Chermeză deocheată cu statul paralel

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şedinţele de la Comisia SRI au devenit o telenovelă fără sfârşit FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Şedinţele de la Comisia SRI au devenit o telenovelă fără sfârşit FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Avalanşa de mărturisiri din ultima vreme arată, până acum, un singur adevăr incontestabil. Toate personajele au fost implicate într-o formă sau alta în relaţii deocheate cu statul paralel! Fiecare dezvăluire e urmată de un nou scandal care mai pune reflectorul pe un participant la frumoasa îmbârligătură.

Te puteai aştepta la orice la statul paralel, dar nu la atâta disponibilitate socială. Tot nucleul de putere de la Ponta la Oprea, de la Dragnea la Ghiţă, întreţinea relaţii cu paralelul! Cum aşa? Pe vremea lui Băsescu toată floarea pesedistă umbla cu şoriciul la purtător?

Nu lipsea niciunul şi acum se toarnă unii pe alţii în public. Ce căutau oamenii ăştia, de ce se îmbulzeau la pomana porcului?

E simplu. Fiecare dintre ei a crezut că este acceptat în cercurile oculte ale puterii. Au simţit că sunt importanţi, că se află aproape de secretele zeilor, că sunt protejaţi şi că nu-i mai poate atinge nimic. Se temeau de înregistrări, se gândeau că oricând poate bate cineva la uşă. Dar întotdeauna la uşa altuia. Au fost convinşi că, odată intraţi la petrecere, pot influenţa lucrurile, pot abate atenţia asupra vecinului, se pot uita admirativ în oglindă spunându-şi cât de sus au ajuns.

Şi-au închipuit că fac şi desfac. Au construit guverne dintr-o imensă bârfă. Diletanţi şi mincinoşi şi-au tocat zilele în sforării inutile considerând că ei sunt miezul politicii şi puterii.

Ni-l putem închipui pe tartorul Băsescu cum urmărea de la perdeluţă această sarabandă nebună. Cum se distra şi îi asmuţea pe unul împotriva altuia. Cum le asculta delaţiunile şi cum le manevra orgoliile mult prea gonflate.

A fost secretul puterii sale timp de aproape zece ani. I-a cunoscut pe toţi şi a ştiut ce le poate pielea. Ei se luptau la cuţite cu Băsescu, îi jurau suspendarea şi demiterea, iar pe partea cealaltă se duceau de mânuţă la statul paralel! Dacă pui cap la cap tot serialul dezvăluirilor te ia groaza la ce harababură găseşti acolo.

Pe termen lung, rezultatul e un dezastru. Imaginea unor instituţii fundamentale este la pământ, nimeni nu mai crede în nimic, este un haos generalizat în care fiecare are adevărul său şi numai al lui.

Din punctul său de vedere, Traian Băsescu şi-a făcut treaba. I-a manipulat pe toţi şi a profitat de imensele lor slăbiciuni şi de lipsa lor de caracter. Rezultatul se vede acum. Pe termen scurt, Băsescu a fost jupân. A aflat cu mult timp înainte mişcările adversarilor şi i-a lovit acolo unde ştia că îi doare. Să ne amintim de cele două suspendări? De acuzaţia de plagiat la adresa lui Ponta pe care a anunţat-o ameninţător la televizor înainte să apară în presă? De celebra replică „nu e bine, domnul chestor”?

Pe termen lung, rezultatul e un dezastru. Imaginea unor instituţii fundamentale este la pământ, nimeni nu mai crede în nimic, este un haos generalizat în care fiecare are adevărul său şi numai al lui.

La rândul lui, „statul paralel” s-a complăcut să deschidă uşile unor asemenea personaje. Le-a ascultat vorbele şi a crezut că poate trage foloase de aici. O greşeală imensă.

Reconstrucţia României, dacă va începe vreodată, va avea nevoie de ani buni. Dar nu sunt şanse. În ape tulburi, prădătorii se descurcă mai bine.

Anihilarea instituţională a ţării este aproape gata. Ce va urma? Orice este posibil. În rău, nu în bine.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite