CEx-ul PSD de marţi poate arunca în aer partidul şi guvernarea

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viorica Dăncilă nu are nici pe departe anvergura politică şi forţa managerială a lui Dragnea. Aterizată în funcţia de şef al PSD fără merite deosebite şi fără un istoric în partid, Dăncilă n-are şanse să ducă PSD în turul doi la prezidenţiale. Iar un scor penibil în primul tur ar scoate partidul din cursă pentru locale şi parlamentare. Dăncilă va juca marţi cu demisia din funcţia de premier pe masă.

Au existat informaţii că mulţi şefi din PSD ar prefera plecarea de la guvernare, pentru a lăsa opoziţia să-şi frângă gâtul cu bombele al căror fitil sfârâie şi stau să explodeze în sistemul bugetar. Iar opoziţia fuge de guvernare ca dracul de tămâie, şi ştie ea de ce. Preşedintele Iohannis ar putea fi pus în situaţia penibilă de a nu avea cu cine să guverneze. Cu trei luni înainte de prezidenţiale.

Se adânceşte falia între gruparea Firea şi gruparea Dăncilă

Readusă, în mod neinspirat, de Viorica Dăncilă la conducerea organizaţiei de Bucureşti (Dragnea o dăduse afară), Firea o atacă acum la baionetă pe Dăncilă, pentru că ar vrea ca ea să fie candidatul PSD la prezidenţiale. Nu înseamnă că ar avea mai mult succes, comparativ cu Dăncilă. Procentele cu care se laudă Gabriela Firea se referă la notorietate, care nu are nicio legătură cu intenţia de vot. Iată declaraţia dnei Firea:

„Câtă vreme doamna premier - cu tot respectul - de 3-4 ani, nu de ieri, azi, nu a ajuns nici măcar la jumătate din scorul partidului, nu are cum să fie candidatul PSD de succes şi nici nu are şanse să crească.“

În gruparea Firea putem include toţi opozanţii actuali ai dnei Dăncilă: Olguta Vasilescu, Carmen Dan, Paul Stănescu, Robert Negoita, Claudiu Manda, Codrin Ştefănescu, Şerban Nicolae, posibil şi alţii mai puţin importanţi. Problema fundamentală este alta. Poate intra PSD în campanie fără sprijinul unor organizaţii importante, Bucureşti, Dolj, Olt, Brăila, poate şi altele? Când accederea în turul al doilea la prezidenţiale este oricum dificilă, fără aceste organizaţii nu ar mai fi posibilă? Şi mai este ceva. Toate aceste organizaţii controlează un număr important de parlamentari. Oricând aceştia pot trece la Pro România lui Ponta şi, astfel, majoritatea parlamentară oricum subţiată, sare în aer. O moţiune de cenzură în septembrie ar avea succes să treacă.

În aceste condiţii, absenţa unui şef de talia lui Iliescu, Năstase, Dragnea, fragilizează PSD şi-l duce în pragul imploziei.

Ce va face Tăriceanu

A înţeles că nu va fi candidatul PSD-ALDE la prezidenţiale. Singura lui şansă este să trădeze actuala coaliţiei, cum i-a cerut Ponta, şi să facă o alianţă ALDE-Pro România şi partea din PSD condusă de Firea. Că în felul acesta părăseşte guvernarea, nu mai este aşa de important. Guvernul nu mai are bani nici de pensii şi salarii, iar Teodorovici este de un primitivism politic şi economic de se cutremură specialiştii de râs. Tăriceanu ştie că orice săptămână în care rămâne la guvernare riscă să atragă ALDE în vârtejul iscat de lipsa de bani a guvernului. Că nici creditorii externi nu sunt proşti să finanţeze la infinit o guvernare incompetentă. Vom retrăi filmul din 2009. Şi atunci, ca şi acum, alegerile prezidenţiale au împiedicat guvernul să ia măsuri economice nepopulare, după care a venit dezastrul. Nu învăţăm nimic din istorie.

Este posibil ca Tăriceanu să fie tentat de alianţa propusă de Ponta, dacă dna Firea ar renunţa să candideze în favoarea lui Tăriceanu.

În concluzie

CEx-ul PSD de mâine este un moment important în istoria partidului. Dacă era Dragnea la conducere, îi excludea instant pe disidenţi, cum a făcut şi în trecut. Dna Dăncilă nu are această determinare, şi vrea să-i convingă pe toţi că ea este cea mai bună alegere pentru prezidenţiale. Lucru neîmpărtăşit de mulţi şefi din PSD. Iar o bâjbâială, jumătăţile de măsură, nu ar face decât să demobilizeze activul PSD, care oricum nu crede în succesul dnei Dăncilă de a duce partidul în turul al doilea la prezidenţiale. Situaţia de a pleca de la guvernare la începutul anului viitor, după alegerile prezidenţiale, ar putea fi catastrofală pentru PSD, în perspectiva alegerilor din 2020. Cea mai bună soluţie, din punctul de vedere al PSD, ar fi să-i lase acum pe Iohannis şi opoziţia să demonstreze că sunt în stare să guverneze cu bombele lăsate în urmă de PSD. Dar înţelege PSD aceste lucruri?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite