CEx-ul PSD i-a dat cu flit lui Tăriceanu, şantajându-l cu ridicarea imunităţii parlamentare

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce s-a dat cocoş câteva zile, Tăriceanu a sfârşit ca o găină opărita. Explicaţia e simplă. La ultima întâlnire, Viorica Dăncilă i-a spus de la obraz: Căline, tu vrei să rămâi fără imunitatea parlamentară, să te înhaţe ăştia de la DNA? Şi Călin s-a conformat. Adio, dar rămân cu tine. M-am numărat printre cei care credeau că în politica românească au mai rămas urme de bărbăţie.

M-am înşelat. În viitor nu mai cred aşa ceva. Trist este că mii de oameni de la ALDE vor asista tăcuţi cum Tăriceanu îşi îngroapă partidul în cimitirul partidelor politice. Cum de la 4% îl va duce la 1%.

Vosganian a vorbit de capul lui?

Ditamai vicepreşedintele ALDE, mâna dreaptă a lui Tăriceanu, purtătorul de cuvânt al partidului, Vosganian declara în urmă cu câteva zile:

„Săptămâna viitoare este crucială. Vom anunţa felul în care ALDE şi ProRomania vor acţiona împreună. Sigur că noi vom discuta în interior procedurile prin care filialele vor lucra între ele, care vor fi semnele electorale, în ce mod se va asigura promovarea outdoor a candidatului la prezidenţiale.“

„Am propus PSD ca din cei 19 miniştri patru să aparţină ALDE şi patru să aparţină ProRomania, fireşte unul dintre cei patru având şi rangul de vicepremier, pentru fiecare dintre cele două partide. În acelaşi timp, am făcut şi o clasificare a ministerelor. Dintre Ministerul Transporturilor şi cel al Dezvoltării, PSD ar trebui să renunţe la unul. La fel între Educaţie şi Sănătate, PSD va trebui să renunţe la un minister.“

Cerinţele ALDE erau următoarele:

  • restructurarea cabinetului şi reducerea numărului de ministere la 19
  • alocarea a 4 ministere pentru ALDE
  • 4 ministere pentru Pro România
  • posturi de vicepremier pentru fiecare partid
  • retragerea candidaturii Vioricăi Dăncilă la prezidenţiale şi susţinerea lui Călin Popescu Tăriceanu
  • rectificarea bugetară să ţină cont de propunerile ALDE

Dăncilă l-a pus la punct pe Tăriceanu

Din toate aceste condiţii n-a mai rămas nimic, în faţa ameninţării că Tăriceanu ar putea rămâne fără imunitate parlamentară. Doar un comunicat de presă ridicol:

„În viziunea ALDE o bună guvernare presupune în această fază o reformă a instituţiilor statului, un nou program de guvernare, precum şi o echipă guvernamentală restructurată care să aibă ca principal atu competenţa. În acest sens, preşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a rugat-o pe dna Viorica Dăncilă, prim-ministrul României, ca, până pe data de 20 august, să pregătească şi să prezinte un set de măsuri care să răspundă acestor deziderate, precum şi aşteptărilor cetăţenilor, pentru ca aceştia să îşi recâştige încrederea în actul de guvernare.“

Răspunsul CEx al PSD a fost: PSD nu acceptă un ultimatum. Nu facem nicio restructurare, iar programul de guvernare va fi „ajustat“, cândva, în septembrie. Adică, vedeţi-vă de lungul nasului, că la 4% cât aveţi pretenţiile vă sunt prea mari. Nici Tăriceanu nu credea că într-o săptămână se poate face tot ce i-a cerut Vioricăi Dăncilă. A vrut să salveze, cât de cât, aparenţele, pentru proprii membri de partid. Doar că nu cred că membrii şi susţinătorii ALDE sunt atât de proşti.

Premierul Dăncilă a fost şi mai categorică. „Ieşirea ALDE de la guvernare este o glumă“. Aşa a şi fost: o glumă proastă, un puseu de orgolii tomnatice cu care Tăriceanu şi-a pus într-o poziţie ridicolă propriul partid.

Cât despre Pro România, pozitia CEx al PSD a fost categorică. Viorica Dăncilă: Victor Ponta e arogant, nu a învăţat nimic din alegerile prezidenţiale din 2014. Iar Paul Stănescu a fost şi mai categoric: „Victor Ponta nu are caracter“.

Situaţia bugetară a ţării este catastrofală, asta ne explică mai toţi specialiştii în frunte cu cei de la Consiliul Fiscal. Suntem în filmul din 2009. Ne împrumutăm, cresc deficitele de tot soiul, până când creditorii vor spun stop. Ca în 2010. Din toate măsurile lui Teodorovici, cu impozitarea pensiilor speciale, cu reducerea numărului de secretari de stat, reducerea aparatului birocratic cu 20%, s-a ales praful. Premierul Dăncilă are ca unic obiectiv să intre în turul al doilea la prezidenţiale şi pentru acest obiectiv a luat un miliard de la educaţie, şi a dat 4 miliarde primarilor, să tragă în campania electorală. Nimic nou sub soare, la PSD şi ALDE.

Doar că 26 mai ne-a arătat că populaţia înţelege foarte bine aceste „priorităţi“, fără legătură cu interesele societăţii, care sunt cu totul altele. Aşa cum stă bine unei democraţii, deconturile se vor face în următoarele trei rânduri de alegeri.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite