Ceartă românească la Bruxelles pe tema MCV

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dezbaterea pe tema Mecanismului de Cooperare şi Verificare din Parlamentul European a fost un bun prilej pentru eurodeputaţii români să se încaiere: cei de dreapta au susţinut că raportul MCV este un sprijin pentru ţara noastră, cei de stânga, dimpotrivă, s-au arătat jigniţi şi discreditaţi

Comisia pentru Control Bugetar  a Parlamentului European (PE) a organizat, marţi, o audiere privind implementarea reformelor din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) în Bulgaria şi România, raportor fiind europarlamentarul Monica Macovei. La dezbatere au participat, din partea României, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, dar şi mai mulţi europarlamentari, atât din grupul PPE, cât şi de la socialişti, un bun prilej de răfuială politică.

Întrebarea care a născut reacţii contradictorii printre europarlamentarii români a fost următoarea: mai este necesar un raport MCV pentru România?  „MCV este util şi nu poate fi oprit decât atunci când aceste reforme – justiţie, anticorupţie, anti-crimă organizată - sunt ireversibile, indiferent de cine vine la putere. De aceea, pentru politicienii care, fie pe faţă, fie pe ascuns prin diferite negocieri, încearcă să scape de MCV, eu le spun să se oprească, pentru că nici populaţia din România, nici populaţia din Bulgaria nu vor acest lucru“, a spus Monica Macovei, europarlamentar PPE.

Un alt europarlamentar de dreapta, fără de partid în România, Cristian Preda, a fost la fel de categoric. „Raportul MCV trebuie menţinut până în momentul în care nimeni nu va mai vorbi despre MCV. Abia atunci înseamnă că şi-a îndeplinit misiunea. Când nu va mai fi pomenit, înseamnă că instituţiile funcţionează normal“, a spus Cristian Preda.

„Să fie ridicat“

Victor Boştinaru, europarlamentar PSD, spune că MCV este, mai degrabă, o povară pentru România. „Mi se pare corect ca MCV-ul să fie ridicat, şi spun asta fără ezitare. A fost util în reformele din sistemul judecătoresc, pe baza MCV-ului s-au creat instituţii puternice - unii spun că prea puternice. Acum, România merită să fie tratată ca toate statele membre. În plus, nu ştiu câte alte state UE ar trece testul MCV“, a declarat Victor Boştinaru pentru „Adevărul“.

„Mecanismul de verificare nu transformă România într-o ţară de mâna a doua. Acesta este un argument folosit de socialişti , care prezintă MCV-ul ca pe stigmat, tocmai pentru a se împotrivi rigorilor pe care Justiţia le-a impus în ţară. La fel cum o Universitate se lasă evaluată de experţi externi, tot aşa şi Justiţia este evaluată periodic de Comisia Europeană“, a răspuns Cristian Preda.

„Nu! Nu, nu, nu!“
Cătălin Ivan, fostul lider al grupului PSD din PE, a ridicat şi el câteva întrebări. „Acest MCV nu ar trebui să fie mai întai un mecanism de cooperare şi apoi de verificare? Pentru că a existat sentimentul că MCV a fost folosit politic de foarte multe ori, din păcate. Poate ar trebui să discutăm despre un mecanism de cooperare si verificare în tote celelalte state membre, nu doar în România şi Bulgaria“, a spus Cătălin Ivan.  „Bucurie mare pe adversarii statului de drept că vor scăpa de MCV în maximum cinci ani. Nu! Nu, nu, nu! MCV trebuie să existe până ne îndeplinim toate angajamentele, iar independenţa justiţiei este ireversibilă!“, a scris pe pagina sa de Facebook Siegfried Mureşan.

Marian-Jean Marinescu, eurodeputat PNL, a fost mai temperat. „Din punctul meu de vedere, oprirea MCV nu se va decide la Bruxelles, ci acasă. Instituţiile din România vor trebui să considere că nu mai este nevoie de MCV, iar politicienii să nu mai săvârşească acte de corupţie. Şi atunci MCV nu va mai fi necesar“, a subliniat Marinescu.

Maria Grapini a tratat chestiunile europene în stilul deja cunoscut: aprecieri sentimentale combinate cu greşeli gramaticale. „Noapte bună dragi prieteni. A treia zi de Paşte a fost o zi tristă pentru mine. În Parlamentul European s-a dezbatut ( în comisia de buget?!!!) MCV-ul pentru România şi Bulgaria. Am văzut din nou România împărţită în loc de România unită!“, a scris Grapini, pe contul său de Facebook. „Să fii din România şi să susţii că trebuie menţinut MCV-ul pentru România este de neânţeles!“, a mai scris Grapini, greşind ultimul cuvânt.

Ce au spus capii Justiţiei
Şefa DNA, Laura Codruşţa Kovesi, a fost fermă în ceea ce priveşte ridicarea MCV-ului. „În momentul în care o să avem cereri de ridicare a imunităţii admise de Parlament, în momentul în care n-o să ne mai trezim cu diverse propuneri de limitare a compeţentelor DNA sau de eliminare a unor instrumente utile în activitatea procurorilor, atunci putem vorbi şi despre ridicarea MCV, dar cât avem astfel de situaţii nu cred că progresele sunt ireversibile în România", a spus  Kovesi. De parte acelaltă, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a ocolit cu îndemînare un răspuns clar. „Am dat curs invitaţiei de a participa în premieră la o astfel de audiere, pe de-o parte din respect faţă de Parlamentul European, şi, pe de altă parte, din încredinţarea că România nu mai are nevoie să se situeze în defensivă pe acest subiect, ci, dimpotrivă, are acum realizări certificate şi le poate împărtăşi celor interesaţi“, a spus Cazanciuc.

„Ridicarea MCV, în niciun caz“
Analistul de politcă externă Cristian Unteanu, blogger adevarul.ro, a fost prezent la discuţii şi concluzionează: „UE a vrut să transmită României că, în niciun caz, în acest moment şi în perioada imediat următoare, nu poate să fie vorba despre o ridicare a Mecanismului de Cooperare şi Verificare, singura garanţie funcţională că România continuă drumul reformelor, activitatea recentă a DNA fiind considerată drept excepţională şi validând poziţia celor care au susţinut mereu, aici, la Bruxelles,  ca şi în unele capitale ale statelor membre, că MCV-ul nu este doar un cadru teoretic de joc, ci poate să amplifice şi să motiveze în mod concret acţiunea unora dintre actorii naţionali în domeniu“.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite