Ce variante are PSD după ce Iohannis a refuzat doi miniştri. Cum se poate întoarce Olguţa Vasilescu în Guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:

CCR a decis, în 2008, că preşedintele poate refuza o singură dată, motivat, o propunere de ministru. PSD ar putea face rocada între miniştrii respinşi de Iohannis, iar şeful statului e o obligat să accepte. Asta ar însemna ca Lia Olguţa Vasilescu să treacă la Dezvoltare, iar Ilan Laufer la Transporturi. Potrivit unor surse politice, Liviu Dragnea nu e încântat de această variantă, care i-ar oferi foarte multă putere politică Olguţei Vasilescu.

Liviu Dragnea caută la această oră o soluţie pentru cele două ministere împreună cu doi dintre oamenii săi fideli din partid: Dragoş Benea şi Ionel Arsene. Surse din PSD au explicat pentru „Adevărul“ că Benea, liderul PSD Bacău, îl susţine pe actualul ministru al Transporturilor, Lucian Şova, în timp ce Arsene, liderul PSD Neamţ, este cel care l-a propus pe Ilan Laufer la Dezvoltare. Potrivit unor surse din PSD,  Lia Olguţa Vasilescu nu acceptă să rămână în afara Guvernului. Astfel, singura variantă pentru Liviu Dragnea e să o propună pentru Ministerul Dezvoltării, însă liderul PSD nu e de acord cu această mutare. Din postura de ministru al Dezvoltării, Olguţa Vasilescu ar împărţi bani pentru baronii locali ai PSD, deci puterea sa în partid ar deveni din ce în ce mai mare. Pe scurt, ar deveni o ameninţare pentru Liviu Dragnea.

În cazul în care Guvernul o propune pe Olguţa Vasilescu pentru Ministerul Dezvotării, preşedintele Iohannis este obligat să o accepte.

Urmând logica rocadei, la Ministerul Transporturilor ar putea fi numit Ilan Laufer, deşi nu are pregătirea pentru acest portofoliu. Laufer e absolvent de Educaţie Fizică şi Sport. Mai există alte două variante: PSD să-l lase pe actualul ministru, Lucian Şova, care nu a fost revocat de Iohannis, sau să vină cu o nouă propunere.

Preşedintele Klaus Iohannis a acceptat schimbarea Olguţei Vasilescu de la Ministerul Muncii, însă a refuzat să semneze numirea sa în funcţia de ministru al Transporturilor. Practic, Olguţa Vasilescu a rămas în afara Guvernului. De asemenea, şeful statului l-a refuzat pe Ilan Laufer pentru funcţia de vicepremier şi ministru al Dezvoltării. PSD trebuie să vină cu alte propuneri. Ceilalţi miniştri vor depune jurământul la ora 15.30.

Secretarul general al PSD, Codrin Ştefănescu, a ieşit cu un atac la adresa lui  Klaus Iohannis, după ce preşedintele  a anunţat că nu este de acord cu propunerile Vioricăi Dăncilă pentru Transporturi şi Ministerul Dezvoltării, Lia Olguţa Vasilescu, respectiv Ilan Laufer.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite