Cel mai mare congres din istoria UDMR. Ponta: „Îmi pare rău că nu suntem împreună la guvernare“; Antonescu: „O declaraţie sentimentală“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Congresul UDMR s-a desfăşurat, sâmbătă, la Miercurea Ciuc în prezenţa a peste 770 de delegaţi. La eveniment au fost prezenţi liderii USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu, preşedintele PDL Vasile Blaga şi fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu.

UPDATE Participantii la Congresul UDMR au adoptat un document cu propunerile Uniunii pentru revizuirea Constituţiei, în care se recomandă o clauză care să ofere posibilitatea reglementării legislative a autonomiei culturale şi condiţii constituţionale pentru constituirea unor regiuni cu statut special, transmite Mediafax.

Potrivit documentului, se recomandă ca, pe lângă limba română, în unele regiuni limbile minorităţilor naţionale să poată fi utilizate ca limbă oficială.

"Recomandăm o clauză constituţională care să ofere posibilitatea reglementării legislative a autonomiei culturale şi condiţii constituţionale pentru constituirea unor regiuni cu statut special. Am recomandat ca, pe lângă limba română, în unele regiuni, limbile minorităţilor naţionale să poată fi utilizate ca limbă oficială. Recomandările noastre se referă în primul rând la situaţia constituţională şi de drept civil a comunităţii noastre etnice: recomandăm din nou radierea conceptului statului naţional. Consemnarea caracterului naţional al statului în Constituţie este un anacronism care, cu toate că nu poate fi interpretat în termeni juridici, poate servi drept baza unor măsuri discriminatorii împotriva minorităţilor etnice sau respingerii unor creanţe îndreptăţite ale minorităţilor. Recomandăm totodată ca legea să recunoască minorităţile naţionale ca elemente constitutive ale statului, pentru că acest principiu constituţional poate crea egalitatea reală în drepturi nu doar între indivizi ci şi între comunităţi, în primul rând între majoritatea română şi naţionalităţile istorice de pe teritoriul României, conform celor stipulate în Declaraţia de la Alba Iulia din 1918", se arată în documentul citat.

UPDATE Întrebat cum comentează afirmaţia premierului Victor Ponta, care a spus că îi pare rău că Uniunea nu este la guvernare, Kelemen Hunor a răspuns: „Şi mie îmi pare rău, cunosc poziţia premierului, şi mie îmi pare rău. Trenul a plecat în decembrie 2012, eu niciodată nu fug după trenurile care au plecat. Vin alte trenuri".

UPDATE Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, că autonomia este "zălogul menţinerii comunităţii maghiare".

„Vedem posibilitatea dezvoltării comunităţii în autonomie, autonomia este zălogul menţinerii noastre, este importantă elaborarea unor planuri amănunţite şi înaintarea acestora către Parament. Considerăm că ţelurile noastre înseamnă şi dezvoltarea pentru secuime, dar nu putem aştepta miracole şi să ne refugiem în retorici pompoase, ci trebuie să căutăm democraţi români cu care să ne înţelegem", a spus Kelemen.

UPDATE La ieşirea de la Congresul UDMR, Antonescu a fost întrebat cum comentează declaraţia premierului Victor Ponta, care a spus că îi pare rău că UDMR nu mai este la guvernare.

„Cum să o văd? Ca pe o declaraţie sentimentală. Eu sunt, la rândul meu, o fiinţă sensibilă. O văd bine“, a spus Antonescu. 

UPDATE Liderul Forţei Civice, Mihai Răzvan Ungureanu, le-a mulţumit reprezentanţilor Uniunii, întrucât "UDMR nu a votat moţiunea de cenzură", care a dus la debarcarea sa din fruntea Guvernului.

 „UDMR nu a votat moţiunea de cenzură şi nu a trădat pentru că a înţeles mai bine decât alţii ce înseamnă interesul naţional şi interesul unei comunităţi puternice şi mature se rezolvă prin interesul naţional. Vă sunt dator vouă, conaţionalii mei maghiari, membri ai UDMR, cu mulţumire“, a spus Ungureanu.

UPDATE Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a afirmat,  că „se negociază foarte greu“ cu reprezentanţii Uniunii, dar, "când lucrurile sunt clare, UDMR a fost partener loial“.

„Azi suntem în opoziţie, şi noi şi dumneavoastră, colabarea e punctuală, dar am reuşit lucruri bune, am reuşit să trecem proiectul de lege care prevede că prima întabulare este gratuită", a spus Blaga. „Se negociază foarte greu, dar, când lucrurile sunt clare, UDMR a fost partener loial, care niciodată nu a trădat pe nimeni care i-a fost alături“, a adăugat Blaga, declaraţia sa fiind aplaudată de participanţii la Congresul UDMR.

UPDATE  Liderul PNL, Crin Antonescu, a spus că i-a crescut inima când a văzut steagul secuiesc, în culorile galben şi albastru, aceleaşi ca ale PNL, spunând că premierul Ponta, care "până nu de mult avea o mică alergie la portocaliu, azi e rezervat la galben şi albastru".

„Mi-a crescut inima văzând cele două culori. Astăzi şi întotdeauna, galben şi albastru sunt nişte culori dragi. Sunt uimit că premierul, care până nu demult părea a avea o mică alergie la portocaliu, astăzi este rezervat faţă de galben şi albastru. Nu am nicio problemă cu asta, dar am o problemă cu dorinţa domniei sale de mai mult roşu. Nu, roşu e destul“, a declarat liderul PNL. 

UPDATE Crin Antonescu, despre regionalizare: „Regionalizarea nu va însemna feudalizarea României, regionalizarea nu va însemna sau nu vrem noi să însemne, noi PNL, enclave - enclave pe criterii etnice sau enclave pe criterii baroniale".

UPDATE  Legat de regionalizare, Ponta a spus că îi va fi greu să îşi convingă colegii până nu le va spune unde este capitala unei regiuni şi cine o va conduce.

Premierul a adăugat că maghiarii ştiu cât de greu va fi de acceptat pentru români o regiune maghiară, dar şi că el ştie că o regiune mare, unde oamenii vor trebui să se deplaseze până la centru, este greu de acceptat.

„Vreau să găsim acea idee care să vă permită să vă păstraţi identitatea, dar şi să vă dezvoltaţi."

UPDATE Victor Ponta a mai afirtmat că modificarea articolului 1 din Constituţie va fi greu de acceptat pentru o majoritate parlamentară, dar că împreună pot găsi formula care să le garanteze maghiarilor că sunt parte a naţiunii.

„Vreau să fac apel la realismul dumneavoastră şi al nostru, care suntem acum la conducerea ţării. Ştiţi foarte bine cât de greu va fi de acceptat pentru o majoritate parlamentară ideea schimbării articolului 1 din Constituţie", a spus Victor Ponta la Congresul UDMR.

"Cred că la modificare constituţională putem găsi acea formulă care să vă garanteze şi dumneavoastră că sunteţi o parte a naţiunii, o parte legitimă a acestei ţări şi că asta e ţara dumneavoastră, cum e a tuturor românilor", a mai spus premierul Ponta.

UPDATE  Ponta a declarat că nu crede că limba română trebuie să fie o barieră, dar nici limba maghiară, afirmând că toţi copiii din Harghita, Covasna, Mureş ar trebui să înveţe cât mai bine limba română pentru a-şi găsi un loc de muncă nu doar în regiune, dar să înveţe şi engleza.

„Nu cred că limba română trebuie să fie o barieră, nu cred că limba maghiară trebuie să fie o barieră", le-a spus Ponta participanţilor la Congresul UDMR, exprimându-şi regretul că nu a avut ocazia să înveţe limba maghiară.

„Vreau să îl interpretaţi ca un apel al unui om care se gândeşte la şansa pe care o vor avea copiii mei şi ai dumneavoastră de a-şi găsi un loc de muncă. Cred că toţi copiii din această zonă trebuie să înveţe cât mai bine limba română ca să-şi poată găsi un loc de muncă oriunde în ţară, nu doar în Harghita, Covasna şi Mureş", a mai afirmat premirul Victor Ponta.

UPDATE Premierul Victor Ponta a declarat, la Congresul UDMR, că îi pare rău că Uniunea nu este acum la guvernare, „aşa cum ar fi trebuit să fie“, el adăugând că deciziile politice nu urmează întotdeauna calea cea mai înţeleaptă.

„În 2010, eram la Congresul dumneavoastră încercând să vă conving să iesiţi de la guvernare şi să veniţi cu noi. Nu am reuşit să vă conving şi îmi pare rău, aşa cum îmi pare rău că nu suntem acum la guvernare împreună, aşa cum ar fi trebuit, dar deciziile politice nu urmează întotdeauna calea cea mai înţeleaptă", a afirmat Ponta.

UPDATE  Mai multe persoane îmbrăcate în halate albe de medic au protestat la intrarea în curtea Sălii Sporturilor din Miercurea Ciuc, unde are loc Congresul UDMR, faţă de neînfiinţarea liniei maghiare la UMF Târgu Mureş, şi i-au cer premierului Victor Ponta să se implice în rezolvarea problemei.

La evenimentul de la Miercurea Ciuc vor fi adoptate un nou statut şi un nou program ale Uniunii, dar şi documente pe teme considerate prioritare, precum modificarea Constituţiei, Ţinutul Secuiesc şi alegerile pentru Parlamentul European.

„În cadrul lucrărilor Congresului urmează a fi adoptate noul statut şi program ale UDMR. Documentele au fost elaborate de specialiştii Uniunii în baza propunerilor înregistrate cu ocazia consultărilor publice din ultimele luni cu organismele asociate, respectiv cu organizaţiile judeţene ale UDMR. Vor fi prezentate şi documentele elaborate conform noilor scopuri şi directive ale UDMR, în subiecte prioritare pentru UDMR în următorii şapte ani, precum modificarea Constituţiei, Ţinutul Secuiesc, diaspora internă, alegerile pentru Parlamentul European, economie şi Iniţiativa Civică Europeană“, a arătat  secretarul general al UDMR, Kovács Péter, care este şi comisarul-şef al Congresului.

Secretarul general al UDMR a menţionat că, vizual, evenimentul de sâmbătă va fi unul "marcat de modernismul şi dinamismul specific secolului XXI".

"Pregătim o serie de detalii tehnice inovatoare, precum proiecţii pentru scenă, infografică, clipuri video şi spoturi audio. Suntem o organizaţie puternică, iar acest lucru va fi evidenţiat cu ocazia acestui congres", a arătat Kovacs Peter. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite