Cele mai misogine partide politice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

19 liste de candidaturi ale partidelor,  la nivel de circumscripţie, nu respectă legea electorală, fiind alcătuite exclusiv din candidaţi de sex masculin, însă, cu toate acestea, au fost validate de birourile electorale de circumscripţie.

Listele partidelor alcătuite exclusiv din candidaţi de sex masculin, admise de birourile electorale de circumscripţie, sunt: ALDE Alba, Buzău şi Diaspora, USR Dâmboviţa, PMP Ialomiţa, PRU Mehedinţi, PER Bucureşti pentru Camera Deputaţilor şi PNL Covasna, PRU Alba şi Mehedinţi, PRM Alba, Dolj şi Harghita, PER Buzău, Dâmboviţa şi Bucureşti, PMP Harghita, Ialomiţa şi Sibiu pentru Senat, după cum arată un raport al Coaliţiei de Egalitate de Gen, o structură care reuneşte zece organizaţii neguvernamentale.

„Este îngrijorător că în mai multe circumscripţii din ţară a fost încălcată legea electorală, care obligă partidele ca pe listele de candidaţi să existe reprezentarea ambelor sexe (cel puţin o femeie/cel puţin un bărbat), iar acest fapt nu a fost semnalat de nici o instituţie publică până în acest moment. Am constatat că există liste de candidaturi la nivel de circumscripţie ce nu respectă Legea nr.208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, care prevede la art. 52., alin. 2: «Listele de candidaţi pentru alegerea senatorilor şi deputaţilor trebuie întocmite astfel încât să asigure reprezentarea ambelor sexe, cu excepţia listelor care conţin un singur candidat»“‘, atrage atenţia Coaliţia pentru Egalitate de Gen. 

De asemenea, activista feministă Oana Băluţă, unul dintre liderii Demos, a explicat pentru „Adevărul” această situaţie. „Mă surprinde faptul că sunt partide care au încălcat condiţii din legea electorală.  Nu există abateri acceptate pentru că eşti un partid mic“, a declarat Băluţă care a amintit faptul că situaţia raportului femei-bărbaţi  în Legislativ stagnează de aproape trei legislaturi. „E un comportament pe care îl găsim, cu mici îmbunătăţiri, din ’90 până acum. Îmbunătăţirile înseamncă că în urmă cu trei legislaturi a crescut ponderea femeilor în Parlament, ceea ce înseamnă că partidele politice şi-au revizuit poziţia. Din acel moment, numărul femeilor în politic, procentual vorbind, a rămas constant, în jur de 10%“, a completat Oana Băluţă. 

PSD şi PNL au neglijat iar femeile

Pe partide, cea mai bună reprezentare a femeilor, ca pondere din totalul candidaţilor, o are Partidul Socialist Român (PSR) cu 41,5%, iar cea mai slabă PMP, cu 24%. Cele mai mari partide au uitat din nou ceea ce au promis. PNL a subliniat în dese rânduri că cel puţin o treime dintre candidaţi vor fi femei, însă analiza Coaliţiei pentru Egalitate de Gen arată că procentul femeile de pe liste este de 26.22%. Pe de altă parte, liderul PSD, Liviu Dragnea, vorbea de 40% femei pe liste. Procentul real este 29.19%.

„Partidele mari, de exemplu, au multe femei membre. Această selecţie e rezultatul dinamicii din interiorul partidului şi practic, numărul bărbaţilor şi femeilor din Parlament sunt rezultatul unor decizii ale partidelor, nu efect al votului cetăţenilor“, explică Oana Băluţă. 

Prezenţa şi ierarhizarea pe listă sunt făcute la nivelul partidelor. Dacă partidele nu-şi asumă punerea pe listă, pe locuri eligibile, şi a unui număr de femei, procentul din Parlament nu se va schimba în veci. Oana Băluţă, activistă feministă

Rocadă între soţi

O situaţie comică s-a petrecut în judeţul Caraş Severin, unde social-democraţii şi-au dat seama în ultimul moment că pe lista de la Senat nu au nicio femeie. Situaţia a fost rezolvată la foc automat. „Nu a fost niciun fel de problemă, am depus listele azi, că ieri nu le-am avut în ordine. Ieri aveam patru candidaţi bărbaţi la Senat, iar unul l-am înlocuit cu soţia“,  preciza preşedintele PSD Caraş-Severin, Ion Mocioalcă, în ultima zi de depunere a candidaturilor. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite