Cinci metode prin care Dragnea a câştigat partida cu puciştii şi o concluzie

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele PSD a rezovat problema din partid printr-o remaniere
Preşedintele PSD a rezovat problema din partid printr-o remaniere

Guvernarea PSD reuşeşte în nici doi ani recorduri de neimaginat, cu două guverne date jos, trei premieri şi zeci de remanieri, în unele dintre cazuri, cei remaniaţi ieri, fiind repuşi în funcţii astăzi. Cui foloseşte un talmeş-balmeş fără sfârşit şi de ce se face atâta efort în a schimba pe Tanda cu Manda?

Liviu Dragnea a avut o problemă după cristalizarea unui nucleu de contestatari în sânul propriului partid. De la început, a realizat că revolta trebuie înlăturată de la rădăcină.

Ştia că are la îndemână câteva metode care se dovediseră şi până acum deosebit de eficiente.

Prima, exploatarea orgoliilor şi slăbiciunilor baronilor. Fiecare dintre ei îşi doreşte mai multă influenţă şi acces mai larg la resursele guvernamentale. Caruselul cu funcţii în executiv îi ţine pe baroni în lesă. Cei care primesc se ataşează de mâna stăpânului, cei care nu, aşteaptă să primească la următoarea remaniere, pentru că promisiuni are fiecare.

A doua, cumpărarea baronilor răzvrătiţi. Li se promit funcţii, finanţări, bugete, dacă schimbă tabăra. Ţinând cont de caracterul respectivilor baroni, metoda e infailibilă. De fiecare dată, când puciştii au făcut prezenţa, au ieşit mai puţini decât semnatarii scrisorilor de revoltă.

A treia, întâlnirile individuale şi în grupuri restrânse. De fiecare dată înaintea unei şedinţe de excludere a persoanelor indezirabile, Liviu Dragnea organizează discuţii informale. Şedinţele sunt pregătite dinainte, voturile controlate. De aceea nicio şedinţă a Comitetului Executiv nu a lăsat vreo şansă contestatarilor lui Dragnea. Excluderile, schimbările din funcţie, retragerea sprijinului politic sunt hotărâri care se iau înainte, şedinţa face doar formalitatea de adoptare.

A patra, plantarea oamenilor cei mai fideli în funcţiile cheie care niciodată nu intră în discuţii despre remaniere sau înlocuire din post. De fapt, funcţiile au fost împărţite în două categorii. Cele esenţiale, unde nu se umblă, şi cele disponibile pentru baroni, unde reaşezările sunt frecvente. Economie, Transporturi, Educaţie, Muncă, Apărare şi atâtea altele pot părea posturi-cheie în orice guvernare. Nu sunt în guvernările PSD. Ele reprezintă funcţii scoase tot timpul la vânzare pe piaţa PSD. De aceea, nici nu contează analiza realizărilor miniştrilor, despre care se vorbeşte cu atâta preţiozitate în faţa camerelor de televiziune. Pe baza cărui raţionament, a fost mutată Olguţa Vasilescu de la Muncă la Transporturi? Dacă e bună la pensii este eficientă şi la asfaltări?

A cincea, este controlul structurilor PSD prin oameni numiţi şi nu aleşi. Preşedinţii interimari de organizaţii judeţene îi asigură lui Liviu Dragnea majoritatea confortabilă pentru orice decizie pe care vrea să o impună partidului.

Scopul remanierilor devine, astfel, doar un joc pentru controlul puterii care nu are nimic de a face cu performanţele guvernării. Nu convingerea că nu s-a făcut nimic la Transporturi a dus la remanierea domnului Sova. Nu prestaţia de la Economie a provocat schimbarea domnului Andruşcă. Ei au venit şi au plecat din raţiuni cu totul altele decât funcţionarea unor ministere pe care unii le-ar considera importante. Nici vorbă.

Iar demisia doamnei Firea este doar un act de a evita demiterea de la şefia PSD Bucureşti şi din funcţia de vicepreşedinte PSD, ceea ce era deja hotărât.

Liviu Dragnea reuşeşte să-şi elimine adversarii şi pe toţi semnatarii scrisorii prin care i se cerea demisia, în afară de domnul Bădălău care a schimbat barca la timp. Este mai liniştit ca niciodată.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite