Centenarul care ne ia prin surprindere

La fel ca ninsorile de iarnă, venirea Centenarului Marii Uniri ia prin surprindere autorităţile române, incapabile să se pregătească în faţa evenimentului care se întâmplă rar, odată la o sută de ani...
La fel ca ninsorile de iarnă, venirea Centenarului Marii Uniri ia prin surprindere autorităţile române, incapabile să se pregătească în faţa evenimentului care se întâmplă rar, odată la o sută de ani...
# Domnu' lonita , domnu' ionita , pai au frantzujii un UDMR al lor ??? Au ei un PSD care vrea sa-si spinzure propriul premier ??? Toate lucrurile pe lumea asta au un pretz . Trintirea propriului guvern PSD a cerut votul UDMR si cacarisirea centenarului este pretul platit de dom' Dragnea . SA NU UITATI LUCRUL ASTA !!! Daca numai manifestatiile de 1 Decembrie ii baga pe unguri in doliu , va inchipuiti ce icter mecanic fac cind aud de centenar ???
Si ce facem, organizam un circ inutil numai si numai pentru "a le da peste nas lui Dragnea si pretenarilor lui din UDMR" ? Si la ce ne foloseste ? Sa-i excitam si mai tare pe extremistii maghiari ? Vom trai mai bine dupa aia, sau cum ? Vom scapa de Dragnea dupa aia, sau cum ? Ia ziceti, concert, CE anume ar fi de sarbatorit, in afara unui eveniment pur conjunctural ?
Stancu Dan Am citit tot ce ati scris si nu pot sa nu va dau dreptate desi anii de educație patriotică au lăsat urme în sufletul meu. Scrie autorul articolului despre revigorarea portului național cu ii ale portului național dar uita sa specifice ca tradiționalele ii românești sunt facute in China, la fel cum frumoasele fote maramuresene sunt dintr-un material importat de prin Cehia daca am inteles bine de la niste localnici si nu de ieri de azi ci dintotdeauna.Caci asa ne dezvoltăm noi prin creșterea consumului produselor manufacturate sau agricole muncite de altii. Noi doar împrumută bani azi ca sa consumăm. Cine va plăti datoriile consumului nostru ? Am invins la Oituz, Marasti si Marasesti. Ce am invins, ce am castigat, unde am ajuns? Unde sunt dusmanii nostri pe care i-am dovedit in doua razboaie mondiale si unde suntem noi, invingatorii? In 89 si dupa am vizitat de mai multe ori Turcia, alta invinsa a noastra.Daca in 89 eram peste ei economic, apoi ne-am bucurat ca ne "privatizeaza" o fabrică de rulmenti automată pe care o cumpărasem de la japonezi(este doar un exemplu), prim ministrul nostru se operează în Turcia la medici școliți în România, Turcia este din nou o mare putere militară si joaca in liga politică de top. Noi , învingătorii de la Plevna, unde suntem? La festivism kitsch-ios nu ne întrece nimeni, mai ales ca iese si para-îndărăt (para- fosta monedă turceasca), dar momentan nu sunt bani desi ne împrumutăm zilnic cu sute de mii de euro, doar pentru consum si îmbogățirea aleșilor. Aleșii unui popor despre care unii au facut audienta tv vorbind despre rusinea de a face parte din el. Ce vrem de fapt sa sărbătorim? Cu ce bilanț încheiem 100 de ani? Ne poate cineva spune cum ar fi fost Ardealul daca nu încingeam? Prea multe întrebări, mai bine creștem liniștiți prin consum sub strălucită guvernare a aleșilor unui popor, care se spune, nu pot fi altfel decât poporul însuși.
Clasa intelectuală nu e mai brează decât aia politică. N-avem Muzeu de Istorie funcţional, dar avem bestsellari ai postromânismului cum că Unirea de la 1918 e dubioasă. Şi nicio lacrimă pentru Basarabia!
Pai, sincer, unirea a fost un eveniment strict conjunctural. Nu s-a datorat unei strategii geniale a conducatorilor romani, nici unei interconectari socio-cultiurale intense intre comunitatile intra si extra carpatice si nici existentei unor structuri economice complementare. A fost ceva de moment determiat strict de tendinta marilor puteri invingatoare de a incuraja formarea de state mici bazate pe elementul national in dauna unor state mai mari si mai potente militar. Sigur, dpdv tactic unirea din 1918 a fost o actiune tactica incununata de succes. Dar a fost ceva bazat strict pe momentul favorabil. N-avem mare lucru de sarabatorit. Poate putem "sarbatori" obtuzitatea incredibila a elitelor maghiare din secolul XIX ce, in isteria lor nationalista, practic au distrus pe termen lung orice tendinta de aparitie a unei miscari solide multietnice care sa sprijine independenta Transilvaniei. Revenind la problema, ce-am putea sarbatori ? Specularea cu succes a unei conjuncturi extrem de favorabile ? Sa zicem ca s-ar putea sarbatori, dar ar fi ceva deplasat. Unirea n-a fost urmata de o dezvoltare economica exploziva. A existat, fireste, un impuls economic pozitiv, dar mult prea modest avand in vedere potentialul economic real al Romaniei mari. As prefera ca ziua de 1 decembrie 2018 sa nu fie o zi a circului festiv ci o zi in care cetatenii inteligenti din Romania sa se reuneasca si sa incerce sa gaseasca solutii pentru NENUMARATELE probleme cu care se confrunta statul Roman in secolul XXI. Trecutul e trecut. Nu poate fi modificat. Dar viitorul depinde de prezent, si in nici un caz nu va fi mai bun daca ne imbatam pe 1 decembrie.
# Stancu Dan Toata istoria este faurita pe situatii conjuncturale Dane . Hai sa-ti dau un singur exemplu : Crezi ca Lenin avea vreo sansa sa-si impuna ideologia daca tarul nu pierdea pe front toate luptele ??? Daca Rusia nu era stapinita de o foamete crunta ??? Situatiile conjuncturale se ivesc permanent , invingatorii stiu si au curajul sa profite de ele .
De acord. Dar nu-i nimic de sarbatorit. Sarbatoresti atunci cand actiunea in sine e rezultatul a multor ani de eforturi sustinute, nu atunci cand iti vine pleashca la nas si n-ai altceva de facut decat sa culegi roadele conjuncturii.
Stancu Dan - Va sarbatoriti ziua de nastere?Ati sarbatorit ziua cuiva de nastere?E, la viitoarea sarbatoare copiati ce ati postat astazi si recitati-o inainte de "La multi ani!". Aveti nevoie de link-uri catre Scoala Ardelenana, miscarea pasoptista,Avram Iancu sau participarea Romaniei la Primul Razboi Mondial? Cand am luptat cu Puterile Centrale , nu am ajutat la infrangerea acestora si la dezmembrarea Imperiului Austro-Ungar? 500000 de morti in urma acestui razboi , vi se par "pleasca"?
Nu, nu-mi sarbatoresc ziua de nastere. Nu ma intereseaza zilele altora de nastere. Nici macar ziua lui Hristos. Daca e sa beau ceva n-o fac pen' ca-i ziua cuiva. Iar a ura cuiva "la multi ani" atunci cand respectivul are cancer cu metastaze (cazul Romaniei) mi se pare o initiativa sinistra. Scoala ardeleana, miscarea pasoptista, Avrav Iancu = Transilvanie independenta. Asta era ideea lor. Dar ingalatii aia de lideri maghiari n-au inteles ca e-n folosul lor. Au descurajat initiativele respective iar rezultatul a fost Romania mare. Participarea Romaniei la primul razboi mondial ar fi avut loc indiferent daca exista Transilvania sau nu. Iar daca n-ar fi existat conjunctura de dupa razboi, atunci cand puterile invingatoare au incercat sa-i anihileze pe austro-germani (fara succes) atunci cei 500.000 de morti n-ar fi contat. Asa cum n-a contat milioanul de morti rezultat in urma impunerii comunismului in Romania. Azi urmasii comunistilor sunt bine-mersi parlamentari si europarlamentari.
Stancu Dan În Ungaria se sărbătoresc trei (3) sărbători naţionale. 1. Pe 15 martie, maghiarii aniversează Revoluția din 1848-1849 2. Pe 20 august este sărbătoarea Sfântului Rege Ștefan I, întemeietorul Regatului Ungariei, zi care este considerată Ziua Naţională 3. Pe 23 octombrie, când se comemorează Revoluția din 1956. La ei se poate şi e voie şi nici un maghiar nu sare ca muşcat de fund că de ce se sărbătoreşte una sau alta. Şi noi am avea ce să sărbătărim: - Prima unire a celor trei ţări surori de către Mihai Viteazul - Revoluţia lui Tudor Vladimirescu - Revoluţiile de la 1848 - Mica Unire - Câştigarea independenţei de stat, 1877 - Marea Unire - Întoarcearea armelor la 23 august 1944 şi recâştigarea Transilvaniei, - Revoluţia de la 1989. Dar vedeţi dvs., dacă noi am sărbători sau comemora una dintre aceste sărbători i-am deranja pe vecinii din est sau vest, şi ca buni vecini nu trebuie să facem aşa ceva. Dar ei pot că noi nu ne supărăm. Şi ar mai fi destule zile de comemorat sau de sărbătorit. Sigur unii vor spune că Mihai Viteazul a fost un aventurier, că revoluţia de 1848 din Transilvania a fost de fapt o contrarevoluţie (în opinia maghiarilor care nu doreau să acorde drepturi etnicilor români din Transilvania), că Mica Unire a fost o conjuctură, că independenţa a fost dobândită printr-o altă conjuctură, şamd. Le doresc tuturor antiromânilor ca să nu îi lase conjucturile să doarmă noaptea şi să sărbătorească ce doresc ei, de exemplu sărbătorile ruseşti sau chinezeşti. Noi românii vom sărbătorii şi comemora faptele strămoşilor noştri, indiferent că le place unora sau nu.
Am auzit ca plutea in aer propunerea amanarii centenarului . Ideea mi-a parut de un comic suculent , savuros . Daca ,,pe vremea mea" se facea cincinalul in patru ani si jumatate , de ce nu s-ar face centenarul intr-un numar variabil de ani ? De la carma tarii au plecat ,,ai nostri" dar au venit tot ,,ai nostri" , ba parca mai inepti si , pe langa asta , cu mult mai neputinciosi . Vai , noua !
Nu, serios, ce motive ar exista pentru organizarea unui circ festiv ?
Stancu Dan Măcar pentru a-i enerva pe antiromâni. Dar mai ales pentru a comemora şi totodată sărbători o zi importantă în istoria ţării. Dar poate că nu ştii şi atunci îţi spun eu că mai sunt şi alte state, mă tem că chiar toate, care au sărbători naţionale. Unele chiar pentru motive inventate.
Pe mine nu ma ia prin surprindere. Parca m-a făcut mama la Mărășești. Ajuta și ca am străbunici înmormântați în Mausoleu și ca am avut un PROF de Istorie absolut dedicat.
Am avut noi dictator care a facut ceea ce acum, acestia nu sunt in stare sa varuiasca macar. Centenarul se va dovedi un mare FASss. De altfel toate tutele si toti afeminatii se dau mari patrioti, numai dantalau si muzica populara peste toata lumea si pe toate strazile. Numai chiuituri dar cand vine vorba de a respecta portul unei ii, se afiseaza cu tot felul de chitch-uri pe ei. Oare cum poti sa fii atat de lipsit de caracter incat sa te afisezi drept mare patriot si ascultator de muzici populate toata ziua buna ziua si sa te afirmi in public cat de patriot esti imbracand niste chitch-uri si facand rabat de la demnitate si caracter afisandu-te intr-un strai national neautentic? Oare nu te raneste asa un pic in demnitate? Noi romanii...cu toata parerea de rau o spun...suntem niste oameni de doi lei!
Mdeh, muzica (cica) "populara" si "haine autentice" (kitsch sau nu) au si-aia de prin Mozambic. Da' fac foamea indiferent daca se proclama "patrioti" sau nu. Ca degeaba umbli cu muzici si haine daca economic esti la pamant. Norocul nostru ca suntem in zona UE (si profitam de situarea geografica). Ca altfel sarabatoream centenarul in ghiortaieli de matze si haine uzate second hand. La 99 de ani dupa unire Romania e (dpdv economic, social sio civilizational) la ani lumina de intentiile alora care acum 99 de ani se bucurau. Ca nu-mi inchipui c-au vrut unire ca sa castige de 5-6 ori mai putin decat in occident la un volum comparabil de munca.
Ba stancule, ma lasi? Esti ridicol! Daca nu esti in stare sa zici un "La multi ani" cuiva, inseamna ca esti un neterminat si ca n-ai pe nimeni sa-ti dea o cana cu apa odata si-odata...Vai de capu' tau!
@ jandarm.... Auzi, bai, nea Caisa, daca te simti "om de doi lei", te priveste. Numai fa bine si nu generaliza (numai ca stiu ca asa esti tu de roman cum sint eu de ugandez; hai sictir!)
De unde stii ce va fi in 2018 , d-le Ionita ? Te deranjeaza ca se descopera ia romaneasca ? Ce-ai vrea tu sa se descopere , identitatile celor intre 25000 -300000 de victime imaginare ( scoase din fantezia oficialilor NKVD si a functionarilor de la Muzeele Holocaustului ) chipurile omorate de recrutii romani in trei zile la Odessa capabili sa inchida zeci de mii de civili in magazii in care incapeau 50 de persoane ( cand NKVD-ul profesionist avea nevoie de DOUA LUNI sa ucida 21000 de prizonieri polonezi legati si inchisi ) ? SAU ca Maniu ar fi fost falsificator de valuta , George Pop de Basesti traficant de organe , Stefan Cicio Pop proxenet sau Horia seful unui cartel al drogurilor ?
Unirea cea Mare s-a facut cu multe sacrificii si cu multa abnegatie din partea tuturor romanilor. Si inca ceva. Cu inteligenta ! Poti avea un car de situatii favorabile, daca nu stii sa le folosesti, degeaba. De aceea acest Centenar trebuie sarbatorit CUM SE CUVINE. Si cum s-ar cuveni ? sa abandonam dusmaniile politice [nu spun sa nu se critice greselile, prostiile,pur si simplu, dar sa o facem ca si cum ar fi niste greseli ale unor prieteni]. Parlamentul, sa se abtina de la emiterea de legi aberante sau in folosul propriu,mai bine sa ia concediu fara plata,sa plece in parohiile lor, sa ajute edilii la treaba. Toata Tara sa arate ca o gradina. Romania, ''gradina Maicii Domnului''. O mobilizare a intregii Tari, civili ,elevi, studenti, jandarmi, toata lumea face curatenie generala,matura, spala, vopseste. Tonul la toate acestea sa-l dea clasa politica, atat de des criticata. Cimitirile unde sunt ingropati cei cazuti pentru intregirea neamului sa fie declarate -monumente isorice- si tratate corespunzator, toti cei muriti in timpul ,sau din cauza razboiului, sa fie declarati eroi post mortem !!