Ceartă ca la uşa Regelui. Ce-şi dispută între ei membrii Casei Regale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul principe Nicolae (stânga) nu a fost lăsat de reprezentanţii Casei Regale, printre care principalii sunt principesa Margareta şi principele Radu, să-şi vadă bunicul, aflat pe patul de moarte. FOTO Mediafax
Fostul principe Nicolae (stânga) nu a fost lăsat de reprezentanţii Casei Regale, printre care principalii sunt principesa Margareta şi principele Radu, să-şi vadă bunicul, aflat pe patul de moarte. FOTO Mediafax

Casa Regală şi fostul principe Nicolae sunt în plin scandal, după ce nepotul Regelui Mihai a încercat să-l viziteze pe bunicul său, aflat pe patul de moarte, dar nu a fost lăsat. S-a ajuns la plângeri depuse la poliţie şi la scrisori în care mama lui Nicolae, principesa Elena, se dezice de acesta.

Regele Mihai se află pe patul de moarte, fiind împărtăşit marţi, dar acest lucru nu pare să fie îngrijorarea celor din Casa Regală, reprezentaţi de principesa Margareta, moştenitoarea tronului, şi de consortul acesteia, fostul actor Radu Duda, pe de o parte, şi de fostul principe Nicolae de Medforth Mills, nepotul Regelui Mihai, pe de altă parte. Totul a început de la interzicerea primirii lui Nicolae în locul în care se afla bunicul, după cum anunţa Casa Regală zilele trecute. S-a ajuns chiar la plângeri la poliţie din partea Casei Regale pentru că Nicolae ar fi agresat fizic şi verbal trei persoane.

În contextul în care spatele atitudinii Casei Regale a fost suspectat Radu Duda, soţul principesei Margareta, aceasta a prezenat joi linia de succesiune precizând că soţii şi copiii principeselor nu deţin titluri personale. Pe scurt, conform informaţiilor, şeful actual al Casei Regale este Regele Mihai, iar moştenitor este principesa Margareta, următoarea în linia de succesiune fiind principesa Elena, adică mama lui Nicolae.

Atacurile familiei

În faţă a ieşit şi principesa Elena, cea care l-a criticat pe fiul ei pentru comportamentul lui, dând dreptate surorii şi cumnatului. „Sunt foarte dezămagită şi îngrijorată de faptele fiului meu, Nicolae. Prin comportamentul său din zilele trecute, Nicolae a nesocotit intimitatea, suferinţa şi demnitatea tatălui meu, Regele Mihai“, a declarat princepesa Elena, care a subliniat că Regele Mihai i-a transmis din august 2017 că e nemulţumit de faptul că nepotul său nu a acceptat testele de paternitate privind presupusul copil pe care Nicolae l-ar avea cu o româncă. Mai mult, aceasta a continuat atacul la Nicolae prin menţionarea faptului că ar fi arătat dispreţ faţă de România. „Fiul meu a dat dovadă de dispreţ faţă de România, faţă de poporul ei şi faţă de principiile Casei Regale. Pentru mine, ca mamă, acest aspect este devastator“, a conchis mama lui Nicolae.

Răspunsul fostului principe Nicolae a venit la scurt timp după mesajul mamei sale. „Sunt dezamăgit şi profund îndurerat de încrâncenarea membrilor Casei Regale şi a mamei mele, de uşurinţa şi de lipsa de respect cu care aceştia aruncă efectiv către presă nişte comunicate agresive, defăimătoare şi nejustificate, acum, în aceste momente în care ar fi nobil să dăm dovadă de respect şi să trecem peste cine ştie ce ambiţii personale“, a scris fostul principe pe contul său de Facebook. Acesta a lansat săgeţi şi către principalii reprezentanţi ai Casei Regale, Margareta şi Duda. „Mă întristează profund şi nu înţeleg agresivitatea Casei Regale de a face tot posibilul de a mă împiedica să îmi văd bunicul şi de a-mi discredita imaginea. “, a mai afirmat fostul principe.

Îndepărtarea de la linia de succesiune

Distanţarea Casei Regale de Nicolae de Medforth Mills e mai veche, în 2015 acesta fiind scos din linia de succesiune a Regelui Mihai. La acea vreme, în spaţiul public se preciza că în spatele îndepărtării lui Nicolae ar fi stat consortul principesei Margareta, Radu Duda, cu toate că motivul prezentat oficial de Casa Regală era faptul că nepotul Regelui Mihai nu ar fi „respectat principiile morale“ cerute de poziţia sa. Pe de altă parte, o apropiată familiei regale, Marilena Rotaru, copreşedinte al Alianţei Naţionale pentru Reinstaurarea Monarhiei, a devoalat în octombrie  2015 motivele pentru care Regele Mihai i-a retras nepotului dreptul la succesiune. Potrivit acesteia, Casa Regală a considerat că Nicolae ar fi fost „confiscat de cercuri oculte frecventate de personaje obscure, politicieni şi interlopi, apropiaţi fostului preşedinte“, lăsând astfel de înţeles că este vorba de Traian Băsescu. 

Cine e Radu Duda

Prin înnobilarea sa din 1999, fostul actor Radu Duda  a devenit principele Radu Hohenzollern Veringen Duda, la trei ani de la căsătoria sa cu principesa Margareta. Născut în 1960, în Iaşi, Radu Duda se dedicase actoriei între 1984 şi 1999. Din 1997, îl însoţeşte pe Regele Mihai în vizitele pe care acesta le face în mai multe ţări europene pentru susţinerea integrării României în NATO şi în UE.

Tot de numele acestuia e legată şi reconcilierea Regelui Mihai cu fostul preşedinte Ion Iliescu, în 2001. De altfel, legăturile familiei Duda cu PSD şi Ion Iliescu sunt vechi. Tatăl lui Radu Duda, Rene Corneliu Duda, fost medic şi profesor universitar al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi, a fost un apropiat al lui Ion Iliescu, încă din perioada în care fostul şef de stat era prim-secretar al PCR Iaşi, în perioada 1974-1979. Şi după 1990, tatăl lui Duda va fi coleg cu Iliescu în FSN, cu sprijinul acestei formaţiuni ajungând, în 1992, director al Institutului de Sănătate Publică Iaşi.

Candidat la prezidenţiale

Legătura bună pe care o are Radu Duda cu PSD şi Ion Iliescu duce la numirea noului membru al Casei Regale, în 2002, în funcţia de reprezentant special al Guvernului pentru promovarea imaginii şi intereselor României în lume. Premier la acea vreme era Adrian Năstase. Duda va rezista însă pe funcţie şi în perioada Guvernului Tăriceanu (2004-2008). Ambiţiile politice vor continua pentru Radu Duda. În 2009 vrea să candideze pentru funcţia de preşedinte al României. Renunţă cu două luni înainte de scrutin şi-şi explică poziţia: „Odată cu ieşirea mea din cursă, de aici încolo, campania prezidenţială nu va mai fi o luptă electorală, ci o lupta între clanuri“.

Suspectat de legături cu Securitatea

Nu în ultimul rând, în spaţiul public s-a vorbit în anii 2000 că acesta ar fi avut legături cu Securitatea, după ce numele său figura pe o listă cu persoane de sprijin ale Securităţii găsită în sediul Judeţenei de Partid din Iaşi în zilele Revoluţiei. În 2007, Principele a primit verdict de necolaborare din partea CNSAS.  

Te-ar putea interesa şi:

Ultima umilinţă a ultimului rege al României

Replica fostului principe Nicolae pentru Casa Regală şi mama sa: „Iubirea şi respectul unui popor se câştigă, nu se obţin cu forţa“

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite