Chirica: Dragnea a scufundat PSD. Bătaia jandarmilor din Piaţa Victoriei remontează teoria că PSD e succesorul de drept al fostului partid comunist

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul PSD al Iaşiului, Mihai Chirica, a vorbit marţi despre acţiunea violentă a Jandarmeriei din Piaţa Victoriei şi despre reacţia social-democraţilor, spunând că România se află „în cea mai penibilă situaţie din 1992 până în prezent”, protestul de vineri confirmând teoria că „PSD este succesorul de drept al fostului partid comunist”. Acesta a adăugat că Liviu Dragnea „a scufundat deja partidul” şi că cererile de demisie sunt tardive.

„Am ajuns, din păcate, şi vorbesc în calitate de cetăţean al acestei ţări, în cea mai penibilă situaţie din 1992 şi până în prezent. Imaginea României este praf. De la mineriadă, bătaia jandarmilor din Piaţa Victoriei vine să remonteze o teorie care a dominat foarte mult spectrul politic românesc şi internaţional: că PSD este succesorul de drept al fostului partid comunist, că foloseşte aceleaşi soluţii în ceea ce priveşte guvernarea bazată pe autocraţie, forţă şi represiune, şi nu are nici cea mai mică legătură cu istoria acestui popor, cu identitatea naţională şi necesitatea de a-şi întări statutul de stat european, şi că nu face decât să slujească interesele personale sau de familie ale unor lideri vremelnici care nu au făcut decât să distrugă tot în jurul lor", a declarat primarul Iaşiului, Mihai Chirica, potrivit Agerpres.

Edilul a explicat că scrisoarea deschisă a senatoarei PSD Ecaterina Andronescu, prin care aceasta îi cere demisia liderului Liviu Dragnea, este „tardivă”, nemafiind nicio modalitate de relansare a partidului din cauza „actului de guvernare ratat”. Mai mult, Chirica a adăugat că pe şeful PSD „îl lasă rece” o astfel de solicitare, fiind deja obişnuit cu nemulţumirile din partid.

„S-a obişnuit cu astfel de puncte de vedere. (...) Nu cred că îl deranjează câtuşi de puţin declaraţiile doamnei Ecaterina Andronescu. Din punctul meu de vedere sunt tardive, întrucât declinul PSD a început în momentul în care a fost nominalizată Shhaideh. S-a arătat foarte clar că nu există nicio intenţie de a guverna sănătos, ci pentru nişte nevoi personale pe o perioadă de timp cât mai lungăDiscutăm despre pasul înapoi al lui Liviu Dragnea. Liviu Dragnea nu are ce pas înapoi să facă pentru că dumnealui a scufundat acest partid. În momentul de faţă orice pas pe care îl face este în subteran. Nu mai există niciun fel de capacitate de relansare a unui partid care în loc de act de guvernare nu a făcut decât promisiuni şi gesturi personale pentru a-şi salva averea personală şi propria lui libertate aşa încât orice ieşire de acest fel nu face decât să întărească faptul că în interiorul partidului nu mai există oameni pe care să te poţi baza la nivelul conducerii acestuia. Toate reacţiile nu fac decât să accentueze o stare de fapt. Cred că nivelul lor de abordare este atât de insuficient încât nu vor rămâne niciodată impresionaţi de orice declaraţie care se face. Nu există responsabilitate pentru cetăţenii ei, indiferent dacă ei se află în România sau în afara graniţelor ţării", a menţionat Mihai Chirica.

Mihai Chirica a mai precizat că Liviu Dragnea trebuie ca, înainte să se retragă, să explice violenţele asupra protestatarilor de vineri seara şi scopul acestora. Tototdată, primarul social-democrat a ridicat şi problema preluării preşedinţiei Consiliului European de către România, în contextul conflictului intern şi capacitatea Guvernului de a coordona activităţi la nivelul Uniunii Europene.

 „Din punctul meu de vedere, până la pasul înainte, înapoi, lateral, de tot afară din partid, domnul Dragnea trebuie să răspundă la câteva întrebări esenţiale pentru România de astăzi. Cui folosesc bastoanele date în cap demonstranţilor şi gazele lacrimogene, statului de drept sau statului paralel? Cui folosesc aceste ieşiri absolut ridicole pe care le-a avut jandarmeria faţă de populaţia nevinovată a României, în condiţiile în care noi peste patru luni preluăm preşedinţia Comisiei Europene? Mergem cu gaze lacrimogene şi jandarmi să preluăm această preşedinţie? Cum reuşim noi să gestionăm nişte teme de politică europeană, cum ar fi brexitul, în calitate de preşedinte al Comisiei Europene, în sensul în care noi nu reuşim să gestionăm nici capacitatea de a întări democraţia în România şi reacţionăm violent împotriva unor oameni care demonstrează paşnic?", a mai spus primarul municipiului Iaşi.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite