Cererea de reexaminare a legii privind eliminarea a 102 taxe nefiscale, respinsă de Parlament. Dragnea: Aştept ca preşedintele să promulge legea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea. FOTO Inquam Photos
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea. FOTO Inquam Photos

Deputaţii au respins miercuri, în şedinţa de plen, cererea preşedintelui Klaus Iohannis de reexaminare a proiectului de lege privind eliminarea a 102 taxe nefiscale, cu 174 de voturi pentru respingere, o abţinere şi 85 de voturi împotrivă. Preşedintele PSD a declarat că aşteaptă ca legea să fie promulgată cât mai repede de preşedintele Klaus Iohannis.

Deputaţii au respins miercuri, în şedinţa de plen, cererea preşedintelui Klaus Iohannis de reexaminare a proiectului de lege privind eliminarea a 102 taxe nefiscale, cu 174 de voturi pentru respingere, o abţinere şi 85 de voturi împotrivă. În cazul acestei legi, Camera Deputaţilor era for decizional. 

„Aş vrea să nu mai plângă nimeni pe umerii TVR şi Radioului. De abia înainte aceste două instituţii pot ieşi din politizare şi pot ieşi din dependenţa faţă de politic, în condiţiile în care fiecare an prin lege vor şti că au o sumă foarte clară. N-au de ce să se mai căciulească nici la prim-ministru, nici la Parlament, nici la miniştrii de Finanţe, nici la care alt lider politic cu influenţă în momentul respectiv", a delcarat preşedintele PSD, Liviu Dragnea, unul din susţinătorii llegii privind eliminarea a 102 taxe. 

„E un punct important al nostru din cadrul procesului de debirocratizare“, a declarat Liviu Dragnea. „Aştept ca preşedintele să promulge această lege“, a mai subliniat Dragnea. 

„Românii aşteaptă legea. Fiecare se face de râs cât doreşte“, a completat liderul PSD. 

Înaintea votului, deputatul PNL Raluca Turcan a afirmat că, în cazul în care legea privind eliminarea celor 102 taxe nefiscale va fi adoptată, viitorul Radioului şi Televiziunii Publice va fi unul incert. 

„Această lege a generat la finalul sesiunii trecute ample discuţii. Eu cred că acea patimă din ajunul campaniei trebuie lăsată la o parte şi să ne concentrăm pe viitor. Din nefericire, formula care a rezultat din Comisia de buget-finanţe lasă un gust amar şi o pată neagră pe destinul a două instituţii fundamentale pentru democraţia din România: Radioul public şi Televiziunea publică. Solicitarea de reexaminare a preşedintelui României viza renunţarea la eliminarea taxei radio tv pentru că această eliminare a fost făcută fără o amplă dezbatere în Parlamentul României, cu reprexentanţii celor două instituţii, cu specialiştii în domeniu pentru a găsi cea mai bună formulă astfel încât aceste două instituţii să funcţioneze cu adevărat, să servească interesul public şi să-şi respecte misiunea constituţională pe care o au. Nu s-a întâmplat lucrul acesta şi la grămadă am ajuns ca două instituţii atât de importate să aibă parte de un viitor incert. Nu se ştie ce se va întâmpla cu statutul angajaţilor, se mută sursa de finanţare de la beneficiarii acestor două instituţii la bugetul de stat şi riscăm să transformăm aceste două instituţii în simple anexe ale finanţatorului, adică ale Guvernului”, a afirmat Raluca Turcan, în cadrul dezbaterilor din plen, citată de News.ro

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat, la rândul său, că Parlamentul nu poate lăsa în nesiguranţă Radioul şi Televiziunea Publică prin eliminarea taxei radio-tv.

„Din cele 102 taxe propuse pentru eliminare nu avem nicio obiecţie pentru 100 de taxe, dar sunt două taxe despre care ar trebui să discutăm foarte serios, e vorba despre taxa despre bugetarea celor două instituţii publice, Radioul şi Televiziunea. Eu cred că în acest moment, Parlamentul României nu poate lăsa în nesiguranţă cele două instituţii eliminând prin această lege taxa radio-tv şi nelăsând nimic în locul acestor două taxe. Se schimbă filosofia de bugetare a celor două instituţii (...)”, a afirmat Kelemen Hunor.

Deputatul UDMR a susţinut că proiectul de lege trebuia trimis şi la Comisia de Cultură pentru raport. „Ar trebui să ne gândim foarte serios să scoatem din acest pachet cele două taxe. Dacă vrem să redăm Parlamentului greutatea în ceea ce priveşte legiferarea şi controlul, atunci eu cred că acest proiect de lege ar fi trebuit trimis şi la Comisia de Cultură. Ar trebui să ne gândim să trimitem înapoi. Vom solicita şi retrimiterea în Comisia de specialitate, în Comisia de Cultură”, a subliniat Kelemen Hunor.

Propunerea UDMR de retrimitere a proiectului de lege privind eliminarea a 102 taxe nefiscale la comisia de specialitate a fost respinsă cu 87 de voturi “pentru” şi 132 “împotrivă”.

Plenul Senatului a respins marţi, cu 82 de voturi, cererea de reexaminare a legii privind eliminarea a 102 taxe, împotriva solicitării preşedintelui Klaus Iohannis votând senatorii PSD, ALDE, UDMR, iar în favoarea acesteia, reprezentanţii PNL, USR şi PMP, adică 36 de voturi.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite