Cel mai vechi eurodeputat cere activarea „opţiunii nucleare“ pentru România. Ce riscă statul român

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elmar Brok, cel mai vechi eurodeputat. FOTO Arhivă
Elmar Brok, cel mai vechi eurodeputat. FOTO Arhivă

Eurodeputatul german Elmar Brok (PPE), cel mai vechi membru al Parlamentului European, a solicitat luni,  activarea articolului 7 din Tratatul Uniunii Europene împotriva României, în condiţiile în care marţi are loc votul legislativului european pe o rezoluţie privind statul de drept din România, iar Comisia Europeană va publica noul raport din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

„Cer social-democraţilor să ia serios în considerare posibilitatea ca noi, Parlamentul European, să declanşăm împotriva României procedura prevăzută de Articolul 7”, a spus Elmar Brok, fost preşedinte al Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European şi membru al PE din 1980, pentru Welt am Sonntag. 

Articolul 7 poate fi activat de o treime din statele membre, de Parlament sau de Comisie. Consiliul trebuie să adopte o decizie cu o majoritate de patru cincimi după ce a primit consimţământul Parlamentului, care trebuie dat cu două treimi din voturile exprimate şi majoritatea absolută a deputaţilor.

Următoarea etapă este articolul 7(2) prin care Comisia sau Consiliul pot stabili o încălcare efectivă, la propunerea a unei treimi din statele membre. Consiliul trebuie să decidă în unanimitate şi Parlamentul trebuie să îşi dea acordul. Articolul 7(3) prevede sancţiuni, cum ar fi suspendarea dreptului de vot.

Articolul 7 din Tratatul UE a fost până în prezent activat de Comisia Europeană în cazul Poloniei şi de Parlamentul European privind situaţia din Ungaria.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite