Ce va zice ALDE-UE dacă Tăriceanu se ascunde sub imunitatea parlamentară? Tăricene, fii bărbat!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Azi are loc audierea lui Tăriceanu în Comisia Juridică a Senatului, în vedere votului privind ridicarea imunităţii cerută de DNA. Probabil că Tăriceanu şi Dragnea au bătut palma. PSD votează pentru menţinerea imunităţii lui Tăriceanu, la schimb cu OUG pentru amnistie şi graţiere. Ministrul Toader ascultă de Tăriceanu, iar vicepremierul numit în locul lui Paul Stănescu ar putea semna OUG, dacă Dăncilă nu vrea.

Tăriceanu, între ciocanul UE şi nicovala DNA

Contextul european nu-i lasă lui Tăriceanu o marjă de manevră. Recomandările Comisiei de la Veneţia, ale MCV-ului şi ale Rezoluţiei Parlamentului European nu lasă loc de întors. Tăriceanu a fost clar avertizat de către Liderul ALDE-Europa, Guy Verhofstadt:

„Am stabilit împreună (cu dnul Tăriceanu - n.n.) că singurul mod de a garanta statul de drept din România este implementarea totală şi necondiţionată a tuturor recomandărilor Comisiei de la Veneţia. Aceasta înseamnă că toate cele trei elemente aflate în dispută - reforma Justiţiei, a Codului Penal şi a Codului de Procedura Penală - trebuie să fie aliniate cu recomandările Comisiei, urmând ca după adaptarea şi aprobarea lor de către Guvern şi Parlament, ele să fie din nou evaluate de către acest înalt for. Pentru ALDE este indispensabil ca toate aceste modificări să primească undă verde din partea Comisiei de Veneţia.“

Asta după ce tot dnul Guy Verhofstadt îl avertiza pe Tăriceanu: „Nu urmaţi calea iliberală! Nu în numele vostru şi cu siguranţă nu în numele nostru!“.

Mai clar de atât nu ştiu ce putea să mai spună!

Cum va reacţiona ALDE-UE dacă Tăriceanu se va ascunde sub imunitatea parlamentară?

În mod sigur, va reacţiona urât de tot. Oricum, USR bate la uşa ALDE-UE, aşa că au cu cine înlocui ALDE-Tăriceanu. Să te ascunzi sub votul coaliţiei de guvernare, când oricum asaltul asupra justiţiei din România este în vizorul UE, ar fi o mare greşeală politică. În mod firesc, Tăriceanu trebuie să-şi dovedească nevinovăţia în faţa instanţei, cum a făcut şi în dosarul anterior, în care a fost achitat. Dacă se consideră nevinovat, se prezintă fără emoţii în faţă judecătorilor pentru a fi achitat. Dacă nu face aşa, înseamnă că are ceva pe conştiinţă. Lucrurile sunt simple. A veni cu teoria că şi instanţele de judecată, ICCJ sunt parte a statului paralel şi-l vor condamna pe Tăriceanu, chiar dacă nu are ceva să-şi reproşeze, e o aberaţie. Înseamnă ca România să desfiinţeze statul de drept, deşi a semnat Tratatul de la Copenhaga.

Tăriceanu, în faţa unei alegeri clare. Tăricene, fii bărbat!

Ori acceptă să meargă de bunăvoie în justiţie pentru a-şi dovedi nevinovăţia, ori se ascunde sub imunitatea parlamentară pentru că se ştie vinovat. Tertium non datur. În cazul în care se ascunde sub imunitate, reacţia ALDE-UE va fi extrem de dură, mergând până la excluderea ALDE-Tăriceanu din familia europeană. Ce viitor politic mai are Tăriceanu după o eventuală eliminare din ALDE-UE este clar. Toată cariera sa politică se prăbuşeşte irevocabil, iar timp nu mai are să aştepte să mai uite electoratul acest episod. Şi partidul său va avea de suferit, dacă va accepta trocul cu Dragnea: noi salvăm penalii voştri, voi salvaţi penalii noştri. Sub acest slogan vor defila cele două partide la viitoarele alegeri.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite