Opt soluţii pentru România. Propunerile Centrului pentru Studiul Democraţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Soluţiile la actuala criză politică nu se reduc la înlocuirea unor persoane aflate în funcţii-cheie ale statului, ci prin modificări legislative care să conducă la propulsarea în funcţiile publice a unor persoane mai competente, capabile să genereze politici publice mai bune, arată reprezentanţii Centrului pentru Studiul Democraţiei.

Centrul pentru Studiul Democraţiei arată că principala nemulţumire exprimată de cetăţeni în cadrul protestelor din ultimele zile este calitatea extrem de slabă a mecanismelor de reprezentare a cetăţenilor de către elitele politice. De asemenea, printre revendicările societăţii civile se numără eliminarea corupţiei din viaţa politică, creşterea transparenţei, înnoirea clasei politice şi apariţia de noi actori care să se raporteze în primul rând la interesul public.

Centrul pentru Studiul Democraţiei a realizat un raport care cuprinde propuneri de îmbunătăţire a mecanismelor de reprezentare politică a cetăţenilor, care ar genera schimbări benefice pe termen lung.

 

1. Implementarea unui sistem electoral bazat pe liste de partid deschise, cu vot preferenţial, pentru alegerea senatorilor, deputaţilor, consilierilor locali, consilierilor judeţeni şi europarlamentarilor.

 

2. Alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

 

3. Accesul neîngrădit al observatorilor electorali acreditaţi atât în secţiile, cât şi în Birourile Electorale.

 

4. Implementarea votului prin corespondenţă pentru a facilita accesul la vot al tuturor cetăţenilor români.

 

5. Transparenţă deplină în finanţarea partidelor şi campaniilor electorale, prin eliminarea plafoanelor pentru donaţii anonime şi prin eliminarea posibilităţii ca împrumuturile să fie secretizate. 

 

6. Reducerea numărului de semnături necesar pentru înscrierea partidelor şi candidaţilor independenţi în competiţiile electorale.

 

7. Introducerea posibilităţii ca referendumul să fie organizat şi la iniţiativa cetăţenilor.

 

8. Eficientizarea legislaţiei privind iniţiativa legislativă cetăţenească, pentru a scurta drumul prin care aceasta ajunge în dezbaterea Parlamentului.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite