni se vor îmbolnăvi la această adunare clericală şi la slujbele prilejuite de celebrarea Sfântului Andrei în Constanţa. Ei vor transmite mai departe virusul care pentru unii va fi mortal.

Ce fel de instituţie responsabilă ar permite acest lucru? În ce fel apără BOR fiinţa naţională? Cine ne apără de ea?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite