Cum au reacţionat postacii la mesajele americanilor şi chinezilor. „SUA să stea acasă. China ne vrea sufletul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Li Keqiang, premierul Chinei  FOTO Reuters
Li Keqiang, premierul Chinei  FOTO Reuters

Românii par să nu aibă încredere în promisiunile venite din partea celor două mari puteri ale lumii, SUA şi China. Cei mai mulţi cititori „Adevărul“ nu văd cu ochii buni prezenţa premierului chinez Li Keqiang în Bucureşti. Nici încurajările venite din partea ambasadorului SUA în Bucureşti, Duane Butcher, nu au stârnit satisfacţia celor care au comentat articolele. Dimpotrivă.

Bucureştiul găzduieşte în aceste zile summit-ului liderilor din China şi din statele Europei Centrale şi de Est .Deşi Guvernul prezintă de câteva săptămâni de importanţa acestui eveniment şi de beneficiile pe care le va avea România în urma acestui forum organizat în ţara noastră, cititorii  sunt neîncrezători. Iată câteva mesaje, exact aşa cum au apărut ele în secţiunea comentarii.

„Mi se face scârbă“

„Ce vrea China de la România? Ne vrea sufletul“, sună un comentariu la articolul în care premierul Chinei vorbeşte de importanţa pieţei din România pentru dezvoltarea companiilor asiatice.

Un scenariu al unui cititor scoate în faţă dezavantajele pe care le va avea România. „Cu ce preţ a ajuns oare China a 2a mare economie a lumii ? :) cu mâna foarte ieftină de lucru, cu muncitori care dorm prin fabrici până a 2-a zi, cu salarii extrem de mici faţă de occident, cu poluare la maxim etc. etc. şi credeţi că vor face altfel aici, la noi? nici vorbă. Salariile nu vor creşte, desi se va lucra inclusiv pt export cu grămada, cu drumuri şi autostrazi, cu tot ce vreţi, dar nu pt cetăţeanul român, ci pt China, eventual ceva moguli chinezi. China are economie, dar, paradoxal cu preţul saraciei. Asta nu vede nimeni?“, se întreabă un alt cititor.

Radu Baltea percepe evenimentul ca o vizită de la un partid comunist la altul. „Vine PARTIDUL COMUNIST în vizită la PCR...adica la USL“, spune Baltea. 

„Dupa 23 de ani de cand niste prosti au murit ca prostii intr-o asa zisa revolutie anticomunista. Acum asistam la marele eveniment al anului... intrunire bolsevicilor. Unu poarta tricou cu cheguevara altu cu mao. Mi se face scarabă“, spune, drastic, un alt commentator.

Replica a venit după numai câteva moment din partea lui mnarius Ciprian: Bolsevicii,, astia sunt putere economica,politica si militara la nivel mondial!China este o tara prospera,cu o clasa politica dedicata poporului si de la care si Occidentul a ajuns sa solicite credite,investitii.In acest moment China,o tara cu care poporul romAn are relatii vechi de prietenie,poate sa fie o gura de aer pentru economia romaneasca si o piata de desfacere.Este o alternativa foarte buna fata de mizeria numita SUA,care ne-a subjugat tot ce mai era bun din tara asta pe nimic si alta mare mizerie pe nume Europa Occidentala.

Sunt şi cititori care se arată mai optimişti şi cred că Bucureştiul poate profita de pe urma prezenţei oficialului chinez. „China în acest momenet se numără printre cele mai prospere economii mondiale şi o relaţie comericală cu acest stat ar reprezenta o gură de oxigen pentru România. Dar mai bine ai merge să ii lingi picioarele preamaritului Băsescu care ,,traieşte,, visul american din care ţara asta nu câştigaă nimic, ci doar pierde!“, a comentat Marius Ciprian.

„SUA, să stea acasă“
Duane C. Butcher, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti, a acordat un interviu, pentru „Adevărul“, în care vorbeşte despre potenţialul ţării noastre şi despr erelaţia din ce în ce mai strânsă dintre cele două state.

„Relaţiile dintre Statele Unite şi România sunt într-un moment extraordinar, avem această toamnă nemaipomenită. Dacă vorbim despre aceast sezon de toamnă, vorbim despre vizita ministrului Apărării la Washington, despre vizita premierului la Washington, despre inaugurarea lucrărilor la scutul anti-rachetă de la Deveselu, despre anunţul privind achiziţionarea avioanelor F16, despre anunţul privind utilizarea bazei de la Mihail Kogălniceanu. SUA vor o Românie puternică“, sunt cuvintele lui Butcher adresate României.

Intenţiile exprimate de americani nu i-au convins pe cititorii „Adevărul“, ci mai degrabă declanşat reacţii tăioase la adresa SUA.„Care americani? Ăia care nu au nimic pozitiv faţă de România ci doar pentru propiul lor interes? America în acest moment este o cloacă de mizerie, un stat bolnav, care ar face mai mult rău României. Pe ei îi interesează doar poziţia geografică şi resursele naturale bogate cumpărate la preţ mic“, a primit Marius Ciprian interviul cu Duane Butcher, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti.

Un alt cititor interpretează a fi îngrijorător semnalul dat de SUA, potrivit căruia Washington vrea o Românie puternică.  „În momentul în care un reprezentant al unei administraţii de Washington D.C. precum este cea a lui Obama afirmă că vrea o Românie puternică înseamnă că este rău , chiar foarte rău. România dacă va continua linia de astăzi, intra cu avizul USA în raza de acţiune chineză iîmpotriva Rusiei şi să te ţii pe urmă“, scrie Iris.

Un alt cititor îi îndeamnă pe americani să nu vină în România. „Mai bine să stea acasă! Am auzit că e destul moloz de adunat pe la ei. Să se ducă la Detroit şi să facă afaceri acolo!

România, în contextul economic

Reacţia cititorilor este explicabilă, în condiţiile în care statul român nu are o direcţie clar stabilită în economia mondială. Pe de o parte, premierul Victor Ponta a discutat, în vizita din SUA, cu marile companii americane despre investiţiile în România, iar, în aceste zile, la Bucureşti, are loc Forumul China- Europa Centrală, în cadrul căruia premierul chinez ne ademeneşte cu investiţii de 8, 5 miliarde de euro.

Pe de altă parte, preşedintele Traian Băsescu  insistă pentru maximizarea relaţiilor economice dintre România şi statele membre UE şi pentru o absorbţie mai mare a fondurilor europene. Însă poziţia geopolitică a României este un punct de atracţie pentru investitorii externi, fie că ei se numesc chinezi, americani sau europeni, iar discuţiile Executivului de la Bucureşti cu fiecare potenţial investitor este o strategie normală de a găsi cea mai profitabilă variantă de dezvoltare economică.

Mai puteţi citi despre Forumul Economic România-China:

China promite investiţii uriaşe în România. Ce documente au adoptat oficialii din delegaţia chineză cu partea română. Acordurile şi memorandumurile parafate zilele acestea la Bucureşti cu delegaţia condusă de premierul chinez Li Keqiang anunţă proiecte de miliarde de euro în domeniile energetic, alimentar, IT şi cultural.

Şedinţa CSAT, convocată de Băsescu în perioada în care Ponta are pregătite întâlniri cu premieri. Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) convocată de către preşedintele Traian Băsescu este programată la o oră la care premierul Victor Ponta are pregătite, din timp, întrevederi cu mai mulţi prim-miniştri, veniţi la Bucureşti pentru reuniunea China-Europa Centrală şi de Est.

China ne ajută. Din nou. De la o vreme, în jurul politicii externe a statului român tot mai mulţi ochi privesc cu atenţie. Ochii sunt ai diferiţilor actori de talie mică sau foart mică, implicaţi în sfera publică. Toţi îşi dau cu părerea, fac uz de multe ori de diferite tiluri şi diplome universitare, dar în afară de vorbe, puţină substanţă se „degajă” din analizele lor.

Grupurile chineze BAOTA Petrochemical Group şi JUNLUN Petroleum Co, interesate de preluarea combinatului Oltchim. Administratorii judiciari ai Oltchim au semnat o scrisoare de intenţie cu reprezentanţii BAOTA Petrochemical Group şi JUNLUN Petroleum Co, care sunt interesate de preluarea combinatului vâlcean.

În vizită la Tigrul Est European. De ce nu trebuie să se supere Uniunea Europeană. Colosul chinez este la Bucureşti prin Premierul Li Keqiang, după 19 ani de băltire a relaţiilor comerciale România – Republica Populară Chineză. Aceste relaţii sunt încă sub potential, desi ele au crescut in 2013.

Băsescu: România nu poate decât să câştige din summitul China - Europa Centrală şi de Est. Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la RRA, că România trebuie să privească cu profesionalism summitul China - Europa Centrală şi de Est, care este o şansă, el arătând că, dacă Guvernul va prezenta proiecte realiste şi convingătoare, România nu poate decât să câştige.

Forumul China – ECE: un eveniment remarcabil pentru România. Nu sunt diplomat. Nici ca formare profesională, unii ar zice uneori că nici ca temperament. În altă parte îmi este priceperea şi punctul forte: în cercetarea şi analiza socială, în comunicare.

Delegaţia Chinei a ajuns la Bucureşti: Guvernele celor două ţări au semnat memorandumuri în mai multe domenii. Care sunt investiţiile vizate de chinezi. Delegaţia chineză a sosit la Bucureşti, premierul Li Keqiang fiind aşteptat la aeroport de omologul său, Victor Ponta, la prima vizită a unui astfel de înalt oficial chinez în România după 19 ani.

VIDEO Grigore Cartianu, la Adevărul Live: „China nu vine să facă niciun fel de cadou, China vine să câştige din vizita în România”. Jurnaliştii Grigore Cartianu şi Liviu Iolu au vorbit la Adevărul Live despre cum se desfăşoară războiul economic dintre China şi Rusia, pe de o parte, şi Uniunea Europeană, pe de altă parte. Cei doi poli de putere vizează influenţa asupra ţărilor din Europa de Est, printre care şi România.

EXCLUSIV Premierul Li Keqiang, la Bucureşti: Ce vrea China de la România.  În ajunul Reuniunii Şefilor de Guvern China - ţările din Europa Centrală şi de Est, domnul Li Keqiang, premier al Consiliului de Stat al RP Chineze, transmite prin intermediul ziarului „Adevărul“ un mesaj. 

Chinezii vin puşi pe fapte mari la Bucureşti. Cu ce proiecte se va prezenta Guvernul la Forumul Economic România-China. Beijingul a promis în numeroase rânduri ajutoare financiare Europei lovite de criză, însă doar câteva s-au materializat, majoritatea în Europa de Est – poarta chinezilor către Vest.

Proiectele-gigant prin care China a redesenat lumea. Chinezii au o zicală: „Dacă vrei să fii bogat, prima dată trebuie să construieşti drumurile”.  Aşa că s-au pus pe construit. Şi nu numai drumuri, ci şi poduri, căi ferate şi alte proiecte-mamut. Dincolo de beneficiile de imagine, Beijingul a reuşit în acest fel să dea de muncă populaţiei şi să evite intrarea în criză.

Cine este Huawei, gigantul chinez care va înfiinţa un centru regional la Bucureşti. Chinezii de la Huawei vor investi în programe de cercetare şi educaţie în România, urmând să înfiinţeze şi un centru regional la Bucureşti, a anunţat, vineri, premierul Victor Ponta.

Ponta susţine că a discutat cu Barroso despre forumul România-China de la Bucureşti. „Mesajul este extrem de pozitiv“. Premierul Victor Ponta a declarat vineri că a discutat cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, despre organizarea forumului economic România-China, care se va desfăşura săptămâna viitoare, la Bucureşti, iar mesajul a fost extrem de pozitiv.

Centrala de la Tarniţa, o „himeră“ pe cale de a se realiza. Proiectul centralei de acumulare prin pompaj de la Tarniţa este vechi încă de pe vremea când Nicolae Ceauşescu plănuia construcţia de reactoare nucleare la Cernavodă.

Transformarea Chinei: trei mituri demontate despre puternica economie chineză. Toate produsele chinezeşti sunt proaste şi necalitative, industria locală ştie doar să imite, nu să inoveze, iar chinezii nu consumă altceva în afară de orez. Departe de clişee şi stereotipuri, „dragonul roşu“ a ajuns a doua putere economică din lume, iar faptul că mulţi încă subestimează ţara nu poate decât s-o ajute.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite