Ceremonie de inaugurare a instalaţiei Che Vron din Costineşti

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi, în centrul staţiunii Costineşti a avut loc, în prezenţa preşedintelui Senatului, Crin Antonescu, şi a primului-ministru, Victor Ponta, ceremonia de inaugurare a instalaţiei de explorare a gazelor de şist, operată de compania Che Vron. La manifestare au participat reprezentanţi ai diverselor autorităţi centrale şi locale implicate in realizarea proiectului, turişti, cetăţeni din Costineşti şi din alte localităţi de pe litoral.

Printre aceştia, o impresionantă delegaţie a comunităţii din Vama Veche, în portul specific zonei.

Festivităţile, transmise în direct de Radio Vacanţa, au debutat printr-o rugăciune de binecuvântare a sondei, rostită de preacucernicul părinte protopop. A urmat un cuvânt de învăţătură către credincioşi, prin care părintele a dorit să sublinieze faptul că activitatea de explorare are nu doar o dimensiune geologică, ci şi una teologică: dacă se va sonda suficient de adânc, conducătorii ţării noastre ar putea obţine informaţii utile despre locul în care vor ajunge cu toţii, nu peste mult timp.

În absenţa Preşedintelui României, care, în aceste zile, participă la Festivalul Pălincii din Munţii Apuseni, de cea mai mare atenţie s-a bucurat discursul Preşedintelui Senatului, dl Crin Antonescu, care i-a felicitat pe toţi cei implicaţi în proiect, a transmis un salut călduros Departamentului de Stat al SUA şi şi-a anunţat candidatura la funcţia de Preşedinte al României, din partea USL.

A urmat alocuţiunea ambasadorului Statelor Unite, care a transmis un mesaj din partea preşedintelui Barack Obama. Acesta le-a mulţumit românilor pentru sprijinul constant şi simpatia arătată faţă de Statele Unite, evidente nu doar din luările de poziţie ale oficialităţilor, ci şi din numeroase convorbiri private între cetăţeni români. Preşedintele Obama a punctat şi importanţa recentei vizite la Casa Albă a premierului Victor Ponta, cu care a avut deosebita plăcere să nu se întâlnească.

În cuvântul de răspuns, premierul Victor Ponta a mulţumit organizatorilor şi s-a declarat un ferm susţinător al explorării şi exploatării gazelor de şist, cel puţin în perioada cât se va afla la guvernare. Apoi, Primul-Ministru a procedat la dezvelirea sondei, ajutat fiind de inimoşii membri ai unei delegaţii venite tocmai din comuna vasluiană Pungeşti. Ei i-au înmânat şefului Guvernului o frumoasă compoziţie realizată din pâine, sare şi ţuică, simbolizând fraternitatea între săteni şi jandarmi.

A urmat o scurtă alocuţiune a reprezentantului companiei Che Vron, care a exprimat disponibilitatea firmei americane de a căuta gaze de şist nu doar în staţiunile de la malul mării, ci şi în cele montane. Apoi, spre încântarea generală, a urcat pe podium un invitat-surpriză: reprezentantul companiei Gaz Prom. În uralele asistenţei, acesta a exprimat sprijinul total al concernului rus faţă de activitatea de explorare şi exploatare a gazelor de şist în România, în care, de altfel, Gaz Prom intenţionează să investească sume consistente.

Manifestările oficiale au continuat printr-un emoţionant excurs în istoria şi memoria poporului român. Militari, poliţişti şi lucrători ai SRI, îmbrăcaţi în costume de epocă, au reconstituit câteva momente glorioase şi semnificative: războaiele între daci şi romani, luptele pentru neatârnare, lupta pentru deconspirarea Securităţii ca poliţie politică. În încheiere, specialiştii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au impresionat întreaga asistenţă printr-un exerciţiu de intervenţie în caz de cutremur urmat de tsunami.

Ulterior, premierul Victor Ponta şi ceilalţi lideri ai principalului partid de guvernământ au participat şi la o serie de activităţi cu caracter politic, organizate la sediul PSD-Costineşti. De o atenţie deosebită s-a bucurat conferinţa cu titlul „Intelectualizarea proletariatului şi proletarizarea intelectualităţii”, susţinută de dl Ion Iliescu, fost preşedinte al României, personalitate cu merite deosebite în această direcţie.

A urmat un simpozion intitulat „Corporaţiile nu sunt oameni – sunt mult mai rele”, care a beneficiat de participarea unui mare număr de intelectuali cu vederi de stânga din societatea civilă, din PSD, dar şi din partidele de dreapta. De o atenţie deosebită s-a bucurat principiul acţiunii directe, în care practica o ia înaintea teoriei şi, în fapt, generează teorie revoluţionară de cea mai bună calitate. Este o observaţie convingător susţinută,  printre altele, de activitatea din perioada studenţiei a fostei Prime Doamne a Americii, Hillary Clinton. Pe de altă parte, aşa cum a remarcat dl Viorel Hrebenciuc, în demersul stângii româneşti nu poate şi nu trebuie să fie minimalizată acţiunea indirectă.

Au existat numeroase alte manifestări de mai mică anvergură, desfăşurate, toate, sub stindardul prieteniei de nezdruncinat între România şi Statele Unite, care – iată – se dezvoltă impetuos în timpul guvernării USL. Nu putem încheia, totuşi, fără a face referire la cucernica invitaţie adresată tuturor de către părintele protopop, de a participa, la anul, la ceremonia de binecuvântare a interceptorilor de la Deveselu.

     

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite