UPDATE Noul Cod Fiscal a primit aviz pozitiv de la Comisia Juridică din Senat. Urmează discuţiile în Comisia de Buget

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu

Cererea de reexaminare a noului Cod Fiscal a primit în această dimineaţă aviz favorabil de la Comisia Juridică din Senat, care a adus patru amendamente, rezultat al acordului dintre partidele parlamentare. Până la urmă, sesiunea extraordinară a fost amânată, după ce Liviu Dragnea le-a cerut liderilor coaliţiei să discute din nou pe tema Codului Fiscal.

UPDATE Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a anunţat, luni, că sesiunea parlamentară extraordinară referitoare la Codul fiscal se anulează pentru că membrii Comisiei de buget nu au reuşit să elaboreze un raport. 

Comisa Juridică din Senat s-a reunit în această dimineaţă, de la ora 9.00, pentru a emite un aviz referitor la procedură, după ce preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, spunea că procedura de reeaximnare nu permite depunerea de amendamente, astfel încât proiectul noului Cod Fiscal nu poate fi modificat, ci trimis înapoi la Preşedinţie în forma iniţială.Până la urmă senatorii jurişti au decis că se pot depune amendamente.

Tot de la ora 9.00 s-a întrunit şi Comisia pentru Transporturi din Senat, iar de la 9.45 - Comisia Economică, pentru a da noi avize măsurilor negociate de partide: reducerea TVA şi amânarea eliminării supraacizei la carburanţi. Comisia de Buget-Finanţe, se întruneşte, la rândul ei, de la ora 10.00 pentru raportul de fond.

Parlamentul dezbate în această săptămână, în sesiune extraordinară, reexaminarea proiectului noului Cod fiscal, Senatul fiind prima Cameră convocată să ia în discuţie solicitarea preşedintelui, Camera Deputaţilor, for legislativ decizional, urmând să se reunească după ce Senatul se va fi pronunţat.

Sesiunea extradordinară a Legislativului a fost precedată de discuţii tehnice privind Codul Fiscal între reprezentanţii partidelor, la finalul întâlnirii de joi fiind anunţată propunerea de scădere a TVA în trepte, respectiv 20% de la 1 ianuarie 2016 şi 19% de la începutul lui 2017. În urma consultărilor s-a decis şi ca eliminarea supraaccizei la carburanţi să fie amânată până la 1 ianuarie 2017.

Propunerile în acest sens ar urma să fie dezbătute în comisiile de specialitate ale Senatului, care vor propune plenului un raport. Şedinţa de plen este programată să înceapă, luni, la ora 15.00.

Partidele vor să cârpească bugetul

Preşedintele Klaus Iohannis a retrimis Parlamentului spre reexaminare, în 17 iulie, proiectul noului Cod fiscal, invocând faptul că actul normativ poate fi pus în aplicare numai după o "riguroasă analiză" a implicaţiilor asupra bugetului consolidat.

După ce Puterea şi Opoziţia au avut numeroase schimburi de replici pe această temă, reprezentanţii partidelor parlamentare s-au întâlnit joi pentru discuţii tehnice privind Codul fiscal. În urma consultărilor - la care au participat ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici (PSD), Eugen Nicolăescu şi Marian Petrache (PNL), Eugen Nicolicea, Haralambie Vochiţoiu (UNPR), Iuliu Winkler, Erdei Doloczki Istvan, Alexandru Vegh (UDMR) şi Cătălin Beciu (ALDE) - au fost anunţate propunerile ca TVA să scadă în două trepte, de la 24% în prezent, la 20% de la 1 ianuarie 2016 şi 19% de la începutul lui 2017 şi ca eliminarea supraaccizei la carburanţi să fie amânată până la 1 ianuarie 2017.

Consultările au avut loc la o zi după ce premierul şi şefului statului au discutat pe acest subiect.

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că în cadrul discuţiilor avute la Palatul Cotroceni, preşedintele Klaus Iohannis a fost de acord cu reducerea TVA la 20%, însă ar vrea ca eliminarea taxei pe construcţii speciale sau a accizei să fie efectuată "la o dată ulterioară".

"Preşedintele a zis da, cu 20% sunt în regulă, cu celelalte chestiuni, haideţi să intre în vigoare, de exemplu cu taxa specială (taxa pe construcţii speciale - n.r.) sau cu acciza, de la o dată ulterioară. Eu nu le consider pe acelea esenţiale, ci TVA de 20% şi restul prevederilor. La fel şi guvernatorul, dar decizia aparţine Parlamentului", a declarat premierul, într-o intervenţie telefonică la România TV, fără a face alte precizări cu privire la discuţiile de miercuri de la Palatul Cotroceni, explicând că nu vrea să vorbescă în numele preşedintelui Iohannis şi a guvernatorului BNR Mugur Isărescu.

"Cred că un Cod fiscal ‬cu prevederile actuale şi în care se menţine cota de TVA la 20% (cum prevedea proiectul iniţial - n.r.) va trece prin Parlament şi va fi foarte bun şi este sustenabil", a mai spus Ponta.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite