Cine este Alexandru Alexe, omul care i-a strigat „Criminalule!“ lui Ion Iliescu: „Am avut în spate milioane de români”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ICR a organizat ieri o masă rotundă pentru a marca cei 25 de ani de la Revoluţie. Indignat că oaspetele acestui eveniment a fost Ion Iliescu, Alexandru Alexe, un tânăr activist, a ţinut să-i spună personal lui Iliescu ce crede el despre Revoluţie. Aşă că l-a făcut criminal. Iliescu i-a răspuns: „Eşti un derbedeu". Am stat de vorbă cu Alexandru Alexe şi i-am aflat povestea.

„Miercuri, 10 decembrie 2014, de la ora 16.00, la ICR va avea loc masa rotundă 25 de ani de libertate, organizată de Institutul Revoluţiei Române din Decembrie 1989. Discuţiile vor fi moderate de Ion Iliescu, preşedintele Institutului Revoluţiei Române (IRR)”, anunţa ICR printr-un comunicat de presă în urmă cu două zile. Înainte de ora 16.00, presa a dat năvală în clădirea ICR, în aşteptarea lui Ion Iliescu. Întrebări erau multe, mai puţin legate de Revoluţia Română şi mai mult de ce se întâmplă în PSD şi de cunoştinţele sale privind închisorile CIA.

Evenimentul a început fără fostul preşedinte, Lilian Zamfiroiu, preşedintele ICR, anunţând pe la 16.15 o întârziere a lui Ion Iliescu. “Haideţi să începem. Înţeleg că pe domnul preşedinte l-a reţinut ceva şi ajunge pe la şi jumătate”, a anunţat Zamfiroiu, după care a făcut o introducere în temă şi i-a predat ştafeta mai departe lui Claudiu Iordache, deputat ales pe listele FSN în 1990 şi fugărit apoi la sfârşitul lui decembrie 1990 pe străzile din Timişoara.

Decembrie 1989, Revoluţie a maselor sau lovitură de stat? Aceasta era întrebarea la care invitaţii încercau să încropească un răspuns.  “Au trecut 25 de ani. Ce a fost? O răscoală, o revoluţie? Revoluţia Română a rămas un subiect discutat de mai multe tabere de gândire. Peste 400 de oameni care au murit, mii de oameni au fost închişi. Asta a fost Revoluţia Română”, spunea Claudiu Iordache. După Claudiu Iordache, a fost rugat să spună câteva cuvinte Dumitru Mazilu, un alt membru al IRRD, cel care s-a adresat naţiunii de la balconul clădirii CC pe 22 decembrie. Nici nu începe bine, că toţi ochii se îndreaptă spre intrarea în sală, de unde îşi făcea apariţia Ion Iliescu, însoţit de o armată de jurnalişti. “La final, la final”, le-a promis jurnaliştilor Iliescu, care deja întârziase 45 de minute peste ora la care era anunţat evenimentul.

„Cine a tras în noi pe 21 şi 22 decembrie?"

Pe la microfon s-au mai perindat Gelu Voican Voiculescu, vicepremier în Guvernul provizoriu de după Revoluţie, Alexandru Mironov, consilier prezidenţial al lui Ion Iliescu, Cazimir Ionescu, vicepreşedinte al Consiliului de Provizoriu de Uniune Naţională (CPUN) şi Teodor Brateş, redactor-şef adjunct în decembrie 1989 la programul Actualităţi din TVR. “Noi am ieşit şi am zguduit strada atunci. Voi, cei tineri, ne sunteţi datori”, spunea Alexandru Mironov către sala alcătuită, preponderent, dintr-un auditoriu tânăr. Printre aceştia se afla şi Alexandru Alexe, un tânăr care a împlinit de curând 30 de ani, însoţit de mama lui. Ultimul care a luat cuvântul a fost chiar Ion Iliescu.“Revoluţia a schimbat soarta ţării. A fost o mişcare spontană, dorinţa oamenilor de a ieşi din partidul-unic. Aceşti 25 de ani sunt o nouă istorie. Pentru noi pare ieri, dar sunt oameni care s-au născut atunci. Devine o istorie îndepărtată, care a fost scrisă inclusiv cu sângele oamenilor”, a spus, printre altele, fostul preşedinte.

Iliescu nu a apucat să se aşeze pe scaun că un tânăr, parcă apărut de nicăieri, s-a ridicat, a scos din sân un cearceaf pictat cu vopsea roşie, pe care scria “Iliescu judecat pentru sângele vărsat”, şi a început să strige cât îl ţineau plămânii: “Criminalule! Unde este dosarul Revoluţiei? Mincinosule, manipulatorule! Cine a tras în noi în 21 şi 22? Ai minţit un sfert de veac un popor întreg. Eşti un dictator! Au murit degeaba pentru tine! Eşti un comunist murdar de sânge. Dacă nu vei fi judecat de noi, vei fi judecat de istorie şi de urmaşii mei. Iliescu judecat pentru sângele vărsat”.

“Un drogat, un derbedeu”

Au durat câteva secunde bune până Iliescu s-a dezmeticit din ceea ce i se întâmpla. După trei ore în care s-a vorbit de rolul jucat de Iliescu în decembrie 1989, un invitat nepoftit îi aşază fostului preşedinte în faţa ochilor partea cealaltă de Românie. Cea care încă îl contestă. 

“Nu vă este ruşine?”, a repetat, de două ori, Iliescu, dar fără nicio reacţie din partea lui Alexandru Alexe, care continua să-şi spună păsul în faţa celor prezenţi la ICR. “Manipulare a unor oameni fără conştiinţă. Este o provocare ordinară a unor oameni trimişi special”, a mai spus Iliescu, după care a luat o înghiţitură de apă zdravană. În scurt timp, Alexandru Alexe a fost scos din sală de SPP-işti şi predat poliţiei Capitalei, după care a ajuns la Secţia 1, unde a primit o amendă.

Momentul lui Alexandru Alexe a fost transmis live de unele televiziuni şi aşa au început să sune telefoanele celor prezenţi la ICR. “Un drogat, un derbedeu”, spunea Gelu Voican Voiculescu unui curios care îl sunase pentru a se interesa de cele întâmplate la ICR.

Fostul preşedinte nu a mai stat la gustarea pregătită de organizatori şi a plecat uitând şi de promisiunea făcută jurnaliştilor la venirea sa, care insistau cu raportul CIA şi PSD. “Nu pot să comentez fără documente. O să vorbescu cu PSD”, au fost singurele cuvinte ale lui Iliescu. În acest timp, Alexandru Alexe, împreună cu mama sa, Lidia Suciu, dădeau cu subsemnatul la Secţia 1 Poliţie.

"Nu am fost singur, am avut în spate milioane de oameni"

L-am întrebat pe Alexandru Alexe de ce a simţit nevoia să-i strige lui Iliescu toate acele cuvinte dure. "În primul rând vreau să înţelegeţi că de mulţi ani visam să prind ocazia să-i transmit lui Ion Iliescu ce simt, privindu-l în ochi. Cât despre motivaţia cuvintelor adresate lui Ion Iliescu, ele sunt întruchiparea unei vieţi întregi trăite sub auspiciul unui simulacru de democraţie, la mila unor generaţii de politicieni rapace născute şi crescute de către acest om şi colaboratorii lui din '89-'90. Înainte sa ma ridic din scaun si să desfac bannerul mi-am luat doua minute pentru a-mi trece prin faţa ochilor toate ororile pe care le-am văzut, copil fiind, la televizor şi apoi, pe măsura ce creşteam şi aprofundam evenimentele de atunci. Mi-am adunat în mine furia, nemulţumirea şi revolta a milioane de oameni pe care i-am văzut şi simtit în 25 de ani. În acea sala nu am fost nicidecum singur si i-am şi zis asta lui Ion Iliescu. Am avut in spatele meu milioane de români, vii, decedaţi sau nenăscuţi. Cu totii am contribuit la acel "Criminalule" pe care l-am urlat cu toată puterea mea", a spus, pentru "Adevărul", tânărul activist.

Alexandru Alexe vrea ca istoria să-l taxeze pe Ion Iliescu şi să nu mai fie prezentat drept "eliberatorul" regimului dictatorial al lui Ceuşescu. "Scopul meu suprem este să văd Dosarele Revoluţiei scoase de sub lacăt şi judecate aşa cum trebuiau judecate acum prea mult timp. Vreau să îl văd pe Ion Iliescu scos din manualele de istorie sub forma de erou al naţiei, făuritor al democraţiei, emanat al Revoluţiei şi eliberator. Vreau să îl văd înlocuit în manualele de istorie, în schimb, cu imagine reală, odioasă a unui emanat al Moscovei, antrenat şi susţinut de către laboratoarele sovietice de securitate cu mult timp înainte de decembrie '89. Vreau să fie scris negru pe alb, pe veşnicie, ca acest om, împreună cu un anturaj de oameni pregătiţi din timp şi un alt anturaj de oportunisti fără scrupule au pus în aplicare un plan de înlocuire a lui Ceauşescu cu un neocomunist fidel Moscovei provenit din anturajul primului chiar", sunt convingerile în care crede Alexe. 

Tânărul activist a primit o amendă de 200 de RON pentru gestul său, dar nu regretă în niciun moment intrarea sa în sediul ICR. "Nu aveam nimic cu poliţiştii. Eu venisem pentru Ion Iliescu. Şi îmi făcusem datoria cu succes. Poliţiştii ne-au legitimat şi ne-au lăsat să plecam. După 15 minute ne ajung poliţiştii din urma spunând că e nevoie să îmi scrie totuşi un avertisment (primul telefon?). După alte 5 minute a venit o masina cu superiori de la Secţia 1 care ne-au anunţat că mergem toţi opt la secţie şi eu voi fi amendat (al doilea telefon?). La secţia de Politie am văzut alţi politişti mândri de noi şi nu vă exagerez cu nimic. Am fost sancţionat cu 200 ron (minimul) pentru adresarea de insulte la adresa lui Ion Iliescu. Nu voi contesta amenda. Sunt mândru de ea şi îmi asum tot. Mulţumim celor de la Secţia 1 pentru comportamentul civilizat", a mai spus tânărul.

Cine este Alexandru Alexe

În vârstă de 30 de ani, Alexandru Alexe a fost pe stradă la protestele dintre cele două tururi ale alegerilor prezidenţiale, la protestele de solidarizare cu diaspora de la ambasade şi de la Universitate şi la manifesaţiile din septembrie 2013 împotriva Proiectului Roşia Montană. A fost în Piaţa Universităţi şi în ianuarie 2012 împotriva reformelor sistemului sanitar promovate de Guvernul Boc. “Cred că Alexandru Alexe reprezintă o generaţie care refuză minciuna, abuzurile şi corupţia şi care merită respectul nostru. Tinerii ca Alexandru Alexe trebuie consultaţi în probleme de interes public, nu ridicaţi cu jandarmii”, crede analistul politic, Antonio Momoc.

"Lucrez ca graphic designer pentru un magazin online si diferiţi clienţi pe lângă. Nu câştig mult, cum ar putea crede cineva care citeşte titlul fiţos al funcţiei. Am un salariu mic, datorii la stat, stau cu chirie de peste 10 ani, facturi, întreţinere, haine din an în Paşti, distracţie mai puţin, muncă mai mult, de dimineaţă până seara", se descrie Alexandru Alexe. 

După ce Alexandru Alexe a apărut aseară pe aproape toate posturile de TV, pagina sa de Facebook a fost luată cu asalt. “Alexandru Alexe, mă înclin”, “Bravo Alexe , meriţi tot respectul din lume”, “Poporul se trezeşte, Alexandru doar dă tonul”, “Strigătul tau a răsunat până la Roşia Montană! Îţi suntem recunoscători!”, “Toti îl felicitaţi, dar cine i se alătură? Fapte, nu vorbe!”, “Astfel de tineri să tot fie. În astfel de situaţii pot spune că sunt mândru că sunt român”, “Vreau să te felicit din toata inima! Adevărul trebuie spus şi criminalii trebuie să răspundă pentru faptele lor! Îţi multumesc pentru gestul tău de normalitate!”, “A fost un singur om care a purtat mesajul multora. Totuşi, unde sunt restul? Altfel, nenea ăsta nu pică decât ca un extremist ciudat”, “Iliescu trebuie condamnat. Altfel, Revoluţia rămâne doar o glumă proastă”, sunt doar câteva din mesajele care au curs de aseară pe pagina de Facebook a lui Alexandru Alexe.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite